Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistatko 26 asteen pakkasessa pihalla nukkuneen Suvin? – Näin tamperelaisnainen yöpyy, kun lämpöä on 50 astetta enemmän

Tamperelainen kertoi 20.2.2021 Suvi Björkistä, joka on nukkunut 15 vuotta lähes jokaisen yönsä ulkosalla ja nukkui helmikuussakin Holvastissa sijaitsevalla takapihallaan 26 asteen pakkasessa.

Viisi kuukautta myöhemmin yölämpötila on ulkona edelleen lähes 26 astetta, mutta plussan puolella. Björk uinuu nytkin yöt taivasalla, mikä tosin on monen muunkin suomalaisen tapa saada edes jotenkin nukuttua helleaikaan.

– Nukun kesällä yleensä maassa, kuten talvellakin, tarpin eli vedenpitävän kankaan alla, laavussa tai teltassa, jossa poikanikin nukkuu mielellään. Teltta tietysti suojaa parhaiten hyttysiltä, toiselta ammatiltaan erä- ja luonto-opas Suvi Björk perustelee.

Kun hän nukkuu makuupussissa, on se hyvin kevyttä ja kestävää mallia, joka on sotilaskäyttöön suunniteltu. Ötököitä hätistelevät hyttyssuihke tai tervantuoksuinen hyttyssuoja ja makuupussiin on integroitu hyttysverkko.

Björk käyttää myös korvatulppia ja pimennyssuojaimia silmillään.

Suvi Björk sietää hyvin kylmää, mutta helle tuottaa tuskaa jo pelkästään astman ja allergioiden takia.

– Niihin minulla on tietysti asiaankuuluva hoito, mutta nukkuminen on silti ollut raskasta. Huomasin jo aikoinaan, että nukun eräretkeillessä teltassa tai ulkona paljon paremmin kuin sisätiloissa, joten siirsin sen tavan käytäntöön myös arjessani, Björk perusteli tapaansa helmikuisessa haastattelussa.

Kesän kuumina öinä Suvi Björkin olo menee tukkoiseksi, jos hänellä ei ole hyvää nukkuma-asentoa kyljellään ja pään pitää olla tyynyn avulla kohollaan.

Tamperelaisen lisäksi lukuisat muut tiedotusvälineet kävivät viime talvena haastattelemassa Björkiä hänen yöpymistavastaan. Hän sai juttujen julkaisujen jälkeen runsaasti yhteydenottoja ihmisiltä, jotka saivat Björkin tarinan luettuaan kipinän nukkua yöt ulkoilmassa joko omalla pihalla, parvekkeella tai luonnossa.

– Ulkona nukkumisen terveydelliset seikat tulivat vahvimmin esiin, kun Allergia-, iho- ja astmaliiton jäsenlehti teki minusta jutun. Sen jälkeen sain todella paljon yhteydenottoja astmaatikoilta, jotka kyselivät minulta monenlaisia asioita liittyen hyvinvointiin tai unenlaatuun.