Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pakkasta on 26 astetta ja tamperelainen Suvi Björk yöpyy taas ulkona – "Sain aluksi kovin hämmentyneitä katseita ja kyselyjä siitä, että onko meillä kotona kaikki hyvin, kun äiti nukkuu pihalla lumihangessa"

Talvi: Tamperelaisnainen on nukkunut viimeiset 15 vuotta lähes kaikki yönsä ulkona.

– Siellä minä pötköttelin.

Tampereella oli tiistain ja keskiviikon välisenä yönä pakkasta lähes 26 astetta, mutta Suvi Björk nukkui silti yön perheensä rivitaloasunnon takapihalla. Ei suinkaan vahingossa eikä missään leikkimökissä tai teltassa vaan hangella.

– Solumuovialunen ja lampaantaljat olivat allani ja minä nukuin makuupussin sekä pivybackin eli makuupussin suojapussin sisällä, Björk listaa varusteensa.

Se yö ei ollut tamperelaiselle Suvi Björkille mikään yksittäiskokeilu. Hän on nukkunut 15 vuotta lähes jokaisen yönsä ulkosalla.

– Olen kärsinyt astmasta lapsesta asti. Siihen on tietysti asiaankuuluva hoito, mutta nukkuminen on silti ollut raskasta. Huomasin jo aikoinaan, että nukun eräretkeillessä teltassa tai ulkona paljon paremmin kuin sisätiloissa, joten siirsin sen tavan käytäntöön myös arjessani, toiselta ammatiltaan erä- ja luonto-opas perustelee.

Kesällä moni kaupunkilainen pakenee asunnon kuumuutta yöksi parvekkeelle, mutta ani harva koisaa ulkosalla vuodet läpeensä. Suvi Björk kertoo sietävänsä hyvin kylmää. Hänelle tulee harvoin kylmä olo vaikka kulkee usein talvellakin ulkona ilman toppatakkia.

Sain aluksi kovin hämmentyneitä katseita ja kyselyjä siitä, että onko meillä kotona kaikki hyvin, kun äiti nukkuu pihalla lumihangessa.

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Björkin nenänpäätä oli hieman paleltanut, mutta se olikin ainoa ruumiinosa, joka pilkisti ulos kireästi tiukalle vedetystä makuupussista.

Björk suojaa itsensä sateella tarpilla eli vedenpitävällä kankaalla, jonka hän saa viritettyä pihalla olevien tolppien väliin. Kesällä ötököitä hätistelevät sähköinen hyttyskarkotin ja makuupussiin integroitu hyttysverkko.

Suvi Björkin nukkumatapa herätti ihmetystä naapureissa, kun perhe muutti nykyiseen rivitaloasuntoon.

– Sain aluksi kovin hämmentyneitä katseita ja kyselyjä siitä, että onko meillä kotona kaikki hyvin, kun äiti nukkuu pihalla lumihangessa. Ymmärrän hyvin ihmettelyt ja huolestuneisuuden, Suvi Björk naurahtaa.

Perheen 4-vuotias Aarni-poika tykkää myös nukkua silloin tällöin ulkona teltassa, mutta tekee niin vain itse halutessaan eikä äiti pakota poikaa siihen tai tyrkytä sitä vaihtoehtoa. Jos on oikein kylmä ilma, Suvi ei ota Aarnia mukaansa ulos nukkumaan.

– Hän pitää sitä seikkailuna. Teltasta löytyy satukirjoja, tarrakirjoja, pehmoleluja ja ties mitä.