Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rikkoutuiko autosi huonokuntoisella tiellä? Saatat joutua maksamaan korjauskulut itse

Teiden päällystevauriot rikkovat helposti auton renkaat ja vanteet. Vahingoittunut auto kannattaa tarkastaa huolellisesti.

Runsaat sulamisvedet ja sadesää aiheuttavat nyt päällystevaurioita etenkin eteläisen Suomen pääteille. Päällystevauriot lisäävät autojen renkaiden ja vanteiden rikkoutumisriskiä.

Valtion ylläpitämillä teillä rikkoutuneen auton vaurioiden korvauksista vastaa ely-keskus.

– Vuosittain suurin osa korvaushakemuksista koskee asfaltoidulla tiellä päällystevaurioon ajamisen vuoksi rikkoutuneita renkaita ja vanteita. Näin on myös talviaikaan, kertoo Lapin ely-keskuksen vahingonkorvausasioiden ryhmäpäällikkö Hilla Raivio.

Hakemukset käsitellään valtakunnallisesti Lapin ely-keskuksessa. Hakemusten vuosittainen määrä vaihtelee, mutta keskimäärin niitä tulee noin 2 000.

Hakemusten käsittely vie 5–6 kuukautta, ja noin joka viides korvauspäätös on myönteinen. Pelkkä tien huono kunto ei vielä aiheuta korvausvastuuta tien kunnossapitäjälle.

Jos esimerkiksi vain rengas menee rikki, voi miettiä, kannattaako korvausta hakea.

Mikko Pöyhönen

– Pyydämme asiasta urakoitsijan ja urakan valvojan lausunnot, joista selviää, mitä toimenpiteitä tiellä on suoritettu. Puutteet tai huolimattomuus tien kunnossapidossa voivat olla korvauksen saamisen perusteita.

Autoilijan tulisi onnettomuuden sattuessa kirjata ylös tarkka tapahtuma-aika ja paikka. Lisäksi tien ongelmakohdasta olisi hyvä ottaa kuvia, mikäli sen voi tehdä turvallisesti. Myös ajoneuvon vauriot olisi hyvä kirjata ja valokuvata.

Näillä seikoilla on merkitystä korvauspäätökseen, sillä päällystevaurion ja auton rikkoutumisen yhteys pitää voida todentaa. Mahdolliset korvaukset voivat jäädä saamatta, jos ajaja ei ole noudattanut liikennesääntöjä.

Tievaurioista haettavat korvaukset ovat viime vuosina jonkin verran lisääntyneet, toteaa vakuutusyhtiö Fennian ajoneuvovakuutusten johtaja Mikko Pöyhönen.

Tievaurion kaltaisessa onnettomuustapauksessa pakollinen liikennevakuutus korvaa vain henkilövahinkoja ja toisen osapuolen omaisuusvahinkoja.

Valtaosalla autoilijoista onkin liikennevakuutuksen lisäksi vapaaehtoinen vakuutus eli niin kutsuttu kasko. Se kattaa onnettomuustilanteessa esimerkiksi auton hinauksesta ja korjaamisesta koituvat kulut.

Kaskoissa on vaihtelua kattavuudessa ja omavastuuosuudessa.

– Jos esimerkiksi vain rengas menee rikki, voi miettiä, kannattaako korvausta hakea. Erilaiset omavastuurajat ja mahdolliset bonusmenetykset vaikuttavat päätökseen, Pöyhönen muistuttaa.

Onnettomuuden sattuessa kannattaa soittaa heti oman vakuutusyhtiön palvelunumeroon.

– Soittamalla selviää oman vakuutusturvan kattavuus. Paras vakuutus tiellä on kuitenkin kuljettajan oma tietoisuus ja valppaus, Pöyhönen kiteyttää.