Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailu | Koiravaljakot ovat saaneet taas kyytiinsä ulkomaisia turisteja, viime talvena oli toisin – "Asiakkaista prosentti oli ulkomaalaisia, ja hekin asuivat Suomessa", yrittäjä Rami Kulppi muistelee

Rekikoirayrittäjien kausi näyttää hyvältä, mutta kovat rajoitukset voivat muuttaa tilanteen.

Ensimmäisen koronatalven alussa moni suomalainen valjakkoyrittäjä oli kauhuissaan. Miten yritys selviäisi, kun ulkomaisia turisteja tuskin tulisi? Koirista olisi joka tapauksessa huolehdittava, ja muuhunkin elämiseen pitäisi saada rahaa.

Apu saapuikin yllättävän läheltä: suomalaiset turistit löysivät valjakkosafarit.

– Ajattelin ensin, että tuskin suomalaisia asiakkaita tulee kovin paljon, koska heitä ei ole aiemminkaan ollut runsaasti, Sawo Huskyn yrittäjä Laura Pursiainen sanoo.

Toisin kuitenkin kävi. Saman saivat huomata myös Bearhill Huskyn yrittäjä Valentijn Beets Rovaniemeltä sekä Rami’s Huskiesin Rami Kulppi Ylläkseltä.

– Suomalaisista vain harva on kokeillut koiravaljakkoa, mutta viime talvena moni kokeili ja ihastui, Beets kertoo.

– Sesonkiviikot olivat täynnä suomalaisia, ja muutenkin talvi oli tilanteeseen nähden hyvä, Kulppi jatkaa.

Osa yrittäjistä paikkasi tappioita kummikoiratoiminnan avulla, ja niin teki myös Kuopion lähellä Lempyyllä asuva Pursiainen.

Kummi sai maksua vastaan koiran kuulumisia, ja kummien antamilla rahoilla muun muassa ruokittiin koiria. Viime keväänä kummit pääsivät tapaamaan koiria ja käymään valjakkosafarilla.

Koirakummien tuen, koirien saamien ruoka-avustusten ja suomalaisten turistien vuoksi talvi olikin kohtalainen. Tosin arkisin oli tavallista hiljaisempaa.

– Suomalaisten turistien safarit painottuivat viikonlopuille, Pursiainen kertoo.

Valentijn Beets päätti panna osan koirista eläkkeelle tavallista aiemmin ja etsi noin 30 koiralle uudet kodit. Yritystä auttoi myös sen saama koronatuki sekä se, että valjakkokoirien lisäksi sillä on muun muassa majoitustoimintaa.

Kulppi ei turvautunut kummikoiratoimintaan, eikä koiria myöskään annettu pois.

Tänä talvena rekikoirat ovat päässeet rakastamaansa puuhaan niin arkena kuin viikonloppuisinkin. Joulu ja vuodenvaihde olivat Laura Pursiaisen mukaan todella kiireisiä.

Asiakkaista noin 90 prosenttia on ollut ulkomaalaisia – ihan niin kuin ennen koronaakin.

– Saksalaisia on käynyt paljon, ja turisteja on tullut myös muun muassa Itävallasta ja Sveitsistä. Lisäksi on ollut joitain isompia ryhmiä esimerkiksi Kreikasta.

Pallas-Yllästunturin kansallispuistoissa safareita vetävä Kulppi on tavannut tänä talvena paljon brittejä ja keskieurooppalaisia. Suomalaisia on ollut noin kuusi prosenttia kävijöistä, mikä on tuttu osuus ajalta ennen koronaa.

– Viime talvena asiakkaista prosentti oli ulkomaalaisia, ja hekin asuivat Suomessa, Kulppi muistelee.

Vaikka vuosi sitten suomalaisturisteista oli iso apu, pidemmän päälle he eivät riitä asiakkaiksi lukuisille valjakkokoirayrityksille.

Kulppi on ollut alalla vuodesta 1996. Turistien toiveet safarin pituudesta ovat muuttuneet alkuajoista: nyt luonnossa halutaan olla kauemmin kuin aiemmin. Suosituin on 16 kilometrin safari.

– Joulu on poikkeus, sillä silloin reitti on lyhyt. Jos asiakkaita tulee esimerkiksi 400, kovin pitkää rinkiä ei voi ajaa.

Valentijn Beetsin yritys toimii Rovaniemellä, jossa sillä on pääpaikan lisäksi sivutoimipiste Joulupukin Pajakylässä.

– Aasialaiset matkustajat ovat puuttuneet, ja se näkyy varsinkin Pajakylässä. Asiakkaita on ollut suomalaisten lisäksi esimerkiksi Espanjasta ja Italiasta.

Beetsin 75 koirasta töissä on ollut noin 60. Tavoitteena on kasvattaa määrää taas, kun korona joskus helpottaa.

– Onneksi turisteja on käynyt ja olemme voineet tehdä töitä. Epävarmuus on kuitenkin hyvin stressaavaa.

Beets sanoo olevansa optimisti: vaikka koronatilanne onkin nyt huono, hän uskoo, että hyviä aikoja on taas luvassa.

– Toisaalta olen väsynyt olemaan optimisti.

Jos uusia, kovia rajoituksia ei tule, valjakkoyritysten talvesta tulee hyvä. Valjakkosafareissa on koronanäkökulmasta se hyvä puoli, että ne tapahtuvat ulkona. Sitä ovat kiitelleet asiakkaatkin.

– Moni on sanonut, että on saanut koronan hetkeksi pois mielestä, Laura Pursiainen kertoo.

Myös Rami Kulpin mukaan lopputalvi näyttää oikein lupaavalta, mutta jos Euroopassa tulee isoja sulkuja, tilanne voi muuttua.

– Iso toive on, että talvi jatkuu näin. Ylläksellä on paljon porukkaa, hän sanoo.