Matkailu: Ranuan eläinpuisto hurmaa karhu- ja susifanit – lähisoilla tapaa myös luonnonvaraisia poroja

Älykkäät jääkarhut ovat perinteikkään eläinpuiston ykkössuosikit. Kaikkiaan eläinlajeja on puistossa noin 50.

Karhu on Euroopan suurimpia petoeläimiä. Karhut elävät yleensä yksin ja viihtyvät eläinpuistossakin omissa oloissaan. Johanna Rauhaniemi/ESM:n arkisto

Johanna Rauhaniemi

Ranuan eläinpuiston erikoisuus ovat lukuisat pöllölajit. Yösaalistajina tunnettujen viiru-, lehto- ja hiiripöllöjen elämää on mahdollista seurata keskellä kuumaa kesäpäivääkin. Tällä hetkellä puiston vanhin eläin on 32-vuotias lapinpöllö Alexander.

– Suosituimpia eläimiämme ovat jääkarhut Venus ja Nord. Nord muutti meille Tanskasta. Se on lähtöisin Moskovan eläintarhasta, kertoo puiston eläintenhoitaja Henna-Riikka Soikko.

Soikon mukaan herkät ja älykkäät jääkarhut tykkäävät syödä lohta, poroa ja hirveä. Jääkarhujen viereisessä aitauksessa asuvat ruskeat karhut.

– Karhuja aktivoimme sivelemällä puiden runkoihin ja kiviin hunajaa sekä laittamalla pähkinöitä koloihin. Meillä on myös kahdeksan sutta. Susille heitämme jopa kokonaisia kauriin ruhoja ja puolikkaita possuja.

Ranuan eläinpuistossa on helppo liikkua puisia ramppeja pitkin. Vajaan kolmen kilometrin reitti alkaa saukoista ja päättyy poroihin.

Metsäinen puisto on perustettu vuonna 1983, ja eri eläinlajeja siellä on noin 50.

Tarhojen päätehtävä on eläinlajien säilyttäminen.

Henna-Riikka Soikko

– Suurin osa eläimistämme on kotoperäisiä. Jokaisen lajin kohdalla on infotaulu, josta näkee kunkin eläimen elintavat.

Ranuan eläinpuistossa voi nähdä Suomen luonnosta tuttuja eläimiä. Susia on puistossa kahdeksan. Katja Kaikkonen

Kaikilla puiston eläimillä on oma nimi. Viime vuonna syntyneet susitytöt saivat kalevalaiset nimet Vellamo, Rauni, Ajatar ja Louhi.

Vuoden 2021 nimet tulevat viikingeiltä. Tänä vuonna syntynyt hirven vasa on näin kastettu Ragnariksi.

Eläintarhat Suomessa ja maailmalla tekevät yhteistyötä vaihtamalla eläimiä keskenään. Viime vuonna Ranualle tulivat Ähtäristä näätä ja vesikko. Eläinten vaihdossa ei raha liiku.

– Eläintarhoja ei ylläpidetä pelkästään ihmisten huvittelupaikkoina. Tarhojen päätehtävä on eläinlajien säilyttäminen, Soikko kertoo.

Isokokoinen hirvi on sopeutunut metsäiseen eläinpuistoon. Suomessa hirveen voi törmätä kaikkialla muualla paitsi suurtunturin laella. Johanna Rauhaniemi

Eläintarhoissa on myös hoitoeläintoimintaa. Ranuallakin otetaan mahdollisuuksien mukaan luonnosta hoitoon vammautuneita ja orpoja eläimiä. Hoitoeläimistä tarhaan jäävät ne, jotka eivät enää luonnossa selviä.

Ranuan eläinpuisto sijaitsee Rovaniemen alapuolella. Napapiirille sieltä on matkaa runsas 80 kilometriä. Eläinpuiston väliin jättävä näkee metsissä, soilla ja autoteillä luonnonvaraisina ainakin poroja.

Henna-Riikka Soikko on yksi Ranuan eläinpuiston viidestä eläintenhoitajasta. Johanna Rauhaniemi

Lähes kaksi kolmannesta Ranuan pinta-alasta on suota. Eläintarhansa lisäksi Ranua tunnetaan myös hillapitäjänä.

Hillakausi huipentuu elokuun alun Hillamarkkinoihin. Marjaa on saatavilla Ranuan torilla koko hillakauden. Arvokas marja on tuotteistettu muuan muassa shampooksi ja kuohuviksi lakkajuomiksi.

Ranua kuuluu Lapin maakuntaan. Lapin ruska on parhaimmillaan syyskuussa. Melojille sekä kalastajille Simojärvi muodostaa Simojoen kanssa yhden Suomen suurimmista säännöstelemättömistä, vapaista vesistöistä.

Maatilaneläimistä Ranualla on nähtävänä muun muassa lapinlehmä. Johanna Rauhaniemi

Retkeilijälle on tarjolla useita erilaisia patikointireittejä, ja esimerkiksi Ranuanjärven reitille kulku käy aivan kirkonkylän keskustasta.

Ranuan Simojärven eksoottisimpia nähtävyyksiä on Japanitalo. Talon historia juontaa juurensa Ranuan japanilaiseen ystävyyskuntaan.

Eläinkohteet

Puistoja ja tarhoja ympäri Suomen

Suomessa on yli 60 eläintarhaa ja eläinpuistoa. Näistä suurin osa on pieniä eläinpihoja.

Suurimmat eläintarhat ovat Helsingin Korkeasaari, Ranuan eläinpuisto, Ähtärin eläinpuisto ja Liedon Zoolandia.

Korkeasaaren eläintarha perustettiin jo vuonna 1889. Siellä on yli 150 eläinlajia.

Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Ähtärin eläinpuisto avautui vuonna 1973. Se on tunnettu erityisesti pandoistaan.

Arktisiin ja pohjoisiin eläinlajeihin erikoistunut Ranuan eläinpuisto avautui Lappiin vuonna 1983.

Vuotta myöhemmin avattiin Turun kupeessa sijaitseva Zoolandia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut