Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Luonnossa | Yhä useampi vuokraa varusteet retkelle

Eniten kysytään telttoja, makuupusseja ja rinkkoja.

Retkeilyvarusteiden vuokraaminen on yleistynyt tänä vuonna selvästi.

Luonnossa liikkumisen suosio kasvoi jo ennen koronaa, ja koronakevään myötä vauhti vain kiihtyi. Samalla yhä useampi haluaa kuitenkin vähentää ostamista.

Kuopiolaisen Ulkoilma Akatemian yrittäjä Mika Mannonen kertoo, että viime vuoteen verrattuna retkeilyvarusteiden vuokraus on kasvanut nelinkertaiseksi.

– Aiempaa useampi tietää, että retkeilyvarusteita voi vuokrata. Monelle on silti vielä yllätys, että se on mahdollista ja helppoa, Mannonen sanoo.

RetkiRent on välinevuokraamo, jonka kautta retkeilyn harrastajat voivat vuokrata välineitään eteenpäin. Käyttäjiä on nyt noin parituhatta ja vuokrattavia varusteita satoja eri puolilla Suomea.

– Viime vuoteen verrattuna vuokraaminen on lisääntynyt selvästi, vuokraamon perustaja Mona Taponen Balzarini kertoo.

Varusteiden vuokraaminen on aloittelijalle kätevä tapa päästä retkeilyn makuun. Osa vuokraajista yöpyy luonnossa harvoin, jolloin esimerkiksi oman teltan ostaminen ei tunnu järkevältä.

Vuokraamisen avulla voi myös kokeilla, mitkä varusteet sopivat itselle – yhdelle hyvä rinkka kun ei välttämättä käy toiselle.

Kysytyimpiä vuokravarusteita ovat teltat, makuupussit ja rinkat. Asiakkaat ovat yleensä hyvin perillä siitä, millaiset varusteet tarvitsevat, ja huolehtivat niistä hyvin.

– Suurin osa vuokranantajista on yksityishenkilöitä, jotka haluavat tienata lisätuloja varusteitaan vuokraamalla ja joille eettisyys ja ekologisuus ovat tärkeitä arvoja, Taponen Balzarini sanoo.

Eniten varusteita vuokraavat aloittelevat retkeilijät tai ison retkiporukan jäsenet, jolta niitä puuttuu. Esimerkiksi rinkan voi saada vuokrattua 5–10 euron vuorokausihintaan. Teltan saa vuorokaudeksi halvimmillaan noin kymmenellä eurolla.

– Retkeilevän henkilön on helpompi saada retkeilemätön kaveri mukaan, kun hänelle voi vuokrata laadukkaat varusteet, Mannonen mainitsee.

Hän kehittää parhaillaan uutta vuokrauspalvelua, jonka kautta vuokrattavat varusteet voi noutaa joko noutopisteestä tai pakettiautomaatista. Niihin ne myös palautetaan.

– Noutopisteitä on suunnitteilla myös suosittujen vaelluskohteiden, kuten Karhunkierroksen ja Hetta–Pallaksen, läheisyyteen.

Mannonen ja Taponen Balzarini uskovat, että vuokraaminen yleistyy edelleen.

– Vuokraamalla ei tarvitse itse sijoittaa niin paljoa rahaa, varastointitilaa ja aikaa harrastusvälineisiin, Mannonen sanoo.

Kotimaan luonnossa liikkuminen on paitsi koronan sanelemaa myös ekologinen tapa päästä irti arjesta.

– Suomalaiset ovat tiedostavia retkeilijöitä ja valmiita keventämään hiilijalanjälkeään valinnoillaan ja hankinnoillaan, Taponen Balzarini toteaa.