Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Saaran ja Jatan ihmetys poiki uutuuden: nyt vauvan saa mukaan kuntosalille – "Nelikuinen vauva ei salilla muuta tee kuin makaa ja ihmettelee valoja"

Tampereen kaupunki aloittaa kuntosalivuoron, jonne pääsevät vain alle 1-vuotiaat ja heidän vanhempansa.

Tampereen kaupunki avaa vauvoille ja vanhemmille suunnatun kuntosalivuoron. Ensimmäinen kuntosalivuoro on perjantaina 13. tammikuuta. Kyseessä on vain vanhemmille ja heidän alle 1-vuotiaille lapsilleen suunnattu vuoro. Normaalisti kaupungin kuntosaleille on alle 15-vuotiailta pääsy kielletty.

Uuden kuntosalivuoron taustalla ovat aktiiviset vanhemmat. Tamperelaiset Saara Mustakallio ja Jatta Ahlvik kävivät viime talvena Kalevan uimahallin kuntosalilla muutaman kuukauden ikäisten vauvojensa kanssa.

– Ehdimme käydä siellä pari kuukautta. Monet ihastelivat lapsia ja henkilökunta ystävällisesti katsoi toiseen suuntaan, Mustakallio kertoo.

Maaliskuussa uimahallin työntekijä tuli kuitenkin pyytämään, että Mustakallio ja Ahlvik poistuisivat. Työntekijä sanoi saaneensa huolestuneen soiton asiakkaalta, että salille on tuotu vauvoja. Ahlvik ja Mustakallio poistuivat, mutta harmi jäi.

– Oli hirveän tärkeää käydä siellä. Aika mahdotonta pienen lapsen äidin päästä yksin lähtemään, Ahlvik sanoo.

– Meillä ei ollut ikinä mitään ongelmia eikä vaaratilanteita.

Osa yksityisistä kuntosaleista tarjoaa esimerkiksi lapsiparkkipalvelua tai tunteja, joille pienen vauvan voi ottaa mukaan.

Ne ovat kuitenkin monelle liian kalliita. Myös kynnys lähteä voi olla iso, jos lapsia ei ole erikseen sallittu tai kehotettu ottamaan mukaan.

– En minäkään olisi yksin uskaltanut lähteä, kun vähän venytettiin rajoja, Mustakallio myöntää.

Ikäviä kokemuksia on myös Henri Kaarteella. Hän kävi kaupungin temppukerhossa alle vuoden ikäisen lapsensa Neelan kanssa. Ensimmäinen kerta sujui hyvin ja lapset kirmasivat salissa ja tutustuivat liikuntavälineisiin. Sitten ohjaaja vaihtui ja kerho alkoi saada tavoitteellisempia piirteitä.

– Ohjaaja neuvoi Neelaa, kuinka hänen pitäisi kiivetä minun niskaan, kun Neela ei osannut vielä edes kävellä, Kaarre kertoo.

Mustakallio ja Ahlvik eivät enää uudesta kuntosalivuorosta pääse hyötymään, sillä heidän lapsensa ovat jo yli vuoden vanhoja. Kaarteen perheeseen on kuitenkin tulossa toinen lapsi. Kaarre suunnittelee olevansa kotona pidempiä pätkiä vauvan kanssa. Vauvan kanssa voisi lähteä myös salille, jolloin Neela ja äiti Annakaisa saisivat aikaa kahdestaan.

– Nelikuinen vauva ei salilla muuta tee kuin makaa ja ihmettelee valoja, Kaarre toteaa.

Kolmikko toivoo, että salivuoro saisi niin suuren suosion, että sitä voisi laajentaa muuallekin kaupunkiin.

– Ideaalitilanteessa olisi eri aikoihin eri puolilla kaupunkia, Mustakallio visioi.

He toivovat, että kuntosalivuorolla voisi käydä toisinaan myös äitiysfysioterapeutti.

– Voisiko Tampere olla tässä edelläkävijä, Ahlvik pohtii.

Saara Mustakallio laittoi salivuoron tarpeesta viime vuoden lopulla palautetta apulaispormestari Matti Helimolle (vihr.).

– En ollut tullut ajatelleeksikaan asiaa, vaikka itselläkin on ollut pieniä lapsia, Helimo myöntää.

Helimo soitti liikunta- ja nuorisojohtaja Pekka P. Paavolalle, josko vain vauvoille ja vanhemmille tarkoitettu vuoro olisi mahdollista järjestää. Sellainen löytyi Nääshallilta. Muutamana perjantaina paikalla on myös liikunnanohjaaja.

Vuoro on tarkoitettu vain tälle kohderyhmälle eli alle 1-vuotiaille ja heidän vanhemmilleen.

– Osa vauvoista varmasti nukkuu, niin ei voi liian levotonta olla. Ja oletettavasti siellä käy samanhenkistä porukkaa, niin he voivat tavata toisiaan, Helimo sanoo.

Vuoden ikäraja on asetettu turvallisuussyistä. Jo kävelevä lapsi saattaa ympäri salia viipottamalla satuttaa itsensä.

– Voi jäädä sormet johonkin väliin tai sattua jotain. Ideana on, että ollaan rattaissa tai kantokopassa. Silloin valvonta on helpompaa, Helimo sanoo.

Toive vuorojen laajentamisesta saattaa kuitenkin jäädä toteutumatta. Syynä on rajallinen kapasiteetti.

– Meillä on paljon erityisiä ryhmiä ja pitää olla tasapuolinen. Voidaan tarkastella asiaa, jos tämä on iso menestys, mutta voi olla, että vuorot eivät taivu, Helimo sanoo.