Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Apulaispormestari vastaa valtuustoaloitteeseen: "Tampereella ei ole luovuttu koulujen pienryhmäpaikoista inkluusion varjolla"

Apulaispormestari Matti Helimo (vihr) haluaa kommentoida edellisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa jätettyyn valtuustoaloitteeseen jo nyt. Keskustan valtuustoryhmän jättämässä aloitteessa pyydetään lisäämään pienryhmäopetusta kouluihin. Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jouni Ovaska kommentoi Tamperelaisen julkaisemassa jutussa, että taloudellisia säästöjä on perusteltu inkluusion toteuttamisella ja että yleisopetuksessa on lapsia, joille pienryhmäopetus olisi hyvin tärkeää.

Lisäksi aloitteessa todettiin, että kolmiportaisen tuen malliin siirryttäessä pienryhmäpaikoista on luovuttu lähes kokonaan.

Sivistyspalveluista vastaavan apulaispormestarin Matti Helimon (vihr) mielestä valtuustoaloite antaa väärän käsityksen Tampereen tilanteesta. Helimon mukaan Tampereella ei ole luovuttu pienryhmistä kolmiportaiseen malliin siirtymisen vuoksi.

– Tampereella ei siis olla menty sen trendin mukaan, että inkluusion varjolla olisi luovuttu pienryhmäpaikoista. Pienryhmät ovat nimenomaan lapsen ja nuoren etu, Helimo toteaa.

Hän mainitsee yhdeksi esimerkiksi Hervannan ja Kaukajärven, missä on tällä hetkellä yhteensä 36 pienryhmää, ja ensi vuonna ryhmiä on 38.

– Tämän lisäksi pienryhmien rinnalla on osa-aikaista erityisopetusta.

Helimon mukaan Tampereella on tällä hetkellä 100 pienryhmää. Ensi vuonna ja tulevina vuosina ryhmiä on tarkoitus lisätä 9–10 ryhmän vuosivauhdilla.

– Jos tulevan vuoden talousarviossa valtuusto osoittaa enemmän rahaa, niin valmius on perustaa enemmänkin uusia pienryhmiä.

Joka tapauksessa Helimo pitää keskustan jättämää valtuustoaloitetta hyvänä asiana.

– Erityisopetus on todella tärkeä pala koulutuskokonaisuutta, ja sen merkitys tulee yhä kasvamaan tulevaisuudessa.

Yksi huolenaihe on työvoiman saatavuus.

– Valitettavasti kyseisellä alalla työvoimapulaa, ja koko kaupunkiseudulla on haasteita löytää koulutettuja erityisopettajia tarpeita vastaavaa määrää. Seudullisessa hyvinvoinnin palvelualueen Seutu-HYPA:ssa onkin kirjattu erityisopettajien koulutusohjelman saaminen Tampereen yliopistoon tärkeäksi tavoitteeksi opetus- ja kulttuuriministeriön suuntaan.