Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Keskusta vaatii pienryhmäopeuksen lisäämistä kouluissa – "Taloudellisia säästöjä perustellaan inkluusion toteuttamisella"

Keskustan valtuustoryhmä on jättänyt Tampereen kaupunginvaltuustolle aloitteen oppilaille tarjottavien tukitoimien parantamisesta. Aloitteessa todetaan, että osassa suuriakaan kouluja ei ole kyetty takaamaan opetusta erityis- tai pienryhmissä. Erityistä tukea tarvitsevat eivät saa yleisopetuksessa riittävää tukea tai vastaavasti muut luokassa joutuvat tinkimään omasta opetuksestaan.

Aloitteen mukaan eri puolilla Suomea oppilaiden tukitoimet on järjestetty varsin kirjavasti. Kolmiportaisen tuen malliin siirryttäessä pienryhmäpaikoista on luovuttu lähes kokonaan. Valtuustoryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Jouni Ovaska pitää tätä suurena virheenä.

– Tärkeintä on lasten etu. Erityistä tukea tarvitsevilla lapsilla tulee olla oikeus erityispedagogiseen tukeen. Yleisopetuksessa tällaista tukea ei ole tarjolla riittävissä määrin, Ovaska toteaa tiedotteessa.

Suomessa on sitouduttu inkluusioon eli kaikille yhteisen koulun periaatteeseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pienryhmäopetuksesta olisi luovuttava, aloitteessa muistutetaan.

– Tuntuu, että taloudellisia säästöjä perustellaan inkluusion toteuttamisella. Yleisopetuksessa on lapsia, joille pienryhmäopetus olisi erittäin tärkeää. Paikkoja ei kuitenkaan ole riittävästi niitä tarvitseville, Ovaska toteaa.