Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työkone jumiutui, paineilma veti työntekijän peukalon mukanaan – kahdelle syytteet työturvallisuusrikoksesta

Aluesyyttäjä Krista Heliö vaatii kahdelle pirkanmaalaisen yrityksen johtohenkilölle sakkorangaistuksia työturvallisuusrikoksesta. Tapaus ajoittuu kesään 2019, jolloin yrityksen työntekijä oli käyttämässä työkonetta normaalin työrutiininsa mukaisesti.

Työntekijä oli luullut koneen pysähtyneen kokonaan teknisen käyttöhäiriön takia, joten hän oli lähtenyt tarkistamaan tilannetta ja painanut varuiksi myös laitteen seis-nappia. Oli kuitenkin käynyt niin, ettei seis-nappi ollutkaan pysäyttänyt koneen yhtä osaa, joka toimii paineilmalla. Tämä osa oli lähtenyt vetämään työntekijän peukaloa mukaansa sillä seurauksella, että se oli jäänyt puristuksiin kahden metallisen osan väliin ja peukalo oli tästä syystä murtunut. Sormi oli ajautunut niin pahasti jumiin, että työntekijän työkaverit olivat joutuneet irrottamaan työkoneen osia vapauttaakseen sormen puristuksista.

Syyttäjän mukaan työnantajan toiminnasta on löytynyt ainakin puutteita työkoneisiin perehdyttämisessä. Työnantajalle vaaditaan ainakin 15 000 euron suuruista yhteisösakkoa, koska sen toiminnassa ei ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi.