Arkkitehti halusi kaataa yliopiston vaahteran, mutta kaupunginpuutarhuri puuttui asiaan ja pelasti puun – "Siellä oli öljytynnyreitä ja maahan oli valutettu jäteöljyä"

Ympäristö: Yliopiston vaahtera olisi arkkitehdin mielestä pitänyt kaataa.

Kauko Aarnio työskenteli Tampereen kaupunginpuutarhurina vuosina 1965-1989. Oikealla istuva Juhani Moisio työskenteli apulaiskaupunginpuutarhurina arboretumin rakentamisen aikaan ja suunnitteli muun muassa alueen salaojitukset ja vedenottolaitokset. Riina Haapala

Riina Haapala

Tamperelaisten mielipuu eli yliopiston edessä seisova vaahtera oli yliopiston, tuolloin vielä yhteiskunnallisen korkeakoulun nimellä kulkeneen rakennuksen rakentamisen aikaan vaarassa jäädä jyrän alle. Puun pelastaminen oli apulaiskaupunginpuutarhuri Kauko Aarnion ansiota.

– Huomasin, että kun yliopistoa oli alettu rakentaa, että sen vaahteran juuria oli revitty yliopiston puolelta. Siellä oli öljytynnyreitä ja maahan oli valutettu jäteöljyä. Puun alaoksia oli vahingoitettu, Aarnio kertoo.

Aarnio kertoo menneensä ja ajaneensa katerpillarit pois.

– Laitettiin kevyt aita suojaksi monen neliön alueelta. Kaivoimme öljyisen mullan pois ja toimme uutta multaa tilalle, Aarnio kertoo.

Vaurioituneita oksia leikattiin siistimmiksi.

– Se vaahtera oli menettänyt juuriaan ja aika paljon otettiin lehdistökuormaa pois.

Aarnio kertoo, että lannoiteliuosta ajettiin vaahteralle tuhansia litroja.

– Ei tällaiselle puulle sata litraa tunnu missään.

– Runko onneksi oli aika lailla säästynyt ja kun ruvettiin hoitamaan, niin se toipui.

Piha-alueen ilmeestä oli monenlaisia mielipiteitä.

– Puisto-osasto oli heti tiiviisti mukana pihasuunnittelussa. Arkkitehti halusi, että kaikki puut laitetaan matalaksi. Minun edeltäjä sanoi, ettei siihen mitään helikopterikenttää tule. Silloin oli arkkitehdeillä tyyli, että kaikki pois.

Puu säästyi ja seisoo edelleen paikallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut