"Moni kokee gluteenittoman leivonnan haastavaksi" – Keliakiasta kärsiville leivontakirja, katso resepti halloum-mansikkasalaattipiirakalle!

Halloum-mansikkasalaattipiirakan resepti löytyy kirjasta Marjo Jokinen
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Keliakialiitto julkaisee tänään uuden gluteenittomia piirakkareseptejä sisältävän keittokirjan.

– Piirakat sopivat yhtä hyvin arki-iltaan kuin juhliin. Vuodenaikojen parhaat piirakat -kirjasta löytyy vinkkejä koko vuoden ajaksi, kertoo kirjan tehnyt Keliakialiiton markkinoinnin ja varainhankinnan asiantuntija tamperelainen Marjo Jokinen Keliakialiiton tiedotteessa..

Kirjan 45 reseptiä on jaettu vuodenaikojen mukaan. Kevään piirakoissa näkyy pääsiäinen, kesän piirakoissa maistuvat kotimaiset marjat ja kasvikset ja syksyllä sienet. Talven piirakat ovat täyteläisiä. Kirjassa on perinteisiä klassikkoreseptejä, kuten peltilihis ja mamman marjapiiras. Uudenlaiset piirakat, kuten salaattipiirakat ja galetet, tuovat uutta twistiä resepteihin.

Jokinen on koulutukseltaan kotitalousopettaja. Hän sairastaa itse keliakiaa ja harrastaa vapaa-ajallaankin gluteenitonta leivontaa, ruokakuvausta sekä ruoka-alan trendien seuraamista. Kirjojen ja reseptien tekeminen on Jokisen intohimo. Hän rohkaisee kokeilemaan gluteenitonta leivontaa.

– Moni kokee gluteenittoman leivonnan haastavaksi. Gluteeniton leivonta on erilaista kuin tavanomaisilla jauhoilla leipominen, mutta leivonnan apuaineet, kuten psyllium ja erilaiset valmiit jauhosekoitukset auttavat kummasti, Jokinen toteaa..

Jokinen on myös kuvannut kirjan piirakkakuvat. Kirjan graafisen ilmeen on suunnitellut pirkanmaalainen graafikko Jaakko Kahala.

Vuodenaikojen parhaat piirakat on viides Keliakialiiton Gluteenittomasti-kirjasarjan teos. Sarjan ideana on auttaa lukijaa gluteenittomassa arjessa.

Resepti

Halloum-mansikkasalaattipiirakka

1 piirakkavuoallinen

Pohja:

125 g maitorahkaa

125 g margariinia

2 ½ dl gluteenitonta karkeaa tai tummaa jauhoseosta

1 tl leivinjauhetta

Salaatti:

200 g halloumia

jääsalaattia

50 g pinaatinlehtiä

1 dl mintunlehtiä

2 dl mansikoita

pala melonia

Päälle:

1 dl cashewpähkinöitä

balsamicoa tai oliiviöljyä

Sekoita kulhossa maitorahka ja margariini. Yhdistä jauhoseos ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos maitorahka-rasvaseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija 22–24 cm) pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin 30 minuutiksi.

Paista 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä. Paloittele halloum ja paista palat kuumalla pannulla. Huuhdo jääsalaatti, pinaatinlehdet ja mintunlehdet. Revi jääsalaatti. Paloittele mansikat. Leikkaa meloni pieniksi kuutioiksi.

Lisää piirakkapohjan päälle kaikki salaatin ainekset. Ripottele cashewpähkinät päälle ja mausta halutessasi salaatti balsamicolla tai oliiviöljyllä.

Vinkki! Tämä on nopea valmistaa mökillä valmiista taikinasta. Voit grillata halloumin ja mansikat grilliparilassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.