Anna-Kaisa Ikonen: Suomi-rata olisi ansainnut EU-rahaa – "Tekikö Suomi kaikkensa?"

Anna-Kaisa Ikonen Johanna Erjonsalo

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, tamperelainen kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen on pettynyt pääradalle saadun tuen vähyyteen.

Helsingin ja Tampereen välisen Suomi-radan suunnitteluun haettiin EU-tukea yhteensä 11,7 miljoonaa euroa. Kyseisen rataosuuden erillisen kunnostushankkeen suunnitteluun on tulossa 6,5 miljoonan tuki.

Kokonaisuudessaan Suomi on saamassa liikennehankkeisiin rahaa 65 miljoonaa euroa, joista 37,5 miljoonaa on kohdistettu Turun tunnin junan ja 11 miljoonaa Espoon kaupunkiradan suunnitteluun. Ikonen sanoo tiedotteessa, että rahoitusta olisi voinut saada enemmänkin paremmalla valmistelulla.

– Päärata palvelee yli puolta Suomea. Sillä on valtava merkitys koko Suomen liikkumiselle, ilmastotavoitteille ja elinkeinoelämän kilpailukyvylle. Helsingin ja Tampereen välinen rataosuus on Suomen liikennöidyin. Hallituksella on nyt peiliin katsomisen paikka. Tekikö Suomi kaikkensa saadakseen rahaa pääradan suunnitteluun?, kysyy Ikonen tiedotteessa.

– Onneksi sentään Turun tunnin juna ja Espoon kaupunkirata saivat ansaitsemansa rahoituksen, Ikonen kommentoi tiedotteessa

Päärata Helsingistä Tampereen kautta Ouluun on osa Euroopan unionin ydinkäytävää. Tämän olisi Ikosen mukaan pitänyt helpottaa rahan saamista. Euroopan unionin TEN-T ydinverkkokäytävän kehittämiseen tarkoitetun CEF-rahoituksen (Connecting Europe Facility) ehtona on kuitenkin olemassa olevat hankesuunnitelmat. Neuvottelut valtion ja kuntien hankeyhtiöiden perustamiseksi käynnistettiin kuitenkin vasta 6.11.2019.

– EU:n komissio kannusti aikaisemmin Suomea hakemaan rahoitusta nimenomaa pääradan suunnitteluun. Näin seuraavalla EU:n rahoitusohjelmakaudella olisi voitu hakea rahoitusta itse rakentamiseen. Näyttää siltä, että jäimme suunnitteluvaiheessa puolitiehen, Ikonen sanoo tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.