Korona koettelee niin valtion kuin kuntien taloutta. Vaikeassakin taloustilanteessa on kaukokatseisesti investoitava tulevaisuuteen. Koulutus on parasta työllisyydenhoitoa ja sosiaaliturvaa.
Osaaminen, tutkimus ja koulutus ovat Suomen tärkeimpiä kilpailukykytekijöitä. Niiden rahoituksessa olemme kuitenkin jääneet jälkeen verrattuna muihin Pohjoismaihin.
Budjettiriihi sisälsi hyviä uutisia: oppivelvollisuuden laajennus tulee voimaan vaiheittain syksystä 2021 alkaen, ikäluokka kerrallaan. Kustannukset on luvattu korvata kunnille ja muille koulutuksen järjestäjille. Vuodelle 2021 uudistukseen on varattu 22 miljoonaa ja vuoteen 2024 mennessä taso nousee 129 miljoonaan.
Huomioitavaa on, että oppivelvollisuuden laajentamista eniten kritisoineet puolueet eivät ole aikanaan asioita kuntoon laittaneet, vaan päinvastoin: päättäneet koulutusleikkauksista. Tällä hetkellä lähes joka viides nuori ei saavuta toisen asteen tutkintoa, mikä on työllistymisen kannalta kriittistä.
Oppivelvollisuuden laajentamisen kanssa on panostettava oppimispolun alkuun, sopivaan ryhmäkokoon, tukeen ja opinto-ohjaukseen.
Hallituskaudella kohdennetaan 350 miljoonaa varhaiskasvatukseen ja peruskouluihin. Hienoa, että myös kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu toteutuu.
Koulutus on parasta sosiaaliturvaa.
Varhaiskasvatukseen kehitetään kolmiportaisen tuen malli. Sen rakentamiseen ja toteuttamiseen varataan 15 miljoonaa. Ammatillisen koulutuksen resursseja vahvistetaan kohdentamalla opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä lähiopetukseen 150 miljoonaa. Lukiokoulutuksen laadun kehittämiseksi käynnistetään laatuohjelma, johon kohdennetaan 15 miljoonaa.
Jatkuvaan oppimiseen panostetaan 40 miljoonaa. Rahoitus kohdennetaan erityisesti työikäisen väestön osaamisen kehittämiseen, heikkojen perustaitojen omaavien osaamisen vahvistamiseen sekä ikääntyneiden työllistymisen helpottamiseen.
Investoinnit koulutukseen, kasvatukseen ja tutkimukseen tuottavat itsensä monin kerroin takaisin. Korkealla osaamisella säilytämme suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan.
kirjoittaja on OAJ Pirkanmaan puheenjohtaja, Tampereen kaupunginvaltuutettu (vihr.) ja sivistys- ja kulttuurilautakunnan varapuheenjohtaja