Video: Tulossa kaikkien aikojen keihään MM-finaali? – Pitkämäen karsintaennätys joutui tuplasyyniin

YLEISURHEILU Keihään MM-karsinta oli historiallisen kova: peräti 13 heittäjää rikkoi 83 metrin karsintarajan.

Tero Pitkämäki. Sirpa Repo

Sport Content

Tero Pitkämäki sinetöi loppukilpailupaikkansa torstaina keihään karsinnassa yhdellä heitolla: miehen ensimmäinen kiskaisu kantoi 85,97.

Kisan jälkeen Pitkämäki oli tulokseen tyytyväinen. Hän heitti verryttelyssä kolme heittoa ja keskittyi sen jälkeen vain avausheittoon.

– Ehkä se auttoi, kun omat odotukset eivät olleet niin korkealla. Verryttely ei ollut helppo, eikä sen jälkeen ollut sellainen tunne, että voisin heittää pitkälle. Mutta näköjään yksi heitto riitti. Hyvä näin, Pitkämäki arvioi.

Torstai-iltana syntynyt kaari oli Pitkämäen uran pisin karsintaheitto arvokisoissa.

– Mutta ei helpoin. Monta kertaa on ollut sellainen karsinta, ettei ole tarvinnut heittää 100-prosenttisesti, vaan ajatukset ovat olleet finaalissa. Nyt keskityin täysillä vain karsintaan.

Hän kaipasi vielä keskiviikkona jalkoihinsa terävyyttä. Karsinnassa tunne oli parempi.

– Nyt jalat olivat ihan ok.

Pitkämäellä on Lontoossa mukanaan yksi Pasi Kuusiselta lainamaansa keihäs, Orbit Carbon. Samalla mallilla Aki Parviainen heitti aikanaan Suomen ennätyksen.

– Keihäs ei mennyt ensin välinetarkastuksesta läpi – sanoivat, että kärki on liian paksu. Veimme keihään kuitenkin uudestaan mitattavaksi, ja sitten se meni läpi. Ei 17 vuotta vanhassa keihäässä voi kärki enää olla liian paksu, Pitkämäki nauraa.

Lontoon stadion ja sen tunnelma ovat Pitkämäelle tuttuja vuoden 2012 olympialaisista. Tuolloin suomalainen sijoittui viidenneksi.

– Yleisö oli ihan samanlaista kuin silloin. Kun tulin kentälle, ajattelin, että viimeksi meni päin prinkkalaa, kuinkahan nyt menee, Pitkämäki myöntää.

Keihään karsinta oli historiallisen kova: peräti 13 heittäjää rikkoi 83 metrin karsintarajan.

Pisimmälle kiskaisi Saksan Johannes Vetter, joka heitti heti karsinnassa 91,20 metriä. Viimeisen finaalipaikan lunasti puolalainen Marcel Krukowski tuloksella 83,49 metriä.

Pitkämäki oli karsinnan neljäs.

Miesten keihään finaali heitetään lauantaina kello 22.15.