Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väriloisto vetää väkeä pohjoiseen – katso Lapin-kävijöiden parhaat kohde- ja varustevinkit

Lappi houkuttelee matkailijoita etenkin syksyllä, kun tuntureiden vaivaiskoivut, varvut ja marjat hehkuvat ruskan väreissä. Kysyimme kolmelta kokeneelta Lapin-kävijältä suositukset ruskareissulle.

Vinkkinsä kertoivat Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Seija Tuulentie, 61, retkeilykirjailija Ossi Määttä, 37, ja sisällöntuottaja Juuli-Anna Kaivosoja, 28.

1 Seija Tuulentie: Pallaksen seutu.

Suomen hienoimpia paikkoja kaikkina vuodenaikoina mutta etenkin ruska-aikaan. Suosittu mutta rauhallinen päiväretkipaikka. Särkitunturille on helppo nousta tien varrelta. Sieltä avautuvat hienot näkymät. Myös vähemmän tunnetut Sammal-, Lommol- ja Keimiötunturit ovat hyviä kohteita seudulla.

2 Seija Tuulentie: Suokohteet.

Suot ovat vähemmän koluttuja, mutta niissä maaruska on hieno. Simon ja Keminmaan kunnissa sijaitsevalla Martimoaavalla on hyviä reittejä. Rovaniemen tuntumassa sijaitseva Napapiirin retkeilyalue on hyvä päiväretkikohde. Ylläksen tuntumassa sijaitseva Teuravuoman Telatie on kiinnostava suoreitti, mutta se ei ole välttämättä kovin hyvässä kunnossa.

3 Seija Tuulentie: Pyörämatkailu.

Kannattaa muistaa, että Lappiin pääsee junalla ja pyörän saa mukaan junaan. Maisemia näkee hyvin myös maanteitä pitkin. Ruska-aikana voi ajaa esimerkiksi Utsjoen suuntaan. Tornionjokivarressa on puolestaan sekä näyttäviä maisemia että hyvin palveluita. Ruskan tuoma väriloisto on upea, mutta pidän vielä enemmän ruskan jälkeisestä ajasta. Kannattaa retkeillä lokakuussa, jos haluaa välttää massoja. Silloin on kauniita harmaan sävyjä.

4 Ossi Määttä: Käsivarren alue.

Tykkään nähdä erämaata, ja nyt on melkeinpä parasta retkeilyaikaa, kun ei ole enää hyttysiä. Käsivarren alue on Suomen ainoa suurtunturialue. Maisemat ovat hyvin ainutlaatuiset korkeiden tuntureiden takia.

5 Ossi Määttä: Urho Kekkosen kansallispuisto.

Se on monille tuttu, mutta siellä riittää nähtävää – monipuolista maastoa korkeasta avotunturista tiheään kuusimetsään. Kiilopää antaa jo hyvän esimaun alueesta.

6 Ossi Määttä: Sarek.

Ruotsin puolella on Pohjoismaiden suurin erämaa. Siellä on jylhempää ja vuoristomaisempaa maisemaa kuin Suomessa. Sarek sopii villiä luontoa etsivälle. Siellä ei ole palveluita, reittejä tai autiotupia.

7 Juuli-Anna Kaivos­oja: Riisitunturin kansallispuisto.

Se on kaunis ja valloittanut sydämeni kaikkina vuodenaikoina. Varsinkin syysauringon noustessa maaruskan värit ovat todella kauniit ja mieleenpainuvat. Ihaninta on heittää myssy päähän ja suunnata Riisitunturille ihailemaan auringonnousua mukanaan kuksallinen lämmintä juomaa. Silloin tunturi on kauneimmillaan.

8 Juuli-Anna Kaivos­oja: Kilpisjärvi.

Se on aivan omaa luokkaansa. Siellä on syksyisin upeaa aivan joka puolella, mutta mieleeni on jäänyt Mallan luonnonpuisto ja varsinkin Kitsiputoukselta aukeava maisema Kilpisjärveä kohti. Ilta-auringossa hohtavat ruskanvärit olivat lähes taianomaiset. Sitä maisemaa voisi ihailla loputtomiin Kitsiputousta kuunnellessa.

9 Juuli-Anna Kaivosoja: Urho Kekkosen kansallispuisto.

Sinne olen suunnannut ruskavaellukselle. Kaarnepään tunturin rinnettä noustessa askel tuntuu kevyeltä kauniita maisemia katsellessa, kaikissa syksyn upeissa väreissä. Tunturissa on rauhoittavaa laskea rinkka selästä ja vain istua hiljaisuudessa hengittäen ja nauttien elämästä. Joka puolella loistaa keltaista, punaista ja oranssia. Lempipuitani ovat sympaattiset vaivaiskoivut punaisineen lehtineen.