Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oma raha | Adessa Heikkinen saa tuloja kolmesta Airbnb-kohteestaan, mutta helppoa rahaa se ei ole – "Kun oli kolme ihmistä viikon, minulle jäi kaksi jätesäkillistä pyykkiä"

Airbnb-majoitukselle on kysyntää koronasta huolimatta.

Vessan seinät on maalattu kultamaalilla ja makuuhuoneen seinät tummanpunaisiksi. Rohkeat sisustusvalinnat on harkittu tarkkaan.

– Ihmiset haluavat elämyksiä. Yritän tehdä näistä miellyttäviä mutta myös näyttäviä ja vähän erikoisia. Värit voivat olla voimakkaampia kuin normaalisti, Adessa Heikkinen sanoo.

Noin 200-neliöisen, yhdessä tasossa olevan talon toista päätyä remontoidaan nykyistä paremmin Airbnb-käyttöön sopivaksi.

Vuonna 2008 Yhdysvalloissa perustetun Airbnb:n sovelluksen kautta tavalliset ihmiset voivat vuokrata käyttämättömiä huoneitaan tai muita tiloja lyhytaikaisesti. Muitakin vastaavia palveluita on, mutta Airbnb:n etuina on pidetty muun muassa arvosteluihin ja avoimuuteen perustuvaa luottamusta ja palvelun omaa vahinkoturvaa.

Vuosien varrella pienimuotoisesta, jopa aatteellisesta ”kodinjakamisesta” on tullut valtavaa liiketoimintaa ja vaihtoehto perinteiselle asuntosijoittamiselle. Ennen koronaa Airbnb-kohteita vuokrattiin Suomessa vuosittain jo noin 60 miljoonalla eurolla.

Paljon matkustellut Adessa Heikkinen oli käyttänyt maailmalla Airbnb:tä tai vastaavia palveluita. Oma majoitustoiminta lähti käyntiin kuitenkin sattumalta.

Koko ajan ihmisillä on tarve liikkua syystä tai toisesta.

Adessa Heikkinen

Espoossa asunut Heikkinen oli vuonna 2020 ruskaretkellä Pohjois-Karjalassa. Hän katseli mielenkiinnosta Joensuun asuntotarjontaa ja innostui hankkimaan talon itselleen ja iäkkäälle isälleen hinnalla, jolla pääkaupunkiseudun lähiöstä olisi saanut yksiön tai kaksion.

– Tässä oli vähän liikaa tilaa ja keksin, että tähän saisi hyvän Airbnb-kohteen, Heikkinen muistelee.

Ensimmäisen ilmoituksen hän laittoi esille vuosi sitten maaliskuussa.

– Melkein saman tien tuli ensimmäinen varaus. Olin ihan, että apua.

Kesää kohden vauhti vain kiihtyi. Samaan aikaan Heikkisten käyttöön vapautui pääomia, jotka he halusivat sijoittaa eteenpäin.

Heikkinen osti kaksion keskustasta ja remontoi sen.

– Puff, se meni heti täyteen joulukuuksi.

Hiljattain Heikkiset hankkivat kolmannen kohteen kotinsa läheltä.

Airbnb:n sovellus tarjoaa keinoja kohteiden käyttöasteen ja tuoton seuraamiseen. Heikkisen kertomat luvut kuulostavat korona-aikaan hurjilta – käyttöasteet ovat olleet 60 prosentista liki sataan ja tuototkin ennen kuluja ja veroja 1000 – 1800 euroa kuukaudessa.

– Koko ajan ihmisillä on tarve liikkua syystä tai toisesta. Joku voi olla työmatkalla tai tulla tapaamaan sukulaistaan, joka on sairaalassa. Osa tulee häihin tai hautajaisiin, Heikkinen luettelee.

Tilanne on toinen pääkaupunkiseudulla, jossa koronapandemia leikkasi rajusti ulkomaisten turistien määrää. Siellä perinteisille vuokramarkkinoille vapautuneet entiset Airbnb-asunnot ovat jopa laskeneet vuokratasoa.

Raha ei kuitenkaan tule helpolla. Kohteen sisustaminen asuinkäyttöön vie rahaa.

– Se on kuin kodin perustamista, Heikkinen kuvailee.

Juoksevat kulut eli vastike, vakuutukset, internetyhteys ja sähköt leikkaavat osansa. Tuloista maksetaan pääomatuloveroa, joka on 30 000 euroon asti 30 prosenttia.

Suurin tekijä on vuokraukseen liittyvä työ.

– Juuri kun oli kolme ihmistä viikon, niin minulle jäi kaksi jätesäkillistä pyykkiä. Yhden kohteen siivoaminen vie yleensä 2–3 tuntia, Heikkinen sanoo.

Kova työ ja asiakaspalveluun panostaminen ovat tuoneet Heikkiselle Airbnb:n oman supermajoittaja-statuksen, jonka saa muun muassa hyvillä arvosteluilla ja vastaamalla nopeasti viesteihin.

Heikkinen on ammatiltaan valokuvausalan yrittäjä, mikä helpottaa omien aikataulujen säätämistä vuokralaisten mukaan.

– Jos olisi kahdeksasta neljään -työ, niin tämä olisi todella rankkaa. Olisi ehkä pakko sulkea kohde välissä. Nyt voin tehdä joustavasti, hän sanoo.

Heikkisen työ- ja koulutushistoria on ollut kuin valmistautumista Airbnb-majoittajaksi. Hänellä on muun muassa isännöitsijän, markkinointimerkonomin ja kuva-artesaanin koulutus, valokuvaajan ammattitutkinto ja digikoordinaattorin tutkinto. Valokuvauksen lisäksi hän tekee nettisivuja ja digimarkkinointia.

Esimerkiksi valokuvaustaidoista on hyötyä, sillä hyvät valokuvat ovat Airbnb:ssä tärkeitä.

Heikkinen näkee Airbnb-vuokrauksen etuina perinteistä vuokrausta paremman tuoton ja mahdollisuuden realisoida omaisuutta nopeasti ilman pitkiä irtisanomisaikoja.

– Tämä sopii ihmisille, joilla on joustava aikataulu ja jotka haluavat olla ihmisten kanssa tekemisissä, vaikka eivät heitä näkisikään.

Hän korostaa realistisen ilmoituksen merkitystä. Jos jotain luvataan, niin sen on pidettävä paikkansa.

– Asiakas on tärkeä eikä vain välttämätön paha. Paras olisi, että hän yllättyisi positiivisesti.