Hyvinvointi | Jatkuva kutina väsyttää ja hankaloittaa nukahtamista – kyselyn mukaan lasten ja nuorten atooppinen ihottuma voi haitata perheiden jaksamista

Ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund sanoo, että atooppinen ihottuma on selvästi alihoidettu: "Usein ihottumaa yritetään hoitaa liian pitkään perusvoiteella".

T aika Elpiö, 14, rasvaa käsiään kahdesti päivässä apteekista saatavalla voiteella. Jos hän ei tekisi niin, iho olisi kuiva, punoittava ja kutiseva. Taika sairastaa atooppista ihottumaa, joka on krooninen ja kutiseva tulehduksellinen ihosairaus.

– Ihottuma on pahin käsissä. Välillä, esimerkiksi käytyäni uimahallissa, rasvaan myös jalkani, lahtelainen Taika Elpiö kertoo.

Taikan äiti Suvi Elpiö kertoo, että suvussa on paljon allergioita.

– Taikan käsiä pitäisi rasvata enemmänkin kuin kahdesti päivässä, mutta hän väsyy välillä jatkuvaan rasvaamiseen.

Samanlaisia ajatuksia ilmeni viime keväänä atooppista ihottumaa sairastavien lasten vanhemmille tehdystä kyselystä. Sairauden kielteiset vaikutukset koskevat eniten kutinaa (40 prosenttia vastaajista) ja väsymistä ihon jatkuvaan rasvaamiseen (37 prosenttia).

Lähes viidennes vanhemmista on huolissaan atooppisen ihottuman vaikutuksista lapsensa unen laatuun.

Usein ihottumaa yritetään hoitaa liian pitkään perusvoiteella.

Carl Kyrklund

Taika Elpiö nukkuu yönsä yleensä hyvin, mutta nukahtaminen voi olla vaikeaa, koska kädet kutisevat illalla paljon.

Atooppista ihottumaa sairastaa noin 10–20 prosenttia lapsista. Sairaus ilmenee usein pikkulapsella mutta voi puhjeta aikuisenakin.

Lievässä atooppisessa ihottumassa iho voi olla punoittava, kuiva ja kutiseva. Vaikeassa atooppisessa ihottumassa kutina voi olla jatkuvaa, iho kivulias, halkeileva ja vetistävä.

Atooppinen ihottuma liittyy kuivaan ihotyyppiin. Tällainen iho haihduttaa enemmän kosteutta, kuivuu, tulehtuu ja sitä kautta punehtuu ja hilseilee, sanoo Iho­sairaalan ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund.

Atooppiset sairaudet, joihin luetaan myös allerginen nuha, allergiset silmäoireet, ruoka-aineallergiat ja astma, lisääntyvät väestössä.

– Atooppiset taudit ovat olleet nousussa sukupolvesta toiseen. Tähän liittyy esimerkiksi yhteiskuntamme mikrobiköyhyys, Kyrklund sanoo.

Ihottuma voi olla myös ohimenevää. Imeväisikäisillä esiintyy usein vaippaihottumaa ja ihottumaa poskissa, mutta monilla vaiva menee ohi kasvaessa.

– Pienten iho on ohut ja kuivuu helposti. Kun iho vahvistuu, osalla kuivuminen helpottuu.

Kutina on yksi isoimmista riesoista atooppisessa ihottumassa. Jos lapsi raapii ihoa esimerkiksi unissaan, iho on entistä tulehtuneempi ja kutisevampi.

Kyrklund toteaa, että atooppinen ihottuma on Suomessakin selvästi alihoidettu.

– Ihottumaa pitää hoitaa niin, että iho ei kutise.

Hoito riippuu lapsen iästä ja ihosta. Kuivalle iholle sopivat paksut, voidemaiset rasvat, vetistävälle iholle ehkä paremmin notkeat, kevyet voiteet. Hyviä kosteusvoiteita ovat esimerkiksi ne, jotka sisältävät humektantteja eli kosteuttajia, kuten glyserolia tai karbamidia.

– Usein ihottumaa yritetään hoitaa liian pitkään perusvoiteella. Sairas iho tarvitsee kortisonia tai muuta lääkevoidetta. Kun iho on taas terve, sitä ylläpidetään perusvoiteella.

Aikuisilla ja teini-ikäisillä voidaan käyttää laaja-alaiseen ihottumaan myös Kela-korvattavaa, lääkärin lähetteellä saatavaa valohoitoa. Valohoidossa iholle annetaan uvb-säteilyä, joka ei vanhenna ihoa kuten uva-säteily.

Taika Elpiöllä on myös astma, mutta hän pystyy silti harrastamaan ratsastusta. Hän käy Korpikylän kartanon ratsastuskeskuksessa Hollolassa kerran tai kaksi viikossa.

Hän käyttää päivittäin astmalääkettä ja tarvittaessa astmakohtausten ehkäisyyn käytettävää lääkettä, jota ottaa aina ennen ratsastusta.

Atooppisesta ihottumasta kärsivien nuorten vertaistukikurssilta Taika Elpiö sai uusia vinkkejä.

– En ollut kuullut rasvapesusta. Siinä kädet pestään saippuan sijaan rasvalla.

Välillä päänahkakin kuivuu. Silloin se pestään sampoon sijaan perusvoiteella.

Atooppinen ihottuma tai astma eivät ole rajoittaneet Taika Elpiön elämää. Hän harrastaa myös teatteria ja keppihevosia. Viime kesänä hän työskenteli 4H-kotieläinpihalla, jossa hoiti eläimiä, siivosi ja maalasi.

Kysely

Kutina vaikuttaa elämänlaatuun

Kuluvana vuonna tehdyn kyselyn mukaan joka kolmas perhe kokee, että atooppinen ihottuma hallitsee perheen elämää. Vanhemmat ovat huolissaan etenkin 14–18-vuotiaiden lastensa pärjäämisestä ja omasta jaksamisestaan.

Vaikeaa tautimuotoa sairastavien lasten vanhemmista 52 prosenttia kokee jatkuvan kutinan vaikuttavan negatiivisesti lapsensa elämänlaatuun.

Vanhemmat ilmoittivat olevansa eniten huolissaan lapsen yleisestä hyvinvoinnista (49 prosenttia), lapsen kokemasta ulkonäköpaineesta (32 prosenttia) ja atooppisen ihottuman vaikutuksesta lapsen tulevaisuuden haaveisiin, kuten koulutukseen, uravalintaan ja ammattiin.

Kyselyn atooppista ihottumaa sairastavien lasten vanhemmille teettivät Allergia-, iho- ja astmaliitto ja lääkeyhtiö Sanofi. Kyselyyn vastasi 466 vanhempaa 6–18-vuotiaan lapsensa puolesta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut