Hyvinvointi | Aloita juoksuharrastus rauhassa totutellen

Aloittelevan juoksijan kannattaa aloittaa juoksuharrastus totutellen, sanoo UKK-instituutin vieraileva professori Kati Pasanen.

– Ensin voi tehdä juoksu-kävely-juoksu-tyyppisiä harjoituksia kaksi tai kolme kertaa viikossa. Esimerkiksi vuoroin minuutti hölkkää ja minuutti kävelyä.

Pasanen suosittelee käymään myös juoksuvalmentajan tai -ohjaajan ohjauksessa. Heiltä saa hyviä vinkkejä oikeaan ja turvalliseen juoksutekniikkaan.

Juoksutekniikkaharjoittelusta on hyvä tehdä rutiini juoksemisen yhteyteen. Jokainen juoksuharjoitus on Pasasen mukaan tekniikkaharjoitus – keskity oikeaan juoksuasentoon sekä tekniikkaan. Hyvän tekniikan edellytyksenä on riittävä liikkuvuus, hyvä koordinaatio ja eri lihasten oikea-aikainen toiminta.

Viikoittaiseen harjoitteluohjelmaan on juoksun lisäksi hyvä sisällyttää lihaskuntoharjoittelua, etenkin alaraajoille ja keskivartalolle.

Kati Pasanen työskentelee professorina Calgaryn yliopistossa Kanadassa.

Juoksuharrastus ja ulkona liikkuminen ylipäätään on lisääntynyt korona-aikana myös Kanadassa. Kaikki sisäliikuntapaikat olivat kiinni suurimman osan ajasta, maaliskuusta 2020 kesäkuuhun 2021.

– Juoksun lisäksi patikointi, kävely, maastopyöräily, maantiepyöräily, hiihto ja lumikenkäily ovat lisääntyneet. Uskoisin, että samansuuntaista juoksun ja ulkoilun lisääntymistä on havaittu Suomessakin.

Pasanen toimii vastaavana tutkijana UKK-instituutissa viidessä tutkimusprojektissa, joista yksi on hänen suunnittelemansa Terve juoksija -juoksututkimus. Tutkimuksen päätarkoituksina on selvittää erilaisten harjoitusohjelmien vaikutuksia alaraajavammojen ehkäisyyn ja selvittää harjoittelun vaikutuksia aloittelevien juoksijoiden suorituskykyyn.

Tutkimuksen aineistonkeruu on parhaillaan käynnissä. Pasanen arvelee, että päätulokset julkaistaan vuoden 2023 loppuun mennessä.

– Isojen seurantatutkimusten tekeminen on hidasta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut