Ruoka: Punajuuri värjää pastan kauniisti ja sopii myös pihveihin ja salaattiin, katso reseptit

Jos punajuuresta tulevat mieleen vain säilykepurkista lautaselle ongitut siivut, on aika kokeilla jotain uutta.

Punajuuripasta on upean väristä. Kastike valmistuu helposti vain muutamasta raaka-aineesta. Minna Raitavuo

Anna Suoniemi

Kun koulun ruokalistalla oli aikanaan tarjolla kananmunakastiketta, odottivat salaattilinjastolla poikkeuksetta säilykepunajuurisiivut.

Punajuurten etikkainen kirpeys sopikin vastapainoksi miedolle kananmunakastikkeelle.

Punajuuri antaa raaka-aineena mahdollisuuksia kuitenkin paljon enempään kuin siihen, että säilöttyä juuresta vain ongitaan lautaselle lisukkeeksi.

Jos punajuuresta ei tule enää mieleen muuta kuin etikkaliemessä uivat paksut viipaleet, kannattaa kaupan vihanneshyllyllä tarttua rohkeasti raakaan juurekseen ja kokeilla, mitä siitä voi valmistaa.

Punajuuria voi pikkelöidä kätevästi myös itse.

Pikapikkelöinti antaa punajuurille tuttua etikkaista terävyyttä, mutta raakana purkkiin laitettavat punajuurisiivut säilyvät raikkaampina kuin perinteiset purkkisäilykkeet.

Yön yli pikkelöintiliemessä uineet punajuuret sopivat hyvin esimerkiksi salaattiin homejuuston rinnalle.

Punajuuripihvit ovat meheviä ja ruokaisia, kun taikinaan jauhaa mukaan kikherneitä.

Punajuuret kypsennetään paahtamalla uunissa, jolloin niiden maku syvenee ja makeus pääsee esiin.

Kun punajuuret ovat kypsyneet, ne soseutetaan nopeasti kikherneiden ja mausteiden kanssa ja paistetaan pannulla. Pihvejä voi tehdä halutessaan kerralla isomman satsin, sillä ne kestävät hyvin lämmitystä.

Pihvit voi syödä sellaisenaan esimerkiksi riisin kanssa tai käyttää niitä hampurilaispihveinä.

Myös pastakastike syntyy punajuuresta helposti.

Tähänkin reseptiin punajuuret kypsennetään uunissa. Kastike on hyvä vaihtoehto kiireiseen arkeen: soseutettuihin punajuuriin lisätään piparjuurituorejuustoa ja pastan keitinlientä, ja kastike on valmis.

Aktiivista ruuanlaittoaikaa kuluu noin vartti, sillä suurimman osan työstä tekee uuni.

Kirpeät pikkelöidyt punajuuret sopivat salaattiin sinihomejuuston seuraksi. Minna Raitavuo

Punajuurisalaatti pikkelöidyistä punajuurista

4 annosta

Pikkelöidyt punajuuret:

2 punajuurta

1,5 dl vettä

1 dl sokeria

1 dl valkoviinietikkaa

1 tl sormisuolaa

1 tl sinapinsiemeniä

0,5 tl kokonaisia mustapippureita

Salaattiin:

1 ruukku lollo rosso -salaattia

1 ruukku viinisuolaheinää

150 g sinihomejuustoa

granaattiomena

1 rkl oliiviöljyä

1 tl hunajaa

suolaa

mustapippuria

1. Kuori punajuuret ja siivuta ne ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi juustohöylällä.

2. Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja valkoviinietikka. Kuumenna, kunnes sokeri on liuennut.

3. Laita lasipurkkiin punajuurisiivut, suola, sinapinsiemenet ja mustapippurit. Kaada päälle kuuma liemi. Sulje purkki ja ravista, jotta mausteet sekoittuvat. Anna jäähtyä ja laita yöksi jääkaappiin.

4. Kokoa salaatti. Revi salaattikulhoon lollo rosso -salaatti ja sekoita joukkoon viinisuolaheinä. Murenna joukkoon sinihomejuusto. Poista granaattiomenasta siemenet ja lisää salaattiin.

5. Lisää salaattiin pikkelöidyt punajuuret. Punajuurten mukana saa tulla salaattiin hieman pikkelöintilientä kastikkeeksi.

6. Lisää salaattiin oliiviöljy ja hunaja. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

Punajuurista ja kikherneistä valmistettavat pihvit ovat meheviä ja ruokaisia. Minna Raitavuo

Punajuuripihvit

4–5 pihviä

500 g punajuuria

1 rkl rypsiöljyä

1,5 tl suolaa

230 g säilöttyjä kikherneitä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

0,5 dl kikhernejauhoa

1 tl juustokuminaa

puolikkaan sitruunan mehu

puoli ruukkua tuoretta korianteria

oliiviöljyä paistamiseen

1. Kuori punajuuret ja lohko ne kahdeksaan osaan. Asettele punajuuret tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle pellille. Pirskottele punajuurten päälle rypsiöljy ja 1 tl suolaa.

2. Paahda punajuuria uunissa 150 asteessa noin tunti, kunnes ne ovat pehmenneet.

3. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet. Valuta kikherneistä liemi ja huuhtele.

4. Soseuta paahdetut punajuuret, sipuli, valkosipulinkynnet ja kikherneet tasaiseksi massaksi. Lisää massaan kikhernejauho sekä 1 tl juustokuminaa, 0,5 tl suolaa, puolikkaan sitruunan mehu ja puoli ruukkua hienonnettua tuoretta korianteria. Sekoita tasaiseksi. Massan kuuluu olla pehmeää, mutta jos se tuntuu vaikealta käsitellä, lisää kikhernejauhoja, kunnes massa on muotoiltavan paksua.

5. Laita paistinpannulle reilusti oliiviöljyä. Muotoile kostutetuin käsin massasta pihvejä tai lusikoi taikinaa suoraan pannulle pihveiksi. Paista pihvejä keskilämmöllä noin 10 minuuttia molemmilta puolilta, kunnes pihvit ovat pinnalta rapeita.

Pastakastikkeen punajuuret kypsennetään uunissa. Minna Raitavuo

Punajuuripasta

4 annosta

500 g punajuuria

1 rkl rypsiöljyä

1 tl suolaa

70 g piparjuurituorejuustoa

1 dl pastan keitinvettä

ripaus mustapippuria

(tuoretta persiljaa)

300 g pastaa

1. Kuori punajuuret ja lohko ne kahdeksaan osaan. Asettele punajuuret tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle pellille. Pirskottele punajuurten päälle rypsiöljy ja teelusikallinen suolaa.

2. Paahda punajuuria uunissa 150 asteessa noin tunti, kunnes ne ovat pehmenneet.

3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Ota keitinvettä talteen 1 dl kastiketta varten.

4. Soseuta paahdetut punajuuret ja laita sose pieneen kattilaan. Lisää joukkoon piparjuurituorejuusto ja 1 dl pastan keitinvettä. Kuumenna, kunnes tuorejuusto on sulanut. Mausta mustapippurilla ja halutessasi lisää suolaa.

5. Lisää kastike pastan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Koristele halutessasi tuoreella persiljalla tai tarjoile sellaisenaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut