Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailu | Kävelykierros Porvoossa näyttää, mistä tunnelmallinen pikkukaupunki on tehty

Porvoon asemakaava on perua keskiajalta.

Porvoo on suosittu kesäkohde ja tunnettu postikorttimaisesta ulkoasustaan joulunaikaan, mutta muulloinkin siellä kannattaa vierailla. Myös näin korona-aikana se on oiva kohde – kävellen voi helposti katsastaa kaupungin maamerkkejä.

Kaupat ja ravintolat ovat enimmäkseen auki, mutta museoiden ja nähtävyyksien avautumista odotellaan ainakin helmikuun loppuun asti.

Taidetehtaassa voi ihastella monipuolista nykytaidetta. Punatiilisen tehtaan sisuksissa on myös elokuvateatteri sekä yksi Suomen tunnetuimmista ravintoloista, Sinne. Ravintola panostaa ympäristöystävälliseen lähiruokaan.

Taidetehtaan kävijöiden nälkää tyydyttävät myös lounasravintola Fabriken sekä kahvila Villinä.

Keskuksen useat viime vuoden konsertit, teatteriesitykset sekä näyttelyt ovat siirtyneet tulevalle keväälle ja kesälle, joten jos korona suo, luvassa on vilkas kulttuuricocktail.

1500-luvulla kirkko oli liekeissä useasti .

Taidetehdas sijaitsee osoitteessa Läntinen Aleksanterinkatu 1.

Vuosikymmenestä toiseen tunnelmallinen historiallinen keskusta eli vanhakaupunki on aina käymisen arvoinen.

Piskuiseen keskittymään on mahdutettu jokaiselle jotakin. Niin nähtävyyksiä, kahviloita, pieniä hotelleja, ravintoloita kuin söpöjä kivijalkaliikkeitäkin.

Kesäisin jokivarren terassit ovat tupaten täynnä, ja suosituimpiin ravintoloihin suositellaan pöytävarausta. Muina vuodenaikoina on mukavan väljää.

Porvoon asemakaava katuverkostoineen on keskiaikaista perua, ja pelkkä värikkäiden puutalojen ja vanhojen kivitalojen katselu on viihtyisää puuhaa.

Porvoon tuomiokirkko on 1400-luvulta, ja uhkea kirkkovanhus on kokenut kovia vuosisatojen varrella.

1500-luvulla kirkko oli liekeissä useasti, ja tuorein katastrofi kohtasi sitä vuonna 2006, jolloin katto tuhoutui kokonaan tuhopoltossa.

Tiheään rakennetussa vanhassakaupungissa syntyi paniikki, koska kekäleitä lenteli pitkän matkan päähän. Suurpalolta onneksi kuitenkin vältyttiin.

T ee- ja kahvihuone Helmi sijaitsee 1700-luvulla valmistuneessa rakennuksessa ja on toiminut samalla paikalla vuodesta 1983. Helmi on niin paikallisten kuin turistienkin suosiossa. Runebergintorttuja saa sieltä ympäri vuoden.

Sisäpihalla on kesäterassi, johon pääsee hengähtämään kaupungin vilkkaalta ostoskadulta ja ihmisvilinästä. Osoite on Välikatu 7.

Porvoossa on tarjontaa myös ostosten ystävälle. Sasu’s Playhouse on kuuluisa puukalusteistaan. Myynnissä on myös lamppuja, lyhtyjä ja muuta pikkukivaa. Samoissa tiloissa toimii Pentikin myymälä. Liike on osoitteessa Rihkamakatu 2

Designin, antiikin ja muun vanhan tavaran ystävät suuntaavat Jokikadun Antiikkiin. Samaisella kadulla, osoitteessa Jokikatu 37, on Cococo, joka myy muun muassa afrikkalaisia tyynyjä ja kankaita.

Brunberg on makeisia valmistava porvoolainen perheyritys. Vanhimmat reseptit ovat yli 100 vuotta vanhoja.

Yritys tunnetaan erityisesti suukoistaan, jotka viettävät jo 70-vuotispäiviään. Uusi, mustaherukkainen maku lanseerataan maaliskuussa.

Brunbergin myymälä sijaitsee osoitteessa Välikatu 4. Suurempi tehtaanmyymälä on hieman keskustan ulkopuolella osoitteessa Teollisuuskatu 19.

Uusi lippulaivamyymälä avautuu toukokuussa. Puurakenteisesta myymälästä tulee peräti 600-neliöinen.

Siellä voi myös seurata artesaanisuklaan tekoa ja tutustua makeistehtaan 150-vuotiseen historiaan.

Kansallisrunoilijamme J. L. Runebergin koti on Suomen vanhin kotimuseo. Viehättävän talon 1800-luvun tunnelma välittyy alkuperäisistä huonekaluista ja taideteoksista.

Aikanaan miehensä varjoon jäänyt Fredrika Runeberg oli kirjailija, sanomalehtinainen ja hyväntekijä. Hän puolusti myös naisten oikeuksia.

Puutarhanhoitokin oli rouvan intohimo. Fredrika Runebergin suunnittelema ja vaalima perinnepuutarha on kesällä kukkeimmillaan, mutta museon sisälläkään ei vehreys lopu. Vanhoja huonekasveja on valtavasti, ja monet juontavat kirjaimellisesti juurensa Runebergin aikaisiin pistokkaisiin.

Runebergien vanhaa aikaa huokuva koti sijaitsee osoitteessa Aleksanterinkatu 3. Kaupungin historiaa esittelevä Porvoon museo sekä Raatihuone ovat myös käymisen arvoisia. Osoite on Raatihuoneenkatu 21.