Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elämäntapa | Hanna Vartia, 31, asuu ja tekee töitä pakettiautossa, jolla hän reissaa Euroopassa poikaystävänsä kanssa – "Ajattelimme, että nyt tai ei koskaan"

Edulliseksi osoittautunut pakuelämä kiehtoo yhä useampia, mutta Hanna Vartia ja Tim De Maziere eivät seuraa muoti-ilmiöitä. Vapaa-ajalla heidät löytää kallion seinämältä tai koskesta melomasta.

Markkinoinnin ja liiketoiminnan kehityksen parissa työskentelevä Hanna Vartia, 31, viettää pakettiauto- eli pakuelämää.

Vartia ja hänen belgialainen poikaystävänsä Tim De Maziere, 29, asuvat ja työskentelevät kodinomaiseksi muutetussa box vanissa, jonka voisi suomentaa konttiautoksi tai minirekaksi. Varsinainen asuntoauto se ei ole.

Vartia ja De Maziere liikkuvat autollaan pitkin Eurooppaa ja tekevät sieltä etätöitä suomalaiselle start up -yritykselle, joka tuottaa digitaalista palvelua kalliokiipeilijöille ympäri maailman.

Pakuelämästä on viime vuosina tullut trendikästä. Vartia ja De Maziere eivät kuitenkaan ole muoti-ilmiöiden perään. Heitä pakuelämä oli kiehtonut ajatuksena jo pitkään, ennen kuin siitä tuli totta.

– Kun työnantajamme kolmisen vuotta sitten mainitsi, että voisimme yhtä hyvin tehdä työtämme etänä, ajattelimme, että nyt tai ei koskaan. Onneksi meidän työmme on sellaista, että etätyö onnistuu sataprosenttisesti, Hanna Vartia kertoo puhelimitse.

Pariskunta on juuri saapunut lautalla Ruotsista Saksaan, jossa he aikovat viipyä joitakin viikkoja.

Tämänkaltainen paku mahdollistaa hyvin omavaraisen elämän.

Hanna Vartia

Toisin kuin monet muut pakuelämää viettävät, Vartia ja De Maziere eivät reissatessaan ole lomalla.

– Meille käy usein niin, että kun muut tapaamamme pakulla reissaajat lähtevät päiväksi kiipeilemään, me jäämme autoon tekemään töitä. Menemme perässä vasta myöhemmin, Vartia kertoo.

Pakuelämä on Vartian mukaan verraten edullista. Rahaa kuluu lähinnä bensaan, ruokaan, puhelinliittymiin, vakuutuksiin ja joskus harvoin leirintäaluemaksuihin.

– Tämänkaltainen paku mahdollistaa hyvin omavaraisen elämän, Vartia kertoo.

Pohjois-Euroopassa ollessa akkuja on toisinaan ladattava pistokkeesta, jos auton katolla olevat aurinkopaneelit eivät tuota tarpeeksi sähköä.

Nykyisen autonsa he ostivat viime vuonna Belgiasta noin 5 000 eurolla, mutta remonttiin meni 10 000 euroa.

Edellisellä autolla, pakulla, he reissasivat pari vuotta ennen kuin myivät sen pois. Se meni melkein heti kaupaksi.

Kun auto on pitkään parkissa metsän keskellä tai jossakin pienessä kylässä järvenrannalla, polttoainekulut ovat olemattomat. Toisaalta joskus tulee ajettua tuhansia kilometrejä lyhyessä ajassa. Keskimäärin bensaan menee kuukaudessa noin 200 euroa.

– Ja auton fiksaukseen menee tietysti rahaa, jos jotakin sattuu hajoamaan, Vartia huomauttaa.

Ruokaan pariskunnalta kuluu yhteensä noin 200–300 euroa kuukaudessa. Espanjassa tai Saksassa ruokakori on huomattavasti halvempi kuin Suomessa, minkä ansiosta säästöä syntyy Vartian mukaan kuin huomaamatta.

Rahaa säästyy myös siksi, että pariskunta viihtyy harrastustensa vuoksi luonnossa, josta suurkaupunkien houkutukset ovat kaukana. Korona-aikana ulkona syöminenkin on jäänyt seikkailijoilta kokonaan.

– Tällä hetkellä ostamme kaiken ruoan kaupasta ja valmistamme sen itse.

Aivan jatkuvasti pariskunta ei ole tien päällä. Helsingistä löytyy kotipesä, johon he välillä asettuvat asumaan ja työskentelemään.

Kahdeksan vuotta seurustellut pari tapasi kiipeilyharrastuksen yhteydessä, kun Vartia oli Erasmus-vaihdossa Belgiassa.

Heillä on omat rahat, mutta kaikki yhteiset menot – kuten bensat ja ruoat – merkitään jokaisen ostokerran jälkeen kännykästä löytyvään äppiin. Sovelluksen ansiosta näkee helposti, että kulut menevät kutakuinkin tasan.

Vartia ei ole varma, aikovatko he poikaystävän kanssa elää pakuelämää ikuisesti.

– Mutta kyllä meillä varmasti aina tulee jokin paku olemaan. On tämä sen verran siisti ja meille sopiva elämäntapa.

Pakuelämä on opettanut Vartialle sen, ettei hän tarvitse hulppeita neliöitä tai maallista mammonaa ympärilleen. Ajatus sadan neliömetrin kokoisesta asunnosta – saati vielä isommasta – tuntuu vieraalta. Miksi tuhlata neliöitä nurkkiin, joissa kukaan ei koskaan vietä aikaa?

– Joskus kyllä kaipaan sitä, että koti ja työpaikka olisivat erilliset, Vartia myöntää.

Kauppaan mennään, kun housut hajoavat

Helsinkiläissyntyinen Hanna Vartia ostaa yleensä vain sellaista, mikä tuottaa hänelle iloa. Mikään penninvenyttäjä hän ei kuitenkaan koe olevansa.

Pakuelämän vuoksi shoppailu jää väkisinkin vähälle.

– Kun asuu pakussa, tulee mentyä kauppaan vasta, kun aito tarve ilmaantuu, eli jos esimerkiksi housut repeävät, Vartia sanoo.

Vartia on aina ollut kiinnostunut sijoittamisesta. Siksi hän pystyi kerryttämään säästöjä jopa opiskellessaan terveystieteitä Jyväskylän yliopistossa 2010-luvun alussa. Opintojen jälkeen hän työskenteli joitakin vuosia muun muassa terveysteknologian parissa.

Hän tiedostaa, että pienen start up -yrityksen palveluksessa oleminen on epävarmempaa kuin vanhan, vakavaraisen yrityksen palveluksessa. Siksi tieto siitä, että rahaa on jonkin verran säästössä, tuo hänelle turvaa.

– Voin sen ansiosta ottaa jo vähän rennommin. Tiedän, että vaikka töissä tulisi muutoksia, se ei olisi heti mikään kauhea katastrofi.