Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen kaupunginhallitus ei esitä vastuuvapauden myöntämistä liikuntapalveluiden epäselvyyksien takia

Tampereen kaupunginhallitus ei esitä vastuuvapauden myöntämistä liikuntapalveluita koskevassa asiassa.

Kaupunginhallitus käsitteli maanantaina tilintarkastajien muistutusta sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsenille, sivistyspalveluiden johtaja Lauri Savisaarelle ja liikunta- ja nuorisojohtaja Pekka P. Paavolalle.

Kaupunginhallituksen näkemys on, että tilivelvollisille ei tässä vaiheessa myönnetä vastuuvapautta.

Tilintarkastaja esitti tilintarkastuskertomuksessaan muistutuksen tilivelvollisille valvonnan laiminlyöntien vuoksi. Lisäksi muistutuksena esitettiin, että liikunta- ja nuorisojohtaja on ylittänyt toimivaltansa myöntäessään liikuntapalveluiden vapaakortteja kaupungin henkilöstölle, luottamushenkilöille ja ulkopuolisille henkilöille. Kuntalain mukaan tilimuistutus on tehtävä, jos vahinko tai virhe ei ole vähäinen. Tilivelvollisille annettiin selityspyyntö ja kaupunginhallitukselta pyydettiin asiasta lausunto. Asianomaiset ovat toimittaneet yhteisen selityksen asiasta.

Kaupunginhallitus esittää lausuntonaan tarkastuslautakunnalle, ettei vastuuvapautta myönnetä varovaisuusperiaatteen vuoksi. Vastuuvapauden epääminen merkitsee vain mahdollisuutta ryhtyä asiassa myöhemmin toimenpiteisiin. Näin kaupungilla säilyy kanneoikeus, jos myöhemmin kysymykseen tulevat korvausvaatimuksen esittäminen tai rikossyytteen nostaminen. Vastuuvapauden myöntäminen estäisi mahdollisten vahingonkorvauskanteiden nostamisen.

Kaupungin tiedotteessa todetaan, ettei täydellistä tilannekuvaa ole vielä tutkimusten keskeneräisyyden vuoksi.

Kaupunginhallituksen mukaan asiassa on syytä odottaa vireillä olevan tai mahdollisesti vireille vielä saatettavan poliisitutkinnan päättymistä ja mahdollista syyttäjän syyteharkintaa ennen kuin vastuuvapauksia myönnetään edes osittain. On mahdollista, että asiassa on tarve muilta osin vielä lisätutkintaan ja muihin selvityksiin.

Liikuntapalveluissa on aloitettu epäkohtiin puuttuminen, käytäntöjä on muutettu ja henkilöstöä on koulutettu muun muassa ostolaskujen hyväksymisen ja hankintaosaamisen toimintaperiaatteista. Vapaakorteista luovuttiin helmikuussa 2023.

Kaupunginhallituksen lausunnon ja asianomaisten selitysten pohjalta tarkastuslautakunta tekee esityksen valtuustolle, joka viime kädessä päättää myönnetäänkö vastuuvapaus. Valtuusto päättää asiasta mahdollisesti kesäkuun kokouksessaan.