Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Hyvä MM-leijona on luotettava, sitoutunut ja epäitsekäs” – Näin Leijona-luotsi Jukka Jalonen kokoaa kisajoukkueen pala palalta

Pitkässä turnauksessa pelaajilta vaaditaan monia erityisominaisuuksia.

Hyvä MM-leijona on luotettava, sitoutunut ja epäitsekäs, sanoo miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen.

– Ymmärtää oman roolinsa, sitoutuu siihen ja arvostaa sitä ja muiden rooleja myös, Jalonen toteaa.

Pelaajien valitseminen joukkueeseen on pitkä ja monimutkainen urakka.

Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut ovat kahden viikon intensiivinen rupeama. Sitä ennen on kuitenkin jo MM-leirityksiä. Maajoukkueleirit alkavat suunnilleen kuukautta ennen kisoja ja osalla pelaajista on siinä vaiheessa jo useampi viikko takana ilman jääkiekkopelejä.

– Leiri on jo pitkä rupeama ja pitää miettiä, keitä heistä kutsutaan mukaan eikä voi tietää, ketkä putoavat siinä välissä jatkossa omista sarjapeleistään ja koska ne päättyvät. Kuka pysyy terveenä ja kuka loukkaantuu, Jalonen sanoo.

– Ja NHL aikanaan tulee mukaan kuvioihin ja siellä on sama juttu ennen kuin pelit ovat ohi ja tietää, että pelaajat ovat terveitä ja haluavat mukaan tulla. Ei voi mitään laskea kenenkään varaan.

Seuraava tavoite on voittaa MM-kultaa Tampereella

Tulevia MM-leijonia tarkkaillaan jo kauden aikana niin seuraotteluissa kuin maaotteluissa.

– Seurajoukkuepeleillä pääsee leirille näyttämään ja leirillä annetaan näyttöjä meille, Jalonen kommentoi.

– Maaottelut ovat meille tärkeitä näyttöpaikkoja. Nähdään, ketkä sopeutuvat meidän peliin ja ketkä pärjäävät kansainvälisissä peleissä.

Kansainvälisissä peleissä pärjätäkseen pitää olla ”tarpeeksi hyvä luistelemaan ja kamppailemaan”.

– Siitä lähdetään liikkeelle ja sen jälkeen ruvetaan hienosäätämään, Jalonen sanoo.

Jalosta on etenkin viime vuoden olympia- ja MM-kultien jälkeen alettu Suomessa pitää ”kulta-Jukkana”, joka on tae menestyksestä. Jalonen ei kuitenkaan itse ota siitä enempää paineita.

– Ainahan paineita on ollut ja enemmän vielä silloin, kun ei ole menestytty.

Hän myöntää, että paineet lisäävät haastetta, mutta myös sitoutumista ja valmistautumista omaan toimintaan.

– Kun on maajoukkueessa johtoryhmässä tai pelaajana, kyllä jokainen haluaa panosta pöytään lyödä omassa roolissaan.

Jalosella on plakkarissa jo reilusti jalometallia, muun muassa kolme miesten MM-kultaa ja yksi olympiakulta. Hänet on valittu kolmesti vuoden valmentajaksi. Mitä Jalonen vielä haluaa urallaan saavuttaa?

– Kun tässä mennään askel kerrallaan eteenpäin, niin kuin elämässä varmaan kannattaakin, niin seuraava tavoite on voittaa MM-kultaa Tampereella. Sitten, kun se on toivottavasti saavutettu ja jos ei ole, niin elämä jatkuu siitä huolimatta ja sitten mietitään vähän uusia kuvioita ehkä.

Jalosella on sopimus Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajan pestistä vielä ensi kaudeksi. Hän haluaa valmentaa vielä senkin jälkeen, seurajoukkuetasolla joko Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa.

– Aika näyttää. Tässä lätkävalmentajan hommassa voi tapahtua mitä vain hyvässä ja pahassa kovin nopeastikin. Mennään tämä kausi ensin ja sitten ensi kausi ja sitten katsotaan, missä mennään.