Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin luolaan Ideaparkin alle valmistuu uimahalli-kylpylä – "Nyt mennään maaliin asti, vaikka on ollut koronaa ja sotaa"

Lempäälän kunnalle on tärkeää saada uimahalli-kylpylä valmiiksi ennen vuoden 2026 asuntomessuja.

Lempäälän uimahalli-kylpylän peruskivi muurattiin maanantaina. 30 metriä maan pinnan alapuolelle rakentuva halli etenee aikataulussa, kertoo SRV:n työmaapäällikkö Teemu Salminen.

– Ensimmäiset perustukset betonoitiin viime viikon torstaina ja nyt meillä betonointityöt kestävät karkeasti syyskuun loppuun, jolloin ensimmäiset valut on saatu tehtyä, Salminen sanoo.

Uimahalli-kylpylän seinät ja katto on ruiskubetonoitu.

– Sitä ennen vähän louhittiin kalliota. Tietyiltä kohdin, missä huomattiin, että rakenteet eivät mahdu, louhittiin lisää. Louhinnat ruiskubetonoitiin ja nyt on maalattu ruiskubetonin päälle, kertoo projektipäällikkö Mika Majaniemi.

Osa ruiskubetonoiduista seinistä jää piiloon, mutta esimerkiksi allasalueen katossa se näkyy.

Rakentaminen on haastavaa, sillä kaikki rakennustarvikkeet tuodaan yhdestä kolme metriä korkeasta aukosta. Kävellen matkaa maan pinnalta tulee nelisensataa metriä. Tämä reitti ei kuitenkaan jää käyttöön, vaan valmiiseen halliin tullaan hissillä.

Nyt mennään maaliin asti.

Reitti asettaa myös omat haasteensa tuotavan materiaalin koolle. Esimerkiksi altaat on tarkoitus tehdä teräksestä. Niitä ei voida tuoda kokonaisina, vaan altaat tulevat paloina ja ne kasataan maan alla.

Muuraustilaisuus pidettiin tulevan kahvion paikalle. Betoniin valettiin aikakapselissa päivän lehdet, kolikoita, tilaisuudessa pidetyt puheet sekä lempääläläisen päiväkotilapsen piirustus ja koululaisen unelmakirjoitus.

Uimahalli-kylpylään tulee 6-ratainen, 25-metrinen kuntoallas, monitoimiallas, poreallas, kahluuallas, kylmäallas sekä altaat vesijuoksuun ja uimaopetukseen. Perinteisten saunojen lisäksi on tulossa suola- ja höyrysaunat.

– Tulee myös kaksikerroksinen osuus, mihin tulee panoraamasaunaa ja kokoustilatyyppistä vuokrattavaa tilaa, Salminen kertoo.

Uimahalli-kylpylä ei Lempäälässä ole ollut kovin lyhyt projekti, sillä ensimmäisen kerran sitä on suunniteltu jo muutama kymmenen vuotta sitten.

– Nyt mennään maaliin asti, vaikka on ollut koronaa ja sotaa, sanoo Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö.

Aivan itsestäänselvää ja helppoa sekään ei ole.

– Lempäälä ei ole irrallaan maailmantilanteesta. Maailmantilanne nostaa hintoja ja noin 30 prosenttia on se nousu, mitä kuvitellaan olevan, kertoo uimahalliyhtiön toimitusjohtaja Lari Laakso.

Laakson mukaan rakentaminen kuitenkin etenee asetetussa aikataulussa.

Tarkkaa avajaispäivämäärää ei ole vielä lyöty lukkoon. Rakennustöiden on määrä valmistua heinäkuussa 2024. Heidi Rämön mukaan avaamaan päästään todennäköisesti loppuvuonna 2024.

– Meille on tärkeää, että valmista on ennen vuoden 2026 asuntomessuja.