Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalityöntekijät auttavat huolissa ja keittävät kahvia – Vaalitalkoisiin vaikka jalka paketissa

Tamperelainen piipahti Keskustorin vaalitorilla kysymässä, mitä talkoolaisen arki on eduskuntavaaleissa.

Sää ei suinkaan ole maaliskuun pahimmasta päästä ja se näkyy Tampereen Keskustorin eduskuntavaalitorilla yllättävänä väenpaljoutena viime viikon perjantaina kello 13.

Kaikki yrittävät välttää vajaan kymmenen metrin päässä mökeistä olevaa jäistä kaistaletta ja siksi kahvi- ja jutustelujonot kopeille ovat ahtaassa tilassa. Tällainen ei olisi käynyt koronarajoitusten aikana, mutta nyt on arki palannut vaalihumuun.

– Aamulla oli vilkasta ja seuraavan kerran ruokatunnin aikaan, mutta nytkin on mukavasti porukkaa, perussuomalaisten mökillä vaalityötä tekevä Esko Ruottunen sanoo.

Miehellä on rutkasti kokemusta vaalien talkootyöstä, mutta hän on ensimmäistä kertaa perussuomalaisten taustalla. Ruottunen on asialleen omistautunut, sillä hän on jakanut mökillä olemisen lisäksi 1 500 kappaletta ehdokkaiden mainoksia vaikka jalkapöytä on paketissa ja kyynärsauvat kourassa.

Hän sanoo vaalitorin kopilla käyvillä vanhoilla ihmisillä olevan paljon asiaa nykymaailmasta ja nuoriakin on näkynyt kiitettävästi.

– Pystyn vastailemaan aika hyvin ihmisten kysymyksiin, itsekin kuntapolitiikassa mukana oleva Esko Ruottunen kertoo.

Ihmiset haluavat perehtyä entistä paremmin ehdokkaiden ajatuksiin.

– Kannatan vihreiden politiikkaa ja tämä on tapani tehdä työtä sen eteen, Vihreiden vaalikopilta tavoitettu Eija Savolainen perustelee innokkuuttaan vaalityöhön.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa ensimmäistä kertaa vapaaehtoisena vaalityöntekijänä ollut Savolainen sanoo, että Keskustorin vaalitorilla on käynyt mukavasti porukkaa silloin, kun ei ole tullut vettä tai räntää taivaalta. Savolainen on nähnyt torilla tuttuja kasvoja jo edellisistä vaaleista.

– Monet esittävät tarkkoja kysymyksiä esimerkiksi ilmastosta, energia-asioista ja sotesta. Liikkeellä on tuntunut olevan myös jonkun verran metsänomistajia, Eija Savolainen kertoo.

Riku Kemppinen kehuu SDP:n mökillä olevaa kahvinkeitintä, joka on riittävän suuri. Kemppinen on ollut vaalityössä vuoden 2017 kuntavaaleista, mutta nyt hänellä on ensimmäinen kerta eduskuntavaalien talkoolaisena.

– Nyt on kuntavaaleihin verrattuna enemmän ihmisiä väkeä liikkeellä ja etenkin nuoria on käynyt hyvin mökillämme. Se on mukavaa. He eivät vain katso kaikkea netistä vaan tulevat kasvotusten kyselemään asioista, Riku Kemppinen sanoo.

Hän on perehtynyt demareiden asioihin melko hyvin ja osaa vastata yleisimpiin kysymyksiin.

– Jos tulee erityisempiä kysymyksiä, ohjaan ihmiset ehdokkaiden pakeille, silä en voi heidän puolestaan vastailla, Kemppinen muistuttaa.

Kokoomuksen ehdokas Arto Satosen vaalityössä vapaaehtoisena oleva Erja Kurki oli mukana vaalityöntekijänä myös vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Kurki kertoo, että Tampereen vaalitorilla on nyt käynyt enemmän ihmisiä kuin neljä vuotta sitten ja kiinnostuneisuuskin on nyt paljon suurempaa.

– Ihmiset haluavat perehtyä entistä paremmin ehdokkaiden ajatuksiin ja selvittää ketä he haluavat äänestää, Erja Kurki sanoo.

Hän on havainnut useilla vaalitorille saapuvilla olevan suuri kuulluksi tulemisen tarve. Vaalityö on samalla lähimmäistyötä.

– Ihmiset kertovat huolenaiheistaan. Ne ovat välillä hyvin täsmällisiäkin. Ihmisissä näkyy kuormitus, jonka korona-aika aiheutti ja kohtaan myös mielenterveysongelmia, Erja Kurki toteaa.