Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuosikymmenet Tampereen seudun teillä katseita kääntänyt Markku on nyt Vuoden pyöräilijä – "Nykyään poljen ketterästi, koska olen itsekin jo faari"

Pyöräilykuntien verkosto ry on valinnut Markku Lahtisen vuoden pyöräilijäksi. Tunnustus myönnetään monipuolisesta ja vaikuttavasta elämäntyöstä pyöräliikenteen, pyörämatkailun ja pyöräilykulttuurin edistämiseksi Suomessa.

Kangasalla syntynyt ja siellä edelleen asuva Lahtinen on perusteluiden mukaan todellinen pyöräilyn edistämisen pioneeri ja moniottelija, jolla on hallussa koko pyöräilyn monimuotoisuus ja kaikki sen innovaatiot, joita eri vuosikymmeninä on kehitelty.

Tänä vuonna 70 vuotta täyttävä Lahtinen oppi pyöräilemään ajalle tyypillisesti rungon välistä polkemalla isän pyörällä, joka oli Jaguaari.

– Nykyään poljen ketterästi, koska olen itsekin jo faari, Lahtinen sanailee tiedotteessa.

Koulumatkat 1960-luvulla tuli poljettua ensin valtatien (nykyinen Kangasalantie) vartta, johon sitten rakennettiin pitäjän ensimmäinen pyörätie.

Opiskeluaikana 1970-luvulla Lahtinen tuhlasi ensimmäisen kesätyöpalkkansa retkipyörään ja teki pyörämatkan Ahvenanmaalle. Sen jälkeen mikään ei enää pidätellyt matkailemasta pitkin poikin kotimaata. Poluilla pyöräilyn ihana vapaus löytyi 1990-luvulla maastopyörän myötä. Myöhemmin Lahtinen hankki vielä maantiepyörän, nojapyörän ja kinnerin helpottamaan ja monipuolistamaan matkantekoa. Ja 2000-luvulla tutuiksi tulivat uuden tulemisen tehneet taittopyörä ja laatikkopyörä (kottipyörä). Uusimmat hankinnat ovat ajan hengen mukaisesti hiekkatiepyörä (gravel) ja sähkömaastopyörä.

Työurallaan Kangasalan kaavoituksessa 1985–2018 Lahtinen piti maankäytössä ja liikennesuunnittelussa tiukasti pyöräliikenteen, kävelyn ja julkisen liikenteen puolta. Lahtinen oli Suomen ensimmäinen kuntaan nimetty pyöräilyasiamies, ja hänen johdollaan Kangasalle saatiin pyöräpysäköintinormi rakennusjärjestykseen ensimmäisenä kuntana Suomessa. Myös Kangasalan pyöräilyn edistämisohjelma 1990-luvulla oli maan ensimmäisiä laatuaan. Nyt vastaavia ohjelmia on jo yli 100 kunnassa Suomessa.

Herätteen ja ideoita laadukkaamman pyöräliikenteen infran suunnittelulle Lahtinen sai lukuisilla työ- ja pyörämatkoillaan Hollannissa ja Keski-Euroopassa.

– Huomasin, että samalla rahalla ja vaivalla pyörätiet voi suunnitella myös pyöräilyä helpottaviksi, Lahtinen tiivistää.

Sähköpyöräilyn yleistymiselle Lahtinen oli tasoittamassa tietä hoitamalla Kangasalan mukaan 2010-luvulla Kokeilupyörä-hankkeeseen, jossa eri ikäiset kangasalalaiset saivat sähköpyörän käyttöönsä arjen ja vapaa-ajan matkoja helpottamaan.

Lahtinen on ollut myös mukana alusta alkaen Vanhat Velot -yhdistyksen toiminnassa sekä perustamassa ja johtamassa Pyöräilykuntien verkostoa.

Pyöräilykuntien verkosto ry on valinnut vuoden pyöräilijän vuodesta 2007. Ensimmäisenä vuonna vuoden pyöräilijäksi valittiin Mikko ”Peltsi” Peltola.

Pyöräilykuntien verkostoon kuuluu 157 pyöräilyn edistämiseen sitoutunutta kuntaa, joissa asuu yhteensä noin 4,7 miljoonaa asukasta. Lisäksi jäsenistöön kuuluu ELY-keskuksia, kuntayhtymiä, järjestöjä ja yrityksiä.