Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suuret ikäluokat tyytyväisiä, zoomerit tyytymättömimpiä – Näin Tampereen seudulla arvioitiin asuinalueitaan

Vuosina 1995–2010 syntyneet miehet ovat kaikkein kriittisimpiä Tampereen kaupunkiseudulla.

Nuoret ovat tyytymättömämpiä asuinalueeseensa Tampereen kaupunkiseudulla kuin vanhemmat asukkaat.

Tämä käy ilmi Tampereen kaupunkiseudun toteuttamasta asukaskyselystä. Kyselyyn vastasi 5 000 ihmistä, mutta tuloksia ei voi yleistää koko väestöön. Vastaajien joukossa ovat yliedustettuina naiset, korkeasti koulutetut ja vanhemmat ikäluokat.

Vastaajat arvioivat kyselyssä tyytyväisyyttään omaan asuinalueeseensa. Vastaajat arvioivat tyytyväisyyttään asteikolla 0–10. Noin puolet vastaajista antoi asuinalueelleen arvosanan 9 tai 10. Vastauksista muodostetaan NPS-luku eli nettosuositteluindeksi. Tyytyväisyys esitetään -100:n ja +100:n välillä. Yli 50:n meneviä NPS-lukuja pidetään erinomaisena. Keskimäärin oman asuinalueen suositteluindeksi oli 42, mikä on neljä vähemmän kuin kaksi vuotta sitten toteutetussa asukaskyselyssä.

Kehittämispäällikkö Antti Lippo toteaa, että kaikki luvut ovat edelleen positiivisia, mikä tarkoittaa sitä, että hyvän arvosanan antaneita on enemmän kuin kriitikoita.

– Tuloksista on todettu, että milleniaalimiesten asumistyytyväisyys on laskenut merkittävästi. Zoomerimiehillä on heikoin tyytyväisyys, kuten viimeksikin. Ei ole yllätys, että opiskeluiässä olevat ovat kriittisimpiä, Lippo sanoo.

Nuorempien ja vieraskielisten asukastyytyväisyyttä pitää seurata.

Kaikkein tyytyväisimpiä olivat suurten ikäluokkien miehet eli viimeistään vuonna 1964 syntyneet. Vähiten tyytyväisiä olivat zoomerimiehet eli vuosina 1995–2010 syntyneet. Suurten ikäluokkien miesten NPS oli 52 ja zoomerimiesten 16. Milleniaalimiesten NPS oli 28 ja muiden kuin suomenkielisten 27.

Nuorten tyytymättömyteen ei kuitenkaan voida tyytyä, sillä perheen perustamisikäiset ovat elinvoimaisen seudun ja väestönkannalta kriittisiä asukkaita.

– Meillä avautuivat silmät ja anturat tälle teemalle ja haasteelle. Erityisesti nuorempien ja vieraskielisten asukastyytyväisyyttä pitää seurata ja tutkia tarkemmin, Lippo sanoo.

Yle kertoi vastikään omasta tutkimuksestaan, jossa todettiin, että 30–40-vuotiaat miehet ovat tyytymättömämpiä elämäänsä kuin muut.

– Mietin, näkyykö tämä myös meidän aineistossa, Lippo sanoo.

Myös nuorten tavoittaminen on tässä kyselyssä ollut aiempaa heikompaa. Asukaskyselyä on jaettu Facebookissa ja Instagramissa, joista nuorimpia ei ole enää tavoitettu samaan tapaan kuin ennen.

Antti Lipon mukaan tuloksista keskustellaan kuntien ja työryhmien kanssa. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten toteutetussa kyselyssä havaittiin, että vihreä ja vehreä ympäristö on asukkaille todella tärkeä. Merkityksetöntä se ei ole nytkään. Kyselyssä vastaajille annettiin 11 Tampereen kaupunkiseudun kehitysteemaa ja vastaajien piti asettaa ne tärkeysjärjestykseen. Kaikkien ikäluokkien tärkeimmäksi kokema kehittämisteema olivat luonto, virkistysalueet ja niihin liittyvät palvelut.

Seutujohtaja Päivi Nurmisen mukaan seudulliset työvälineet ovat melko abstrakteja.

– Tietenkin kaikki, mikä kyselyssä on noussut esille, on pohdittavaa. On tärkeää kuulla asukkaiden mielipiteitä ja vahvistaa asukasymmärrystä. Käytännössä asiat ratkaistaan kunnissa, Nurminen sanoo.