Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haluatko vaurastua kirpputorilöydöillä? – Näitä 5 tavaraa kannattaa kerätä Tampereella juuri nyt

Vanhojen tavaroiden keräily on taitolaji. Tiettyjä esineitä kannattaa Tampereen seudulla ryhtyä keräämään juuri nyt, sillä niiden arvo voi lähivuosina nousta kohisten.

Kysyimme kahdelta vintagealan asiantuntijalta, mitkä esineet muuttuvat jatkossa nykyistä arvokkaammiksi.

Tamperelaisen huutokauppa Ekmanin toimitusjohtajalla Martti Ekmanilla ja helsinkiläisen huutokauppa Helanderin meklarilla Mika Sirénillä on keräilijöiden maailmasta vuosien kokemus.

1. Ryijyt ja matot

Jos haluaa sijoittaa esineisiin, joiden arvo vuosien varrella kasvaa, kannattaa pitää silmällä sisustustekstiilejä.

– Modernit ryijyt säilyttävät varmasti arvonsa tulevaisuudessa ja niiden hinta todennäköisesti nousee. Etenkin taiteilijoiden suunnittelemat ryijyt ovat haluttuja, Martti Ekman arvioi.

Ekmanin mukaan tärkeintä on, että matot ja ryijyt ovat ehjiä ja että niiden värimaailma on raikas. Tummasävyisiä ryijyjä ei juurikaan haluta hankkia.

– Myös esimerkiksi käsinsolmitut matot ovat todennäköisesti sellaisia, jotka ovat vielä suhteellisen edullisia, mutta joiden arvo voi lähivuosina hyvinkin nousta, arvioi meklari Mika Sirén.

Perinteiset ryijyt jakavat tunteita monessa kodissa: vanhemmat suomalaiset ovat nähneet niitä lapsuuskodeissaan, joten he saattavat olla kyllästyneitä ryijyihin. Nuoremmat sukupolvet ajattelevat toisin.

2. Vanhat kolikot ja setelit

Martti Ekman arvioi, että vanhojen rahojen keräilijät ovat jo harmaantumassa, mutta että arvometalleista lyödyt kolikot säilyttävät kyllä arvonsa.

– Kullan hinnan nousu näkyy myös kultarahojen hintakehityksessä: niiden arvo ei varmasti laske lähitulevaisuudessakaan. Ja kultarahojen karaattimäärä on suurempi kuin tavallisissa kultakoruissa, Ekman kertoo.

Sirénin mukaan vanhat kolikot ja setelit ovat jatkossa erinomaisia sijoituskohteita, mutta niitä hankkivien pitää tuntea numismatiikkaa.

– Vanhat rahat vaativat perehtymistä, mutta se työ kyllä kannattaa. Vastikään myin kolikon, jonka arvo oli 17 000 euroa, kertoo Sirén.

Vanhojen rahojen kunto vaikuttaa yllättävän paljon niiden arvoon. Jos kolikko on kulunut tai seteli revennyt ja taitoksilla, sen hinta on tulevaisuudessakin vain murto-osa hyväkuntoisesta.

3. Tasku- ja rannekellot

Vannoutuneet keräilijät voivat olla kiinnostuneita hyvinkin erikoisista esineistä – esimerkiksi vanhoista mustekynistä sekä tasku- ja rannekelloista.

– Miesten rannekellot ovat parempi sijoituskohde kuin naisten rannekellot. Vanhoja kelloja pidetään myös käyttökelloina. Minulla on ranteessa 1970-luvun Omega, koska se on yksinkertaisesti hyvännäköinen, Ekman mainitsee.

Rannekellot ovat myös siitä syystä hyviä keräilykohteita, että ne ovat suhteellisen pienikokoisia ja vielä edullisia. Niitä on helppo lähettää matkaan myös postitse.

– Kellokeräilijöiden kannattaa kuitenkin muistaa, että väärennöksiä liikkuu välillä runsaastikin, ja tuskinpa aitoja Rolexeja löytyy tavallisilta kirpputoreilta, Sirén huomauttaa.

Hänen mukaansa rannekelloille on oma keräilijäkuntansa, mutta nyt kannattaa sijoittaa ennen kaikkea tunnettuihin arvokelloihin, sillä niiden hinnat nousevat mukavasti myös tulevaisuudessa.

4. Vanha lasitavara

Vanhat lasiesineet ovat nousseet uuteen arvoonsa viimeisten vuosien aikana.

– Koronapandemian aikana ihmiset eivät matkustelleet, mutta silloin heillä oli aikaa ryhtyä keräilemään esimerkiksi lasitavaraa, Ekman kertoo.

Hänen mukaansa signeerattu suomalainen designlasi on tulevaisuutta ajatellen hyvä sijoituskohde juuri nyt.

– Vastikään kävin Jyväskylässä hakemassa 900 neliön kokoisesta kodista kolme rekka-autollista vintagetavaraa. Pelkästään punaisia lasiesineitä oli keräilijän kokoelmissa toistatuhatta kappaletta.

Erityisesti 1800-luvun lasitavaraa voi löytää tavallisilta kirpputoreilta yhden kahden euron hintaan, vaikka niiden todellinen arvo olisi satoja euroja.

Yli satavuotiaiden lasiesineiden arvo kasvaa tulevaisuudessa melko varmasti, joten niitä kannattaa ryhtyä keräämään juuri nyt.

5. Kunniamerkit ja sota-ajan esineet

Sota-ajan esineistö on viime vuosina pitänyt keräilijöiden sydämissä pintansa – mutta mitä tulevaisuudessa tapahtuu, kun viimeisetkin veteraanit poistuvat rivistä?

Sirénin mukaan tavallisiltakin näyttäviä kunniamerkkejä kannattaa aina tarkastella lähempää.

– Hyviä esimerkkejä tästä ovat talvi- ja jatkosodan muistomitalit. Suomenkielisillä teksteillä varustetut mitalit ovat hyvin edullisia, mutta esimerkiksi ruotsinkieliset mitalit ovat jo arvokkaampia, Sirén kertoo.

Varsinaisia kunniamerkkejä arvokkaampia ovat yllättäen talvi- ja jatkosodan joukko-osastomerkit. Aikoinaan komentovyöhön kiinnitetyt joukko-osastomerkit ovat nyt melkoisen kiinnostuksen kohteita, sillä niiden valmistusmäärät olivat hyvin pieniä.

Sijoituskohteina ne ovat tulevaisuudessa yhä arvokkaampia.