Hallitus jakaa mielipiteet vaalikoneessa. Osa keskustalaisista ja yksi vasemmistoliiton ehdokas ei katso Marinin hallituksen onnistuneen. Oppositiossa rivit eivät rakoile.
Tamperelaisen vaalikone
www.tamperelainen.fi/vaalikone
Pirkanmaalaisten kansanedustajaehdokkaiden rivit pitävät lähes täydellisesti, kun arvioitavaksi tulee istuvan hallituksen onnistuminen.
Keskustaa ja yhtä ehdokasta lukuun ottamatta kaikki Tamperelaisen vaalikoneen täyttäneet hallituspuolueiden ehdokkaat pitivät hallituksen toimia onnistuneina. Oppositiopuolueiden kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien, liike nytin kaikki ehdokkaat olivat sitä mieltä, ettei Marinin hallitus ole onnistunut.
Tamperelaisen vaalikoneessa heitettiin kommentoitavaksi väite, että Sanna Marinin vetämä hallitus onnistunut toimissaan ja päätökset ovat olleet hyväksi Suomelle. Kaikista vastaajista 47 prosenttia oli väitteen kanssa samaa mieltä, kun taas 51 prosenttia katsoi, ettei Marinin hallitus ole onnistunut.
Onnistumista liputtaneet nostivat esille korona-pandemian hoidon ja Natoon viemisen lisäksi läpiviedyn soteuudistuksen ja oppivelvollisuuden pidentäminen
– Jälkipolvet tulevat muistamaan Marinin hallituksen yhtenä 2000-luvun merkittävimmistä hallituksista, uskoo Johanna Loukaskorpi (sd).
– Harmittaa, kun Marinin hallitus ei ole päässyt toimimaan normaalitilassa. Kiinnostaisi nähdä, mitä tämä hallitus olisikaan saanut aikaan ilman meitä koetelleita (ja koettelevia) kriisejä, heittää Anne Nyman (vas).
– Kuitenkin pitkälle juuri poikkeuksellisten kriisien takia hallituksen perintö on ristiriitainen. Seuraavalle hallitukselle jää iso urakka tasapainottaa julkista taloutta ja hillitä velkaantumista, muistuttaa väitteen kanssa jokseenkin samaa mieltä ollut Oras Tynkkynen (vihr).
Hallituspuolueista onnistuminen jakoi keskustan Pirkanmaan ehdokkaiden rivit. Vastaajista 72 prosenttia katsoi hallituksen onnistuneen. Vastaajista 28 prosenttia ei katsonut hallituksen kaudellaan onnistuneen.
– Marinin hallitus on onnistunut luotsaamaan Suomen läpi koronakriisin. Myös Ukrainan avustamisessa ja Puolustusvoimien varustamisessa ollaan oltu päättäväisiä, perustelee samaa mieltä ollut Jouni Ovaska (kesk).
– Vaalikaudella on tehty paljon hyviä päätöksiä, mutta myös sellaisia, joita ei olisi tarvinnut tehdä, toteaa jokseenkin eri mieltä ollut Hanna Holma (kesk).
Muiden hallituspuolueiden ehdokkaista ainoastaan yksi katsoi, ettei Marinin hallitus ole onnistunut toimissaan.
– Kansakunnan eksistenssin kannalta tärkeässä ympäristökriisin (ilmastonmuutos ja luontokato) ei olla päästy edes turvalliselle tasamaalle, vaan tilanne huononee edelleen. Tätä pidän kestämättömänä. Henkilökohtaisesti suren myös sitä, että hallituksen esitys eläinsuojaluolain uudistamiseksi jäi niin kunnianhimottomaksi, toteaa onnistumisväitteen kanssa jokseenkin eri mieltä ollut kansanedustaja Anna Kontula (vas).
Oppositiopuolueiden ehdokkaista yksikään ei arvioi hallituksen onnistuneen. Maltillisimmat antavat krediitit koronatoimista ja Nato-päätöksestä, mutta talouspolitiikka ja velkaantuminen saa täysryöpytyksen.
– Marinin hallituksen loppulasku on jäätävä. Yli 40 miljardia lisää velkaa, moninkertaiset korkomenot, rakenteellisesti alijäämäiset hyvinvointialueet ja pysyvästi velkaantuva menotalous. Mitään ei ole priorisoitu, kaikki on ratkaistu lisävelalla, muistuttaa Sofia Vikman (kok).
– Varsinkin talouspolitiikka on ollut tuuliajolla ja hallituksen ideologisiin näkökohtiin perustuvista valinnoista on ollut usein haittaa Suomelle. Silti muun muassa ulko- ja turvallisuuspolitiikan päätökset on tehty ansiokkaasti, pohtii Sakari Puisto (ps).
Tamperelaisen vaalikoneen on täyttänen 154 Pirkanmaan kansanedustajaehdokasta.