Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso kuvat | Ylöjärven vanhat huoltoasemat esillä kolme päivän pikanäyttelyssä, tämä ikimuistoinen klassikko vie pääosan – "Vanhoihin huoltoasemiin liittyy jo paljon nostalgiaa"

Ylöjärvi-seura järjestää kolmen päivän pikanäyttelyn vanhoista huoltoasemista. Päähuomion kerää Sulo Vilenin Funoilin historia.

Ylöjärven ylivoimaisesti tunnetuin huoltoasema, jota ei ole ollut lähes 40 vuoteen, jaksaa edelleenkin kiehtoa.

Puheena on tietenkin vuonna 1958 Vaasantien kupeeseen Kirkonkylän koulun edustalle valmistunut ensin Union-ketjuun ja sitten Kesoilina toiminut huoltoasema.

Huoltoasema muutettiin 1970-luvulla asunnoksi, jonka huoltohallissa oli muun muassa hevosia.

Parhaiten asema kuitenkin muistetaan vuodelta 1978 Sulo Vilenin pyörittämänä Funoilina, kun vanhalla huoltoasemalla kuvattiin supersuosituksi nousseen Tankki täyteen -sarjan ulkokohtaukset.

Kuvausaikana 1970-luvun loppupuolella asema sopi tarinaan loistavasti. Sulo Vilen sai aseman halvalla, koska sille ei päässyt uudelta pikatieltä, jota kuvasi sillan 1970-luvulla saanut Kuruntie.

Union-Kesoil-Funoil on luonnollisesti pääosassa, kun Ylöjärvi-seura esittelee valokuvanäyttelyssä Tankki täyteen -asemaa ja muita vanhoja ylöjärveläisiä huoltoasemia.

Nykyisin vanhoihin huoltoasemiin liittyy jo paljon nostalgiaa.

– Historiatietoa ja valokuvia digitaaliseen muotoon keränneessä Ylöjärven muisti -hankkeessa ja Ylöjärvi vanhoissa kuvissa -Facebook-ryhmässä on ollut helppo huomata kiinnostus vanhoihin huoltoasemiin, sanoo näyttelyn puuhamies Antero Mäkkylä.

Vanhoista ylöjärveläisistä huoltoasemista kuvissa näyttäytyvät Mikkolantien varressa sijainnut Kauko Mäkisen Esso, Vaasantien varren joidenkin Metsä-Kesoilina muistama nykyisin Iloisen Pojan Street Barina toimiva Ylöjärven Kesoil, Julkujärven Teboil ja Teivossa nykyisen kylmäaseman paikalla aiemmin sijainnut muovinen Venturo-asema, joka toimi sekä BP:nä että Unionina. Vielä toiminnassa olevista asemista mukana on perinteinen Kuusiston Teboil.

Näyttely on vain nopeimmille, sillä se on auki kolme päivää tämän viikon perjantaista sunnuntaihin 31.3.–2.4. kulttuuritalo Sauriossa.

Noin 40 valokuvan lisäksi näyttelyssä on rekvisiittaa vanhoilta huoltoasemilta. Mukana näyttelyssä on myös samanlainen Tunturi-mopo, jolla rovasti jäi karille sarjan toisessa jaksossa nimeltä Rovastin mopo.

– Muun muassa vanhoja Esso-esineitä on saatu Kauko Mäkisen jälkeläisiltä ja mopo löytyi VMPK Ry Mansen Masinistiteilta, sanoo Mäkkylä.

Lauantaina Tankki täyteen -sarjan käsikirjoittaja Jussi Tuominen kertoo, miten sarja syntyi ja miten se voi tänään. Lisäksi lausuntataitelija Eila Henriksson esittää Emmi Vilénin yksinpuhelutekstin.

Näyttelypäivinä Sauriossa on avoinna Ullan baari, josta saa asiaan kuuluvasti muun muassa vissyä.

Vanha Vilenin huoltoasema purettiin 1980-luvulla. Nykyään sen paikalla on As Oy Artturintornin kerrostalo.

Paikka on edelleenkin helppo hahmottaa Kuruntien sillan ja nykyisen Ylöjärven yhtenäiskoulun avulla.

Vuosien varrella moni on harmitellut, minkälaisen turistikohteen vanhasta Vilenin huoltoasemasta olisi saanut.

– Nykyisin vanhoihin huoltoasemiin liittyy jo paljon nostalgiaa, pohtii Mäkkylä.

Ylöjärvi-seuran Tankki täyteen ja muut ylöjärveläiset vanhat huoltoasemat -valokuvanäyttely perjantaista sunnuntaihin kulttuuritalo Sauriossa.