Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pakastimessa oli pizzoja ja kilotolkulla kovia huumeita – Kaikki alkoi siitä, kun asiakas nukahti taksiin ja poliisi tuli paikalle

Sisä-Suomen poliisilaitos ja Keskusrikospoliisi ovat tutkineet epäiltyjä törkeitä huumausainerikoksia liittyen Alankomaista Suomeen suuntautuneeseen huumausaineiden salakuljetukseen ja levitykseen. Rikollisryhmän epäillään tuoneen Suomeen viime vuonna kymmeniä kiloja huumausaineita.

– Esitutkinta käynnistyi, kun taksinkuljettaja soitti hätäkeskukseen ja kertoi, että hänen asiakkaansa oli nukahtanut taksiin ja maksu matkasta oli saamatta. Kuljettaja ei ollut saanut asiakasta hereille. Poliisi tuli paikalle ja löysi taksiin nukahtaneen henkilön hallusta noin puoli kiloa amfetamiinia, jonka alkuperää lähdettiin selvittämään, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ari Luoto Sisä-Suomen poliisilaitoksesta kertoo tiedotteessa.

Esitutkinnan edetessä poliisi selvitti taksiin nukahtaneelle henkilölle amfetamiinia myyneen henkilön henkilöllisyyden sekä hänelle huumausaineita toimittaneen alankomaalaisen miehen henkilöllisyyden.

Alankomaalainen epäilty otettiin kiinni syyskuussa 2022 Vantaalla ja poliisi takavarikoi hänen asuttamastaan asunnosta noin 13 kiloa amfetamiinia, 2 kiloa kokaiinia, noin 8 500 kappaletta amfetamiinia sisältäneitä tabletteja sekä käteistä rahaa lähes 50 000 euroa.

Poliisi epäilee huumausainerikoksista alankomaalaista järjestäytynyttä rikollisryhmää, jonka epäillään kuljettaneen ja levittäneen huumausaineita Alankomaista Suomeen neljällä erillisellä kerralla toukokuun ja elokuun 2022 välisenä aikana.

Esitutkinnan mukaan epäillyt salakuljettivat Suomeen yhteensä noin 59 kiloa amfetamiinia, 7 kiloa kokaiinia, 78 000 ekstaasitablettia ja 13 000 amfetamiinia sisältävää tablettia. Esitutkinnassa selvisi, että huumausaineita on salakuljetettu piilotettuina Suomeen toimitettujen paineilmakompressorien sisään.

Saman rikollisryhmän epäillään myös myyneen maahantuomansa huumausaineet ostajille Suomessa.

– Huumausaineita kuljettaneen rikollisryhmän toiminta on poliisin käsityksen mukaan ollut suunnitelmallista, ammattimaista ja järjestäytynyttä. Rikollisryhmä lähetti omia miehiään Suomeen pitkäksi ajoiksi ottamaan vastaan Alankomaista lähetettyjä huumausaine-eriä. Nämä Suomessa olevat alankomaalaiset huolehtivat myös aineiden varastoinnista ja jakelivat niitä ostajille. Poliisi epäilee, että huumausainekaupasta rikoshyötynä saatu käteinen raha kuljetettiin Suomesta Alankomaihin muun muassa erillisen rahakuriirin avulla, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hans Fagerström Keskusrikospoliisista.

– Esitutkinnan mukaan huumausaineita kaupattiin Suomessa ostajille pikaviestisovellusten avulla siten, että markkinointia suomalaisten ostajien välillä johdettiin Alankomaista käsin. Esitutkinnassa selvisi myös, miksi Suomi valikoitui kohdemaaksi organisaatiolle huumeiden myymiselle. Rikollisryhmä katsoi, että Suomessa saa vielä hyvän katteen myynnistä toisin kuin Alankomaissa. Myyntitoiminta Suomessa koettiin myös melko turvalliseksi, tutkinnanjohtaja Luoto sanoo.

Poliisin tietojen mukaan rikollisryhmä oli lähettämässä viidettä huumausaine-erää Suomeen elo-syyskuun vaihteessa 2022, mutta tämä lähetys peruuntui, kun poliisi otti syyskuussa 2022 kiinni rikollisryhmän huumausaineiden vastaanottajana ja levittäjänä Suomessa toimineen jäsenen.

Kaiken kaikkiaan poliisi epäilee esitutkintaan liittyen 11 henkilöä törkeistä huumausainerikoksista. Epäiltyjä on otettu esitutkintaan liittyen kiinni myös Alankomaissa Suomen antaman eurooppalaisen pidätysmääräyksen nojalla, mutta epäiltyjen luovuttaminen Suomeen ei ole vielä toteutunut.

Esitutkinta valmistuu maalis-huhtikuun vaihteessa ja siirtyy syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjäalueelle.