Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mallia Lontoosta: Tampereella kokeillaan "rauhallisen liikenteen naapurustoa" – "Pienillä, mutta tehokkailla toimenpiteillä voidaan saada suuria vaikutuksia"

Tampereen Härmälässä ja Rantaperkiössä kokeillaan vuonna 2023 rauhallisen liikenteen naapurusto -mallia.

Tavoitteena on vähentää autoliikennettä tonttikaduilla, jotta asukkaat voivat kävellä, pyöräillä, oleskella ja leikkiä kotikadulla turvallisesti. Kokeilulla testataan, miten malli soveltuisi Tampereelle.

Härmälä ja Rantaperkiö valittiin kokeilualueeksi, koska alueen läpi on suunnitteilla raitiotie, joka toteutuessaan kulkisi Nuolialantietä. Raitiotien rakentaminen aiheuttaisi merkittäviä muutoksia liikkumisessa asuinalueella. Kokeilussa on mahdollisuus testata muutoksia ja niiden vaikutuksia käytännössä. Hanke on saanut Traficomin Tieliikenteen turvallisuuden valtionavustusta.

Tavoitteena on toteuttaa väliaikaiset ratkaisut liikenteen rauhoittamiseksi elokuun lopussa, ja ne ovat paikoillaan syksyn ajan. Marraskuussa alueen asukkailta ja toimijoilta kysytään näkemyksiä kokeilun vaikutuksista ja onnistumisesta.

Rauhallisen liikenteen naapurusto (Low Traffic Neighbourhood) malli tulee Lontoosta, jossa konseptia on kehitetty jo 1970-luvulta alkaen. Vähäliikenteiset asuinalueet ovat tulleet erityisen suosituksi Lontoossa viime vuosien aikana. Vuosina 2020–2021 uusia vähäliikenteisiä alueita toteutettiin Lontoossa yli 70.

Keinoja rauhallisen liikenteen naapuruston luomiseen ovat esimerkiksi ajoreittien muuttaminen tonttikaduilla asuinalueen läpiajavan liikenteen hillitsemiseksi ja koulujen ympäristön rauhoittamiseksi.

– Vähäliikenteisen asuinalueen malli vaikuttaa lupaavalta, sillä melko pienillä, mutta tehokkailla toimenpiteillä voidaan saada suuria vaikutuksia. Siksi mallia halutaan kokeilla myös Tampereella, kertoo liikenneinsinööri Heljä Aarnikko Tampereen kaupungilta tiedotteessa.

– Asuinalueiden katuja ei kuitenkaan lähdetä muuttamaan heti pysyvästi, vaan mallin toimivuutta kokeillaan ensin yhdellä alueella väliaikaisilla ratkaisuilla.

Myös Lontoossa Low traffic neighbourhood -alueilla on edetty väliaikaisten ratkaisujen kautta pysyviin toimenpiteisiin.

Asiaan liittyvä verkkokysely on avoinna 27.3–7.4. Toimenpiteiden ideointia yhdessä asukkaiden kanssa jatketaan keskiviikkona 26. huhtikuuta kello 16–18 Perkiönpuistossa.