Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen kauppakamari kertoo: Joka kolmas jäsenyritys hakee yhä kesätyöläisiä, yhdellä alalla lähes puolet paikoista vielä auki

Tampereen kauppakamarin kesätyökyselyyn vastanneissa 207 jäsenyrityksessä on ensi kesäksi tarjolla 3400–3600 kesätyöpaikkaa. Kyselyyn vastanneista noin 70 prosenttia ilmoitti ottavansa kesätyöntekijöitä. Määrä on suunnilleen sama kuin vuosi sitten.

Noin kolmannes vastanneista (31,3 prosenttia) ilmoitti, että heille voi vielä hakea kesätöihin. Toimialat valitsevat kesätyöntekijänsä eri aikoihin. Kyselyn päättyessä 19. maaliskuuta rakennus- sekä palvelualojen yrityksistä yli puolet oli jo tehnyt valintansa, mutta lähes puolet (45 prosenttia) matkailu- ja ravitsemusalan yrityksistä kertoi vapaista kesätyöpaikoista.

– Kesätyöpaikkojen määrä on pysynyt jäsenyrityksissämme melko vakiona. Kesätyöntekijöitä tarvitaan, olipa suhdannetilanne hyvä tai huono. Tämän vuoden kyselymme tehtiin hiukan edellisvuosia myöhemmin. Silti paikkoja on vielä hyvin auki. Osa kommentoijista huomauttikin, että heidän tarpeensa selviää vasta myöhemmin keväällä, kertoo johtaja Markus Sjölund Tampereen kauppakamarista tiedotteessa.

Suomen kielen taitoa vaadittiin erityisesti kaupan ja palvelualojen kesätyöpaikoissa. Sitä vastoin teollisuudessa sekä matkailu- ja ravitsemusalalla on tarjolla kesätöitä myös heikommin suomea hallitseville.

38 prosenttia vastaajista palkkaa myös alle 18-vuotiaita. 42 prosenttia yrityksistä ei pysty tarjoamaan kesätöitä alle 18-vuotiaille. Alle 18-vuotiaiden kannattaa tiedustella kesätöitä erityisesti kaupan sekä majoitus- ravitsemus- ja matkailualojen yrityksistä.

Tyypillinen kesätyöjakson pituus oli vastaajayrityksissä 3–4 kuukautta (50 prosenttia vastaajista). 1–2 kuukautta kestävästä työstä ilmoitti 39 prosenttia vastaajista.

Aikaisempi työskentely yrityksessä ja oppilaitoskontaktit olivat suosituimmat kanavat kesätyöntekijöiden rekrytoinnissa. Somekanavista suosituin oli Facebook.

Kesätyökysely lähetettiin Tampereen kauppakamarin yli neljä henkeä työllistäville jäsenyrityksille ja -yhteisöille. Vastauksia saatiin 207 yrityksestä, vastausprosentti oli näin 14. Kysely tehtiin 14.–19. maaliskuuta.