Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirkkala myy ylijääneen kouluruuan pois nettisovelluksella 4,5 eurolla/kg – "Ei mene kunnan pohjattomaan kassaan..."

Pirkkalassa aiotaan tarjota jälkiruokaa ylijääneen kouluruoan myynnillä saatavilla tuotoilla.

Pirkkalan kunnan ylijäämäruoan myynti on alkanut vilkkaasti. Pirkkala alkoi myydä koulujen ylijäämäruokaa ResQ club -sovelluksen kautta viikko sitten maanantaina. Tämän viikon maanantaina mukaan tulivat myös päiväkodit. Ensimmäisellä viikolla ruoka-annoksia laitettiin myyntiin 556 kappaletta ja niistä myytiin 500.

– Todella pieni määrä jäänyt myymättä, sanoo ruoka- ja puhtauspalvelupäällikkö Anu Mäenpää.

Idea Pirkkalaan otettiin Nurmijärveltä. Pirkkalassa on aiemmin ollut käytössä Ruokakomero, jossa hävikkiruokaa on myyty seurakunnan kautta. Hyvinvointialueen aloituksen myötä palvelu jäi tauolle.

– Nurmijärven kunta on myynyt ResQ:n kautta. Ajateltiin, että mitä jos mekin.

ResQ todettiin sopivaksi palveluksi, sillä ruokaa ei tarvitse itse kuljettaa mihinkään. Myöskään rahaa ei tarvitse käsitellä. Ruoat ostetaan sovelluksen kautta ja asiakas noutaa ne keittiön ovelta. Joskus ruokaa jää enemmän, joskus vähemmän. Etenkin päiväkodeilla ruokaa harvemmin jää yli tai sitä jää hyvin vähän.

– Jos toimitettaisiin ruokaa kolmannelle sektorille, he eivät lähtisi yhtä annosta hakemaan. Lähialueen asukas saattaa hakea.

Haastattelupäivänä ruokana on ollut maksalaatikkoa ja kasvisvaihtoehtona punajuurivuokaa. Suupanniityn koululla laitettiin neljä kasvisruoka-annosta myyntiin ja ne menivät viidessä minuutissa. Viime viikolla sovelluksen kautta on myyty muun muassa tonnikala-perunavuokaa, kinkkukiusausta, pinaattikeittoa ja lihakeittoa. Myytävien pakkausten koot vaihtelevat. Ruoka myydään kilohinnalla. Kastikkeiden ja vuokaruokien kilohinta on 4,5 euroa ja keittojen kolme euroa. Myytävä ruoka voi olla linjastossa käynyttä, mutta syötäväksi vielä sopivaa, kylmää tai lämmitettyä, jota ei ole viety linjastoon. Kaikkien ruokien lämpötiloista ja oikeasta käsittelystä pidetään huolta.

– Mittaamme lämpötilat tarkkaan. Jos vaikka linjastosta otetun salaatin lämpötila on noussut, se ei mene myyntiin.

Mäenpää iloitsee, että kuntalaiset ovat löytäneet palvelun.

– Vakiasiakkaitakin on ehtinyt jo tulla. Etenkin lukiolla lähitalojen ikäihmisistä on tullut vakiasiakkaita.

Eräällekin ikäihmiselle oli omainen ostanut ruoan ja lähettänyt kuvan kuitista tekstiviestillä.

– Vaikka ei itse pystyisi käyttämään sovellusta, niin jos tekstiviestin pystyy avaamaan, näin voi saada ruokaa.

Suuria summia ei hävikkiruoan myymisellä tienata. Mäenpää kertoo, että rahat menevät ruoka- ja puhtauspalveluille. Niillä voidaan tarjota oppilaille teemapäiviä ja vaikka jälkiruokia, joita on toivottu.

– Ei mene kunnan pohjattomaan kassaan, vaan oppilaiden iloksi ja hyödyksi.