Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ratikalla ajetaan Santalahteen jo keväällä... tosin vain virtuaalisesti – Ratikkasimulaattorissa haasteena ovat päättömät autoilijat ja säntäilevät jalankulkijat

Ratikalla ajetaan Santalahteen jo tämän vuoden touko-kesäkuussa. Tosin vain simulaattorissa.

Tampereella kaikki kuljettajat ja liikenteenohjaajat on koulutettu ajamaan ratikkaa ensin simulaattorissa. Simulaattori on Skoda Transtechin rakentama ja ratkaisu pohjautuu tamperelaisen Creanexin aiemmin toteuttamiin raskaan kaluston ajokoulutussimulaattoreihin. Ratikkasimulaattori on Tampereella rakennettu makettiin, jota esiteltiin yleisölle vuonna 2018. Sittemmin sen ohjaamoon rakennettiin täydellinen raitiovaunun ohjaamo ja simulaattoriympäristö. Maketin ohjaamossa on kaikki samat kytkimet ja toiminnot kuin oikeassakin ratikassa.

– Simulaattori on kytketty tietokoneeseen, jossa on pelitietokoneista tuttu tehokas näytönohjain, joka mahdollistaa 3D-kuvan, kertoo Tampereen raitiotien kalustopäällikkö Ali Huttunen.

Tuulilasin ja sivulasien tilalla on 55-tuumaiset näytöt, joista näkyy sama maisema kuin ratikkareitillä. Näytöillä on myös osiot, jotka näyttävät saman näkymän kuin ratikan peilit.

– Tuntuu, kuin olisi oikeassa ohjaamossa, Huttunen kuvailee.

Simulaattorissa ajetaan samaa reittiä kuin normaalilla rataverkolla. Paitsi ratikan toimintaa, simulaattorilla voidaan mallintaa myös yllättäviä tilanteita.

– Tilanteita, joissa jalankulkijat tulevat eteen tai ajoneuvot voivat tehdä yllättäviä ratkaisuja, Huttunen sanoo.

Simulaattoriin on ohjelmoitu neljä vuodenaikaa sateineen ja auringonpaisteineen, joten myös sääolosuhteet vastaavat kaikkia suomalaisen vuodenkierron tarjoamia vaihtoehtoja.

Nyt simulaattoria ollaan päivittämässä ratikan kakkososuudelle. Mallinnuksessa käytetään jo olemassa olevia kaupungin paikkatietoja. Simulaattorissa siis näkyvät kaikki liikennemerkit ja rataosuudet sekä ympäristön rakennukset sellaisina, kuin ne oikeasti ovat.

– Jos ympäristö muuttuu ja rakennetaan uusia taloja, ne päivitetään malliin.

Myös ratikkaan päivitettävät ominaisuudet tuodaan ensin simulaattoriin. Näin kuljettajat voivat totutella niihin eikä liikenteessä tule yllätyksiä.

– Simulaattori on turvallinen ympäristö harjoitella. Ne vahingot, mitä simulaattorissa tapahtuu, eivät haittaa mitään.

Raitiovaunuja on myös rajallinen määrä. Kun ajamista harjoitellaan simulaattorilla, kaikki tarvittavat vaunut voivat olla varsinaisessa liikenteessä.

Kahden vuoden kokemus on osoittanut, että erityisiä vaaranpaikkoja ovat risteykset, joissa ajoneuvot ja raitiovaunut kohtaavat. Niissä tapahtuvia yllättäviä tilanteita pyritään ennakoimaan.

– Hyvin paljon Lielahdenkin osuudella ratikat menevät omalla verkollaan. Muutamia uusia risteysalueita tulee. Tärkeintä kuljettajan kannalta on, että rata tulee tutuksi ja liikennerajoitukset, pysäkkiajo ja vaihteiden käyttö. Normaalit asiat, jotta niihin harjaannutaan.

Ratikan toinen osa eli raiteet Pyynikintorilta Lentävänniemeen valmistuvat kahdessa osassa. Niin myös simulaattori. Ensimmäisellä eli Santalahteen ulottuvalla osuudella ajetaan teknisiä koeajoja heinäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana. Kuljettajat pääsevät ajamaan koeliikennettä ilman matkustajia heinäkuun puolivälin jälkeen. Varsinainen liikenne alkaa 7. elokuuta. Simulaattorin päivityksen valmistuminen on ajoitettu niin, että ajamaan pääsee touko-kesäkuussa. Samaan aikaan tehdään töitä myös niin sanotulla 2B-osuudella eli Santalahdesta Lentävänniemeen ulottuvalla raitiotiellä. Sen osalta simulaattori tulee valmistumaan jo tämän vuoden aikana.

– Kun ympäristössä vielä rakennetaan vuoteen 2025 saakka, simulaattorikin tulee päivittymään. Simulaattorilla pääsee ajamaan jo vuoden 2024 alusta, mutta sitä hienosäädetään loppuun saakka.