Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mönkään mennyt nettikauppa Tampereella: ostaja repäisi tonnin kännykän Markon kädestä ja juoksi pois – Pian sarjahuijarille viritettiin ansa...

Poliisi: Klassinen esimerkki siitä, miten asiat menivät jo lähtökohtaisesti pieleen.

– En todellakaan aio myydä mitään enää netissä, sanoo Marko (nimi muutettu), jolta varastettiin puhelin osto- ja myyntikohtaamisessa tamperelaisella kadulla.

Marko laittoi helmikuun puolivälin jälkeen noin tuhannen euron arvoisen puhelimensa myyntiin osto- ja myyntipalvelu Tori.fi:n sivuille.

Kuun lopussa häneen otti yhteyttä henkilö, jonka nimimerkkiä Marko kuvaa omituiseksi. Henkilö halusi ostaa kännykän ja ehdotti tapaamista Teiskontien lähellä olevan Ritakadun K-marketin pihalle kello 18.

Marko meni kaverinsa kanssa paikalle kello 17.45 ja oli siinä puoli tuntia, mutta ostajaehdokasta ei näkynyt.

– Huomasin kotiin palattuani, että henkilö oli laittanut viestin, jossa hän ehdotti tapaamista sittenkin marketista hieman eteenpäin kerrostalojen taakse pimeään paikkaan. Kun vastasin hänelle, ei takaisin tullut enää mitään viestiä, Marko harmittelee turhaa ajoreissuaan.

Hän laittoi puhelimestaan uuden myynti-ilmoituksen ja nyt kiinnostuksen osoitti Jesse-nimimerkki. Tapaamispaikaksi sovittiin Kalevan lukion portti Salhojankadulla kello 20.

Hän katsoi puhelinta tarkkaan kunnes yhtäkkiä repi sen kädestäni.

Marko kertoo, että kaksi tyyppiä tuli koulun pihalta auton luokse. Toisen miehen kasvot herättivät epäilyksen vilunkipelistä, Marko sanoo.

– Hän katsoi puhelinta tarkkaan kunnes yhtäkkiä repi sen kädestäni, työnsi minut taaksepäin ja juoksi karkuun. Lähdin perään, mutta en ihan täysillä, sillä minua mietitytti varastaako toinen mies autoni, sillä hän jäi seisomaan sen viereen.

Marko kaatui pahasti liukkaalla kadulla ja väänsi jalkansa, joka on edelleen kovin kipeä. Hän soitti poliisille, joka tuli paikalle, mutta vorot olivat kadonneet.

Marko keksi myöhemmin illalla kaverinsa kanssa juonen asettaakseen puhelimen varastajat ansaan. He laittoivat kaverin erittäin arvokkaan puhelimen myyntiin Tori.fi-palveluun ja odottivat samojen tyyppien tarttuvan koukkuun. Niin kävikin.

Jesse otti taas yhteyttä ja ehdotti tapaamista Ritakadun K-marketin pihalle.

– Silloin soitin poliisille ja kerroin, että nyt miehen voisi saada verekseltään kiinni. Poliisi ei halunnut tulla paikalle, mutta tapaaminen ei lopulta toteutunutkaan emmekä mekään menneet paikalle, Marko sanoo.

Hetken kuluttua Jesse poisti profiilinsa palvelusta.

Toissa viikolla Marko bongasi puhelimensa Facebookin Market Placen myynti-ilmoituksista. Siellä kännykkää kauppasi joku nainen. Marko löysi naisen Facebook-kavereista saman näköisen miehen, joka vei hänen puhelimensa.

– Poliisi pyysi lähettämään kasvoista kuvakaappauksen ja minä vastasin ilmoitukseen, että tehdään kaupat, mutta ilmoitus poistui seuraavana päivänä eikä poliisista ole kuulunut mitään, Marko toteaa.

Rikollinen toiminta hiipi jo vuosia sitten mukaan internetin osto- ja myyntipalveluihin. Joko myydään olematonta tavaraa, josta huijari haluaa maksun etukäteen tai sitten, kuten Markon tapauksessa kävi, ostajaehdokas varastaa tavaran suoraan myyjän hallusta.

– Eivät nämä jokapäiväisiä ole, mutta yleistyneet Tampereen seudullakin todella paljon, rikoskomisario Arto Partanen Sisä-Suomen poliisista määrittelee.

Kun Partanen kuulee millaisessa tilanteessa Markon puhelin vietiin miehen kädestä, sanoo hän tapauksen olevan klassinen esimerkki siitä, miten asiat menivät jo lähtökohtaisesti pieleen ja herätyskellojen olisi pitänyt soida päässä heti tapaamista sovittaessa.

– Tuntemattoman ihmisen kanssa ei pidä sopia myyntitilannetreffejä pimeälle sivukadulle, jossa ei ole kameroita eikä liiku ihmisiä. Tapaaminen täytyy sopia esimerkiksi kauppakeskukseen, jossa on aina ihmisiä, rikoskomisario Partanen neuvoo.