Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläköityvä torikonkari jää kotiparvekkeelle... vai jääkö? – Mauno Laihonen on nyt lunastanut lupauksensa edeltäjälleen

Mauno Laihonen lupasi 23 vuotta sitten edeltäjälleen, että Papan Saunapalvi toimii vielä 20 vuoden päästäkin. Nyt eläköityvä konkaritorikauppias kertoo, mitä vaatii, että lihakauppa käy Tammelantorilla kahden vuosikymmenen päästä 2040-luvullakin.

Rauman tori, 1960-luvun alku.

Alle 10-vuotias Mauno Laihonen on äitinsä kanssa myymässä mattoja Rauman torilla. Äiti kutoo ja poika myy.

Paikalle tulee vanhempi rouvashenkilö, joka kysyy yksin kojulla olevalta pojalta, että paljonko kaikki matot maksavat.

– Olen aina ollut hyvä laskemaan, laskin hinnan ja teimme kaupat. Vieressä seuranneet mummot epäilivät, että saan äidiltä selkääni. En saanut. Kauppa se on joka kannattaa.

Ensi viikolla sulkeutuu ympyrä Laihosen elämässä. Yrittäjäkonkarin toriura päättyy maaliskuun lopussa, kun Laihosen reilut 20 vuotta Tammelantorilla pyörittämä Papan Saunapalvi siirtyy uudelle vetäjälle.

Laihonen pyöritti Raimo Rantasen vuonna 1995 perustamaa Papan Saunapalvia vuodesta 2000. Vakavasti sairastellut Rantanen halusi myydä liikkeensä tuolloin Kivikylän kotipalvaamossa työskennelleelle Laihoselle, jolta osti pääosan tuotteistaan.

– Raimo sanoi, ettei myy kenellekään muulle, sillä hän haluaa, että Papan Saunapalvi on olemassa vielä 20 vuoden päästäkin. Tämä lupaus on nyt lunastettu.

Toriparkki olisi pitänyt rakentaa jo silloin.

Kauppaa Laihonen on ehtinyt tehdä myös 1980–90-luvuilla K-kauppiaana Porin Reposaaressa ja Mouhijärvellä. Vuonna 1993 hän perusti veljenpoikansa Jari Laihosen kanssa nykyisin Raumaan kuuluvaa Lappiin Kivikylän kotipalvaamon.

– Olen karjanostajasukua neljännessä polvessa. Nykyäänkin Kivikylän toimitusjohtajana työskentelevä Jari kysyi minulta 1990-luvun alussa, että myynkö hänen palvaamansa lihat, jos laitetaan liike pystyyn. Siitä se lähti.

Nykyään Kivikylä on Suomen neljänneksi suurin lihanjalostaja, jolla on noin 280 työntekijää ja kolme tehdasta. Päivittäistavarakaupan lisäksi tuotteita myy noin 20 toreilla ympäri Suomen kiertävää myyntiautoa, joista kaksi on ollut Laihosen liiketoimintaa.

– Suomen ensimmäinen lihanmyyntiauto tilattiin 1990-luvun lopulla Saksasta ja se tehtiin meille mittojen mukaan, muistelee Laihonen.

Vuosituhannen vaihteessa Tampereelle muuttanut Laihonen on tehnyt lihakauppaa Tammelantorilta käsin.

– Paljon on muuttunut ja tori on 20 vuodessa hiljentynyt. Kaupungin laidoille on perustettu hypermarketteja, joissa on isot parkkialueet ja samalla tulo autolla keskustaan on muuttunut vaikeaselkoisemmaksi. Iso osa asiakkaista tulee torille autolla ympäryskunnista.

Laihosen mukaan torin hiljentyminen korreloi suoraan lähistön kadunvarsipaikkojen vähentymisen kanssa. Viime vuosina torikauppias on ollut näkyvästi julkisuudessa kritisoimassa parkkipaikkoja vähentäneitä katusuunnitelmia muun muassa Peltokadulla ja Pinninkadulla. Poiketen valtaosasta torikauppiaita Laihonen kannatti takavuosina myös torin alle suunnitellun Toriparkin rakentamista, vaikka se olisi hankaloittanut torilla asiointia vähintään parin kesän ajan.

– Toriparkki olisi pitänyt rakentaa jo silloin, kun sitä suunniteltiin. Se, että Tammelantorilla käydään kauppaa vielä 20 vuoden päästäkin, vaatii pysäköinnin laittamista kuntoon.

Jos Toriparkki tulee lähivuosina työn alle, Laihonen toivoo, että samalla uudistuksia tehdään myös torilla. Rähjäiseksi päässyt yleisilme kaipaisi kasvojenkohotusta.

– Torikauppiaat pitää ottaa uuden torin suunnitteluun mukaan. Ympärivuotisilla kauppiailla pitäisi olla kiinteät kauppapaikat ja muiden kojuja ja telttoja pitäisi siistiä ja yhdenmukaistaa säännöillä.

Laihosen tuntevat ovat jo povanneet, ettei Tammelantorin laidalla asuva kauppamies malta jäädä kotiparvekkeelleen torielämää seuraamaan, vaikka virallisesti eläkkeellä jo onkin.

Luottamustehtävä torikaupan valtakunnallisen edunvalvojan Tori- ja markkinakaupan keskusjärjestön puheenjohtajanakin jatkuuainakin seuraavan toimikauden.

Lisäksi Laihonen on hallituksen puheenjohtajana taloyhtiössään ja työn ohessa käytynä ovat myos Tampereen kauppakamarin yritysten hallitustehtäviin valmentavat HHJ-kurssit.

Myös elämäkerran kirjoittamiselle on esitetty toiveita ja kysyntää perhe- ja sukupiiristä.

– Huhtikuussa olen luvannut jelpata torilla tarvittaessa, mutta toukokuuksi lähden jo moottoripyöräreissulle Eurooppaan, ilmoittaa Laihonen.