Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heititkö lakkisi jäälle Tampereen NHL-pelissä? – Se löytyy täältä – Pirkanmaan Löytötavaratoimisto on kuin jääkiekon fanituotteiden myymälä

Tampereen Nokia-areena 4.11.2022.

Colorado Avalanchen Mikko Rantanen iskee NHL-ottelussa kolme maalia Columbus Blue Jacketsin verkkoon NHL-ottelussa ja erilaisia lakkeja lentelee katsomosta jäälle hattutempun merkiksi.

Pirkanmaan Löytötavaratoimisto Suvantokadulla 8.3.2023.

Toimitusjohtaja Jukka Tamminen kaataa parin jätesäkin sisällön toimiston lattialle. Maassa on noin sata lakkia, jotka neljä kuukautta aiemmin olivat Nokia-areenan jäällä.

Lippikset ja pipot eivät lähteneet Mikko Rantasen mukana Denveriin, eivät ole säilössä Nokia-areenan varastossa eivätkä päätyneet kaatopaikalle.

– Lakkien tulo meille noudattaa normaalia käytäntöä. Areenan väki keräsi ne ja kaikki tulivat tänne, Jukka Tamminen sanoo.

Noin kolmekymmentä lakin omistajaa on noutanut hattunsa. Osa heti muutaman päivän sisällä NHL-ottelusta, osa vasta reilusti myöhemmin.

Lopuille ei ole löytynyt omistajaa. Ne ovat olleet Pirkanmaan Löytötavaratoimiston säilytyksessä kolme kuukautta, minkä jälkeen niiden, kuten muidenkin toimistoon tulevien tavaroiden kohdalla, on katsottu, menevätkö ne lahjoitettavaksi, tuhottavaksi vai myyntiin. Harjaantunut henkilökunta arvioi myyntiin päätyville käyvän hinnan.

Festivaalilta saattaa tulla kolme pakettiautokuormallista löytötavaraa yhden yön aikana.

Pirkanmaan Löytötavaratoimistossa on paljon muutakin jääkiekkoon ainakin jotenkin liittyvää tavaraa.

Viime kevään MM-kisojen aikana kisavieraat hukkasivat faniesineitään moneen paikkaan ja nyt Pirkanmaan Löytötavaratoimistossa on pari säkkiä täynnä määräajassa noutamattomia hyväkuntoisia pelipaitoja, huiveja, pipoja ja muita Suomi-kannatustavaroita, jotka tulevat tämän kevään MM-kisojen korvalla myyntiin.

– Tavarat saavat meidän kauttamme mahdollisuuden päästä uusiokäyttöön, kierrätykseen. Nämähän saattaisivat muuten olla kaatopaikalla, Jukka Tamminen muistuttaa.

Myymälässä on myös Ilveksen ja Tapparan fanituotteita. Toimitusjohtaja Tamminen pohtii naurahtaen, että mistäköhän Tapparan tappiosta sen kannattajat ovat viimeksi suivaantuneet, kun bussiliikennöitsijöiltä tuli löytötavaratoimistolle iso läjä hukattuja Tapparan pipoja.

– Nokia-areenalle peliin menevät ihmiset käyvät ennen sitä hakemassa täältä faniasusteita. Osa tietää jo, että meillä on sellaisia usein vaikka välttämättä ei aina ole.

Jossain päin toimistoa soi puhelin lähes tauotta. Se ei ole työntekijöiden vaan kuuluu jostain säkistä, joka tuli Pirkanmaan Löytötavaratoimistolle aamulla eikä kuormaa ole ehditty vielä purkaa.

Osa PLT:n asiakkaista tuo löytötavaransa toimistolle, osan asiakkaista luota PLT hakee kuorman itse.

Sisään tulevan tavaran määrä on hurja. Toimitusjohtaja Jukka Tamminen ottaa esimerkin kertoakseen käteensä laatikon, jossa on bussikortteja. Niitä tulee löytötavaratoimistolle satoja viikossa. Tammisen henkilökunta vie kortit Tampereen seudun joukkoliikenteen palvelupisteeseen Frenckellille.

– Suuresta tapahtumasta, esimerkiksi festivaalilta, saattaa tulla kolme pakettiautokuormallista löytötavaraa yhden yön aikana. Festariasiakkaissa on paljon kauempaa tulleita, jotka lähtevät pian tapahtuman jälkeen kotiseudulle ja he tarvitsevat mahdollisesti kadonneet avaimet, rahapussin ja muut erittäin tärkeät esineet pikaisesti. Siksi meidän pitää tulla jo viikonloppuna aikaisin aamusta käymään kuormia läpi.

Jos ihminen on hukannut tavaran, josta käy ilmi hänen nimensä, tekee Pirkanmaan Löytötavaratoimisto aktiivista henkilön etsintää lähettämällä viestin saman nimisille ihmisille ja löytää usein oikean ihmisen haravoinnin avulla.

Jos ihminen on kadottanut vaikkapa puhelimensa, ei hän saa sitä Pirkanmaan Löytötavaratoimistosta vain sanomalla, että se on musta. Saman näköisiä kännyköitä voi olla vaikka kuinka monta ja jos puhelin on kiinni, ei sitä voi tunnistaa soittamalla siihen.

– Henkilökuntamme kysyy puhelimen hakijalta, missä ja milloin hän sen hukkasi. Vastauksilla saa ensimmäisen rajauksen, sillä meillä on kaikista tavaroistamme löytöpaikka ja -aika. Sitten pyydämme pin-koodin ja kysymme varmenteena millaisia nimiä puhelimen luettelossa on, Jukka Tamminen selvittää.

Ihminen saa omaksi todistamansa tavaran Pirkanmaan Löytötavaratoimistosta maksulla, joka on neljästä eurosta ylöspäin. Hinta määräytyy sen mukaan, paljonko löytötavaratoimiston väen täytyy tehdä töitä tavaran käsittelyssä.

Jukka Tamminen kertoo, että 60–70 prosenttia löytötavaratoimistoon kirjatuista tavaroista haetaan kolmen kuukauden sisällä.

Esineitä, jotka eivät ilmeisesti merkitse ihmiselle kovinkaan paljon, jää runsaasti toimistolle.

– Toisaalta ongelma on yhä se, että ihmiset eivät tiedä, mistä heidän pitää kadonneita tavaroitaan etsiä, toimitusjohtaja sanoo.