Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Jättipasuri ei ole ainoa! Näillä kaloilla on Tampereen seudulla hyvä mahdollisuus saada ennätysvonkale – "Ehdottomasti parhaat ennätysmahdollisuudet ovat..."

Tampereen Iidesjärvestä nostettiin viime vuoden elokuussa Kalatalouden Keskusliiton ennätyskalalautakunnan hyväksymä kaikkien aikojen suurin pasurikala. Sillä oli painoa 980 grammaa.

Pasuri on särkikalalaji, joka jää kuitenkin huomattavasti pienemmäksi kuin sitä muistuttava lahna.

Ennätyskalalautakunnan SE-listalla on 81 kalalajia ja kuusi rapulajia, mutta pasuri on ainoa Pirkanmaan vesistä pyydetty ennätyskala.

Mutta ei huolta: Pirkanmaan Kalatalouskeskus ry:n kalatalousneuvoja Ismo Kolari sanoo, että Pirkanmaalla voi yltää jopa maailmanennätykseen.

Kansainvälisen urheilukalastusliitto Igfan kaikkien välineiden kuhaennätys on 11,48 kiloa. Nokialainen Hannu Vesaranta nappasi toukuussa 2021 hirmuisen kuhan pirkanmaalaisella järvellä. Jätillä oli painoa 15,3 kiloa eli reilusti enemmän kuin virallisen SE-listan suurimmalla kuhalla, mutta Vesaranta vapautti kalan järveen.

Moni mahdollinen ennätys on kaatunut ennätyslautakunnassa puutteelliseen tai epämääräiseen ilmoitukseen. Tavallisin hylkäyksen syy on se, että punnituksessa ei ole toimittu ohjeiden mukaan.

Paras tapa on viedä kala lähimpään ruokakauppaan ja käyttää punnitukseen kaupan palvelutiskin vaakaa. Punnituksen todistajiksi kannattaa pyytää kaupan henkilökuntaa.

Pirkanmaan vesillä on mahdollista rikkoa SE hyvin monen sisävesilajin osalta. Alla listaa mahdollisista, toisten osalta toki todennäköisyys suurempi kuin eräiden osalta.

ME-tulosta helpompaa on tavoitella Suomen ennätystä ja Kolarin mukaan SE:n rikkominen on monen sisävesilajin osalta mahdollista Pirkanmaalla.

– Ehdottomasti parhaat ennätysmahdollisuudet ovat peledsiiassa, koska ennätyskalarekisterissä ei ole lajista vielä yhtään ilmoitusta. Pelediä on Suomessa istutettu viime aikoina enää lähinnä eräisiin Pirkanmaan vesiin. Viimeiset istutukset tehtiin viime syksynä. 1960-luvun puolivälissä Suomeen tuodun vieraslajin osalta istutustoiminta on nyt siis lopetettu koko maassa, emokaloja ei enää ole viljelyssä mädintuotantoa varten, Ismo Kolari kertoo.

Muita erityisen potentiaalisia lajeja SE-kerhoon Pirkanmaalta ovat Kolarin mukaan muun muassa kuha, toutain ja sulkava sekä erilaiset muut särkikalat kuten pasuriennätys näytti.

– Nyt kun ennätyskalarekisteriin on avattu myös pituussarja, tulee vapautetuille kaloille ennätyksiä ja ehkä myös Pirkanmaan vesistä, kalatalousneuvoja Kolari sanoo.

Myös monien muiden lajien jättiyksilöitä voi käydä pyydykseen Pirkanmaalla. Ismo Kolari nostaa esimerkeiksi ennätyskokoisen ahvenen, ankeriaan, hauen ja muikun.

– Jopa järvilohikin on teoriassa vielä mahdollinen, mutta ei kovin todennäköinen. Hyvässä lykyssä Näsijärvessä saattaisi vielä jopa uida SE-kala tälläkin hetkellä. Järvilohi-istukkaita ei ole valitettavasti saatu vuoden 2018 jälkeen, joten järvilohi alkaa olla enemmän kuin harvinainen saalis. Toivottavasti istukkaita saadaan jatkossa taas kalastajien iloksi.