Värisilmä-Valtonen, Au Revoir ja Pultsarin blues eivät koskaan päätyneet muusikkolegendan levyille.
Missä on Värisilmä-Valtonen? Se on siis musiikkikappale, ei ihminen. Juice Leskisen yhtye Grand Slam teki Värisilmä-Valtosen koelevylle, mutta biisiä ei ole koskaan julkaistu.
– Se on hukkunut jonnekin, kun porukka on lähtenyt studiosta. Onkohan jäänyt ravintolan pöydälle, en tiedä. Juice-keräilijät ovat etsineet levyä vuosia ja minullekin on soiteltu asiasta, Tampellan Pellavatorilla sijaitsevan Juicen kirjaston perustajajäseniin kuuluva Arto Huhtinen kertoo.
Onnettomasti kadonnut Värisilmä-Valtonen ei suinkaan ole ainoa Juice Leskisen kappale, joka ei ole koskaan päätynyt levylle tai sinkulle.
Huhtinen on kuullut arvion, että vuonna 2006 edesmenneellä Leskisellä saattaa olla noin 100 biisiä, joita ei ole julkaistu. Osa niistä on lähes valmiita, osa lienee demoasteella. Musiikkialan ihmisillä, jotka tunsivat Juicen, on herran sanoittamia ja usein myös säveltämiä kappaleita, mutta ne jäänevät ikuisiksi ajoiksi julkaisemattomiksi.
Tarinoita Juice Leskisen kuoleman jälkeen löydetyistä kappaleista riittää. Au Revoir -nimisen kappaleen Leskinen teki 1970-luvun alussa Iso-Britanniaan muuttamassa olleelle opiskelijatoverilleen Leena Jonesille.
Suru-nimisen kappaleen Leskinen kirjoitti Juankoskella vuonna 1969.
Grand Slamin varastosta löytyi pari vuotta sitten Pyromaani palaa rikospaikalle -albumilta pois jätetty Halitaan, joka julkaistiin miehen syntymäpäivänä 2021.
Juicen ja Ari Kankaanpään keikka Keskustorin juhlateltassa heinäkuussa 2004 ja Forssan torilla päätyi cd:ksi vuonna 2015. Keikalla kuultiin lukuisia Juicen kappaleita, joita ei ollut studiossa levytetty .
Miksi artisteilta jää julkaisematta kappaleita ja miten ihmeessä materiaalia löytyy pöytälaatikosta tai vintiltä mahdollisesti vuosikymmeniä muusikon kuoleman jälkeen?
Leskisen kohdalla yksi syy voi olla tietokoneen käyttö. Arto Huhtinen sanoo kuulleensa, että Juice ei saanut lähetettyä esimerkiksi kolumnejaan eteenpäin koneeltaan ja jossakin voi olla kovalevy, jolta it-taikuri saisi kaivettua ties mitä tekstejä.
– Artistihan luultavasti myös miettii, että koska hän menee urallaan eteenpäin kohti uutta eivät vanhat kappaleet tai niiden aihiot enää sovi uuteen linjaan. Tekihän Juicekin esimerkiksi tangoja ja humppia, mutta eiväthän ne sopineet rokkibändin levyille, Huhtinen muistuttaa.
Viimeksi Juicen julkaisemattomia kappaleita kuultiin Juicen kirjastolla kerran kuussa järjestettävien liveiltojen tammikuun sessiossa. Joteski & Groteski -bändi soitti Ari Kankaanpään kera erikoiskattauksen Leskisen tuotannosta.
Illassa kuultiin muun muassa Nuoren Vertterin kärsimykset, Pultsarin blues, Isä ja Johtokunta sekä Tillikan pyttipannu.
– Joteski&Groteskin pojat ovat intohimoisia Juice-keräilijöitä. He ovat tainneet saada käsiinsä muun muassa keikkatallenteita, joissa on kappaleita, joita Juice ei kuitenkaan ole koskaan virallisesti julkaissut, Arto Huhtinen sanoo.
– Juicen kirjaston tapahtumissa tulee paljon kiittelyjä kappaleista, joita ihmiset eivät ole aiemmin kuulleet, hän jatkaa.