Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Hanna-Leena, 48, lähtee Tampere-talon hallituksesta kouluun opiskelemaan huonekalujen entisöintiä – "Ehdin tehdä pitkän työuran uuttakin"

Markkinoinnin asiantuntija alkaa opiskella huonekalujen entisöintiä ja verhoilua.

Vihdoinkin, kommentoi puoliso, kun Hanna-Leena Laszka kertoi alkavansa opiskella huonekalujen entisöijäksi ja verhoilijaksi.

– Hän oli ehkä nähnyt tämän jo tulevaksi ennen minua, Laszka sanoo.

48-vuotias Laszka työskentelee Tampere-talossa markkinoinnin asiantuntijana. Lisäksi hän on ollut Tampere-talon hallituksessa henkilöstön edustajana. Hänellä on pitkä kokemus tapahtumataloista. Elokuussa Laszka jää kuitenkin opintovapaalle ja aloittaa huonekalujen entisöinnin ja verhoilun opinnot Saskyn Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa.

Aivan pystymetsästä ei Laszka ole alaa vaihtamassa. Hän aloitti miehensä kanssa vuonna 2011 vanhan hirsitalon siirtoprojektin. Talo on Laszkan vanha lapsuudenkoti, jonka hänen isänsä isovanhemmat ovat ostaneet sukuun vuonna 1916.

– Talo purettiin alkupäässä kokonaisuudessaan, siirrettiin hirsi hirreltä, ja rakennettiin uudestaan, mahdollisimman paljon vanhoja rakennusosia hyödyntäen ja perinteisiä työtapoja käyttäen. Ihan taloudellisistakin syistä olemme itse osallistuneet projektiin kaikin mahdollisin muodoin, Laszka sanoo.

Hän onkin projektin aikana käynyt erilaisilla entisöinti-, verhoilu- ja ikkunankunnostuskursseilla.

– Asuimme projektin ensimmäiset vuodet Helsingissä. Siellä ehdin käydä kuusi vuotta työväenopiston huonekalujen entisöintikurssilla. Vuonna 2018 muutimme tänne päin, kun talo alkoi olla sen verran valmis ja nyt käyn viidettä vuotta Ahjola-opiston verhoilukurssilla, Laszka kertoo.

Aika näyttää, onnistuuko alanvaihto täysin.

– Olen molempia lajeja harrastanut jo vuosia ja tiedän tykkääväni lajista. Koko taloprojektista on tullut enemmän ja vähemmän elämäntapa ja sitä kautta löytyi ajatus uudesta polusta.

Opinnot kestävät noin 2,5 vuotta. Siitä, mitä Laszka valmistumisen jälkeen tekee, hän ei ole vielä varma.

– Niin pitkälle on vaikea tehdä lopullisia päätöksiä, että tuleeko työnkuva olemaan esimerkiksi joku hybridimalli. Ihan tosissani lähden opiskelemaan ja aika näyttää, onnistuuko alanvaihto täysin vai mitä tapahtuu, Laszka sanoo.

– Kyllähän eläkeiät ovat sitä luokkaa, että vaikka tässä vaiheessa lähdenkin vasta opiskelemaan, ehdin tehdä pitkän työuran uuttakin.

Laszka kiittelee opintovapaajärjestelmää, joka mahdollistaa työpaikan säilymisen opiskeluiden ajan. Työnantajakin on suhtautunut uuden opiskeluun positiivisesti. Opiskeluista mahdollistaa myös aikuiskoulutustuki.

– Ilman sitä olisi mahdoton ajatellakaan lähtevänsä pariksi vuodeksi opiskelemaan.

Myös säästöjä tarvitaan.

– Jo tässä kohtaa yritän saada säästöön mahdollisimman paljon rahaa. Olen jo lopettanut kaikki lehtitilaukset ja tämän tyyppiset, Laszka kertoo.

Myös puoliso on luvannut tukea opintojen aikana.

– Olen tukenut häntä, kun hän lähti yrittäjäpolulle. Nyt hän sitten vuorostaan tukee minua. Hän oli sitä mieltä, että vihdoinkin hän saa tehdä niin paljon töitä kuin haluaa, Laszka nauraa.

Laszka kertoo saaneensa paljon kannustavaa palautetta ja moni on ihaillut rohkeutta ryhtyä uuteen.

– Olen aikaisemminkin tehnyt rohkeita ratkaisuja ja luotan, että hyvin tässäkin käy, vaikka on iso juttu.

Laszka kuvailee itseään uteliaaksi luonteeksi ja hän kannustaa muitakin tekemään rohkeita päätöksiä.

– Kaikkea voi tapahtua enkä minäkään tiedä vielä, mihin tässä päätyy, mutta ei sitä saa tietääkään, jos ei kokeile.