Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Palvelukseen halutaan paksunahkainen, sosiaalisesti taitava työmyyrä – "Edustajiemme tulee muistaa lähtökohtansa ja olla kotijoukkojen käytössä"

Rekrytoiminen on vaikea laji, jonka osaaminen on kuitenkin kriittisen tärkeää. Kolmen viikon kuluttua huipentuvan valtakunnallisen nimityskierroksen tuloksena saamme Pirkanmaalta palvelukseemme 20 edustajaa tuomaan maakuntamme näkemyksiä esiin ja ajamaan alueemme etua, isänmaan edun ohella.

Pitkään vaikuttamistyötä tehneenä olen saanut olla paljon tekemisissä eri ikäpolvia ja eri puoluetaustoja edustavien hienojen kansanedustajien kanssa. Viime vuosikymmeninä yksittäisten kansanedustajien painoarvo on vähentynyt ja ministerien puolestaan kasvanut. Silti taitava edustaja voi tehdä paljon alueensa hyväksi, jopa oppositioasemasta käsin.

Edustajien välillä on suuria eroja myös siinä, kuinka aktiivisesti nämä valituiksi tultuaan ovat oman maakuntansa toimijoiden käytettävissä, tai edes tavoitettavissa. Muistan Hämeen puolesta erään ministerin, joka säännöllisesti soitti kotimaakunnan johtaville viranhaltijoille tiedustellakseen, miten voisi olla avuksi. Muistan myös toisen edustajan, joka ei moneen vaalikauteen viitsinyt osallistua yhteenkään oman maakunnan järjestämään vaikuttamistilaisuuteen, edes oppositiovuosinaan.

Pirkanmaalla on tiiviissä yhteistyössä valmisteltu tavoitteisto niistä asioista, joita meidän tulisi seuraavalla nelivuotiskaudella onnistua edistämään. Kärjessä ovat toimenpiteet osaavan työvoiman saamiseksi, sekä joukko ratojen ja väylien kipeitä investointitarpeita. Pohjatyö on ollut esimerkillistä: hallitusohjelmatavoitteiston takana on suuri määrä asiantuntijatyötä ja alueen julkisten toimijoiden konsensus. Faktat ovat siis kunnossa, jolloin toteuttamisen tiellä on enää se kuuluisa puuttuva poliittinen päätös. Näitä meiltä on jäänyt puuttumaan liian monta.

Pirkanmaalla on poikkeuksellisen paljon poikkeuksellisen perusteltuja tarpeita, joiden puolesta joudutaan seuraavalla hallituskaudella taistelemaan. Itse valitsisin edustajan, jolla on vaikuttamiseen tarvittavat ominaisuudet: paksu nahka, työtä pelkäämätön asenne ja kyky saada muut puolelleen. Näitä löytyy kaikista puolueista.

Maakunta tarvitsee myös hyvää muistia: edustajiemme tulee muistaa lähtökohtansa ja olla kotijoukkojen käytössä silloin, kun tukea tarvitaan. Onnea matkaan, ehdokkaat! Pidetään yhteyttä.

Kirjoittaja on Pirkanmaan liiton maakuntajohtaja.