Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tamperelaisen vaalikoneesta | Autot keskustassa jakavat mielipiteet – "Tampereen keskustassa on nykyisin todella paljon parkkitilaa maan alla..."

Enemmistö kansanedustajaehdokkaista ei innostu yksityisautottomien katujen lisäämisestä Tampereen keskustassa.

Tampereen keskustan liikenteen ja ennen kaikkea yksityisautoilun tulevaisuus jakaa yhä ehdokkaita ja puolueita.

Tamperelaisen vaalikoneessa yksityisautottomien katujen lisäämistä asettui kannattamaan reilu kolmannes ehdokkaista. Yli puolelle ehdokkaista ajatus ei kuitenkaan ollut mieluinen. Kantansa jätti auki 7 prosenttia vastaajista.

Vaikka Tampereen keskustan liikenneratkaisut eivät ole suoranaisesti tulevien kansanedustajien päätettävissä, kertoo kansanedustajaehdokkaiden näkemys vaalipiirin keskuskaupungin keskustan liikenteen tulevaisuudesta heidän valinnoistaan ja arvoistaan.

Selvästi eniten yksityisautottomien katujen lisääminen sai kannatusta vihreissä ja vasemmistoliitossa. Perusteluiksi nostettiin

– Nykyistä autokantaa ei pystytä vaihtamaan sähköautoihin riittävän nopeasti, jotta sähköistyminen yksinään riittäisi vähentämään yksityisautoilun päästöjä. Siksi riittävien päästövähennysten saavuttaminen vaatii autoilun vähentämistä. Kaikista helpointa se on kaupunkien keskustoissa, joissa vaihtoehtoja omalle autolle on tarjolla kaikista eniten, perustelee Iiris Suomela (vihr).

– Tampereen keskustassa on nykyisin todella paljon parkkitilaa maan alla ja keskustaan on helpot ja nopeat joukkoliikenneyhteydet. On arvokkaan kaupunkitilan hukkaamista, mikäli käytämme yli 12 neliömetriä tilaa yksittäisille autoille maan pinnalta, kommentoi Aki Leppänen (vas).

Kummastakin puolueesta löytyi kuitenkin vähemmistö, joka toivoi lisäselvityksiä ennen kuin päätöksiä tehdään.

– Myös henkilöliikennettä tulee säilyttää Tampereen keskustassa, sillä kaikki eivät pysty käyttämään julkisia kulkuvälineitä työ- tai elämäntilanteen vuoksi, muistuttaa Katja Kotalampi (vas).

Demariehdokkaita kysymys keskustan liikenteen tulevaisuudesta jakoi vielä selvimmin.

SDP vaalikoneen täyttäneistä ehdokkaista yksityisautottomien katujen lisäämistä kannatti lähes puolet, mutta moni muistutti, että keskustan pitää olla saavutettavissa myös omalla autolla.

– Tärkeämpää kuitenkin on kehittää keskustan saavutettavuutta entistä helpommin julkisilla kulkuneuvoilla. Keskustaa tulisikin kehittää yhä enemmän kävely- pyöräily- ja joukkoliikennepainotteisemmaksi. Kävelykadut elävöittävät kaupunkikuvaa ja luovat mahdollisuuksia uudenlaiselle kaupunkikuvalle, pyörittelee Sofia Julin (sd).

Keskustalaiset, kokoomuslaiset ja perussuomalaiset olivat vaalikoneessa lähes poikkeuksetta yksityisautottomien katujen lisäämistä vastaan.

– Se ei saa olla itsetarkoitus. Liikenneverkkoa tulee kehittää niin, että keskusta on sujuvasti saavutettavissa eri kulkutavoilla ja keskusta on ihmisille viihtyisä ja vetovoimainen, linjaa Aleksi Jäntti (kok).

– Jos autoilua rajoitetaan entisestään, yrittäjät kärsivät asiakkaiden puutteesta. Keskustan autioituminen ei palvele, toteaa Minna Sarvijärvi (kesk)

– Vertaan tätä Helsinkiin missä samoilla pienilläkin kaduilla mahtuu sujuvasti kulkemaan ratikat ja autot. Jos keskusta suljetaan, niin ei siellä kohta ole sitten kauppojakaan, kirjoittaa Veijo Niemi (ps).