Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Teatteriarvio | Erikoinen naiskolmikko kohtaa TTT:ssa saunan lauteilla

Jeanne d’Arcin housut yllättää taitavalla näyttelijätyöllä, visuaalisuudella ja upealla musiikilla.

Teatteriarvio

Linda Wallgrenin käsikirjoittama ja ohjaama Jeanne d’Arcin housut tuntui ensikuulemalta oudolta: miten yhdistetään roviolla poltettu nuori nainen ja sotasankari, eroamaan joutunut Suomen ensimmäinen naispääministeri Anneli Jäätteenmäki ja miehensä murhasta syytetty ja syyttömäksi todettu yrittäjä Anneli Auer?

Mutta niinpä vain Wallgren onnistui saamaan aineksista mielenkiintoisen, hauskan, vauhdikkaan ja värikkään esityksen. Seitsemän näyttelijää vaihtaa vauhdissa roolista toiseen, joita on yhteensä peräti 51. Inke Koskinen, Miia Selin, Sofia Smeds, Samuli Muje, Jyrki Mänttäri, Pyry Äikää ja Petra Poutanen yltävät huimaan tulokseen.

Esityksen keskiössä on itse Jeanne d’Arc, mutta kun lavalla nähdään muun muassa kuningas Kaarle VII, suurinkvisiittori Jean Lemaitre, presidentin neuvonantaja Martti Manninen, Hannu Takkula, presidentit Tarja Halonen ja George W. Bush, kokki Kari ”Kape” Aihinen, Tytti Yli-Viikari, Hanna Gullichsen, Sanna Marin, Paavo Lipponen, Anneli Jäätteenmäki, Anneli Auer, pyöveli, syyttäjä, poliisi Seppo ja hoviväkeä, voi kuvitella miten karnevalistinen esitys on.

Kolmen päähenkilön elämää tarkastellaan vuoroin, mutta yhteen he pääsevät vasta saunan lauteille, paikkaan, joka usein on naisvaikuttajilta ollut suljettu.

Esitys liikkuu notkeasti Jeanne d’Arcin (1412–1431) aikakaudesta lähes tähän aikaan. D’arcista on kirjoitettu laulussa, että hän oli ”vain nuori yksinkertainen neito, jolle Jumala antoi voiman ja vallan johtaa sotaretkeä”.Voittoisien taisteluiden jälkeen Jeanne d’Arc poltettiin kerettiläisenä roviolla vain 19-vuotiaana. Hän ei suostunut riisumaan jalastaan pitkiä housuja, joita pidettiin naisille sopimattomina.

Anneli Jäätteenmäen urakehitys oli myös huima: hänestä tuli Suomen ensimmäinen naispääministeri. Hänen uransa loppui kuitenkin lyhyeen salaisten Irak-papereiden vuodettua – Martti Mannista pidettiin niiden lähettäjänä. Näytelmässä kohtaus kuvataan hauskasti pitkillä telefax-nauhoilla.

Anneli Auer on hänkin joutunut taistelemaan eri oikeusasteissa. Vasta hiljattain asia sai uuden käänteen, kun hänen lapsensa peruivat aiemmat todistuksensa.

Näiden kolmen naisen elämää näytelmä seuraa vaihe vaiheelta – katsojalle jää päätös asioiden oikeudesta.

Jeanne d’Arcin housut on visuaalisesti näyttävä kuin ilotulitus. Esityksen kantavana voimana on Petra Poutasen säveltämä ja livenä esittämä upea musiikki.