Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tullille kohoamassa jopa 10 tornitaloa – "Voi sanoa, että alue ei toteudu aivan sellaisena kuin nyt suunnitellaan..."

Tampereen ratakiskojen ja Yliopistonkadun välisellä alueella on vireillä suunnitelmia lähes kymmenestä tornista.

Tampereen Kannen tornitalojen ensimmäiset asukkaat muuttivat koteihinsa puolitoista vuotta sitten. Eteläkannen Topaasi- ja Opaali-tornien jälkeen seuraavat Tampereen tornitalot nähtäneen aivan vieressä eli Kalevantien pohjoispuolelle sijoittuvalla pohjoiskannella.

Pohjoiskannelle on asemakaavoitettu kolme tornitaloa, joissa on matalimmillaan 17 kerrosta ja korkeimmillaan 28 kerrosta.

– Pohjoiskannella on valmis asemakaava. SRV on hankkeen toteuttaja eli eteneminen odottaa siltä seuraavaa askelta, Viiden tähden keskusta -projektin hankekehityspäällikkö Mikko Siitonen sanoo.

Pohjoiskannen naapurissa on asemakeskuksen alue, joka kaavoitetaan osissa ja toteutetaan vaiheittain. Asemakeskuksen ensimmäiseen vaiheeseen eli länsipuoleen kuuluu suunnitelma kahdesta tornitalosta. Toisessa niistä olisi 29 kerrosta ja toisessa 30.

Mikko Siitonen kertoo, että asemakeskuksen viitesuunnitelma on tehty vuonna 2019 ja kaavoitusluonnos syntyy jollain aikataululla, mutta ei luultavasti tänä vuonna.

Voi sanoa, että alue ei toteudu aivan sellaisena kuin nyt suunnitellaan.

Asemakeskuksen kokonaisuudesta on irrotettu osoitteessa Itsenäisyydenkatu 2 oleva paikka, jossa on tällä hetkellä liike- ja toimistorakennus. Siinä sijaitsee muun muassa Ukraina-talo.

Muutoshankkeessa on kaksi erilaista asemakaavaluonnosta. Vaihtoehdossa 1 rakennuksen korkea osa on 23-kerroksinen ja se on keskellä korttelia.

Toisessa vaihtoehdossa korkeampi osa talosta on Ratapihankadun puolella, ja siinä on kaksi kerrosta enemmän eli 25 kerrosta. Matalampi osa pihoineen on idän suunnalla, ja siinä on yksi kerros vähemmän eli kuusi kerrosta.

Asia on hyvin tuore, sillä luonnokset olivat nähtävillä viime viikon torstaihin asti.

– Lausuntojen koostamisen jälkeen pitää päästä kahdesta vaihtoehdosta yhteen. Tämä on kuitenkin aikataulullisesti asemakeskusta edellä. Kaava voisi olla valmis 2024–25, Mikko Siitonen arvioi.

Tullin alueella on vireillä muitakin korkean rakentamisen hankkeita. Itsenäisyydenkadun varteen, Tullikamarinaukion pohjoisosaan on tulossa 16-kerroksinen tornitalo. Suunnittelukilpailun voittajaksi valittiin jo vuonna 2018 työ nimeltä Tullin hallit. Voittaneen ehdotuksen teki YH Kodit Oy.

– Asemakaava on viimeistelyvaiheessa. Seuraavaksi se menee hyväksymiskäsittelyyn, Siitonen määrittelee.

Yksityisen tahon tornitalohanke on Åkerlundinkadun ja Sumeliuksenkadun kulmassa eli Pienteollisuustalon päädyssä. Tampereen Pienteollisuustalo oy:n suunnitelmana on rakentaa paikalle 23-kerroksinen asuintalo.

– Hanke on Tampereen kaupungin kannalta aivan alkuvaiheessa. Kaavaluonnosta ei ole vielä asetettu nähtäville, hankekehityspäällikkö Siitonen toteaa.

Tampereen ratakiskojen ja Yliopistonkadun välisellä alueella on vireillä suunnitelmia lähes kymmenestä tornitalosta. Mikko Siitonen muistuttaa, että osallistumis- ja arviointisuunnitelman vaiheessa on olemassa tietty ajatus, mutta lopputulos voi olla toinen.

– Voi sanoa, että alue ei toteudu aivan sellaisena kuin nyt suunnitellaan. Tullin alueella tavoitellaan yleissuunnitelmaa noudattaen korkean rakentamisen lisäämistä, mutta tornitalojen sijainnit, määrät ja korkeudet määrittyvät sitten kaavavaiheessa, hän linjaa.