Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Leikkauksia yritystukiin ja yhteistyötä hallitukseen – tätä mieltä Pirkanmaan kansanedustajaehdokkaat olivat Suuressa vaalipaneelissa

Suuressa vaalipaneelissa Tuomiokirkossa puhuttiin tiistaina taloudesta ja turvallisuudesta, mutta myös lähimmäisyydestä ja toivosta. Paneelin järjestivät kaupunkilehti Tamperelainen ja Tampereen seurakunnat.

Paneeliin osallistuivat Lauri Lyly (sd.), Anna-Kaisa Ikonen (kok.), Sakari Puisto (ps.), Oras Tynkkynen (vihr.), Jouni Ovaska (kesk.), Mikko Aaltonen (vas.) ja Sari Tanus (kd.)

Heti alkuun ehdokkaat pääsivät kertomaan, mistä puolue säästäisi seuraavan kahden vaalikauden aikana. Osalla säästökohde oli selkeä, osalla hieman vähemmän. Yritystuet mainitsi useampikin ehdokas. Näistä leikkaisivat muun muassa vasemmistoliiton Mikko Aaltonen ja vihreiden Oras Tynkkynen.

– Kun nyt yksi kenttä pitää ottaa huomioon, niin ottaisin yritystukien joukon, koska se on iso joukko. Voisi mainita vaikka ansiosidonnaisen lyhentämisen, mutta yritystuki on pöheikkö, mitä pitää tarkastella, totesi perussuomalaisten Sakari Puisto.

Kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen ja SDP:n Lauri Lyly puolestaan liputtivat toimintojen tehostamisen ja uudenlaisten tapojen puolesta.

– Lähtisin siitä, että hakisin uudenlaisia tekemisen tapoja. Sotemenot kasvavat joka tapauksessa. Haetaan uudenlaisia tekemisen tapoja käyttää olemassaolevia resursseja, Ikonen ehdotti.

– Yritystuet, mutta toimintojen tehostaminen, mihin Anna-Kaisa viittasi. Näkisin, että meillä on myös julkisella puolella asioita, joita voisi tehdä tehokkaammin ja yksinkertaisemmin. Annettaisiin kunnille ja hyvinvointialueille enemmän liikkumatilaa, Lyly jatkoi.

Ehdokkaat pääsivät myös pitämään lobbauspuheet kolmelle eri taholle. Lyly ja Ikonen lobbasivat Tamperetta kansainväliselle yritykselle, joka suunnittelee informaatioteknologian tutkimus- ja tuotekehitysyksikön perustamista Tampereelle. Puisto, Tynkkynen ja Ovaska kehuivat Tamperetta suomalaisen pankin taloushallintokeskukselle ja Aaltonen ja Tanus pääkaupunkiseudulta Tampereelle alueellistettavalla hallintovirastolle. Kaikkien puheissa toistuivat Tampereen hyvä sijainti ja hyvät kulkuyhteydet, osaajatarjonta ja koulutusmahdollisuudet sekä myös hyvä arki. Tynkkynen nosti esiin sen, että yritys todennäköisesti harkitsee pääkaupunkiseudun ja Tampereen välillä.

– Meillä on parempi elämänlaatu, työmatkat eivät kulu ruuhkissa istumiseen. Alemmat asumisen kustannukset, mutta silti tarjota merkittävät kulttuuri- ja viihdepalvelut. Meillä on myös paljon enemmän osaajia tarjolla suhteessa yritysten tarpeisiin kuin pääkaupunkiseudulla, Tynkkynen lobbasi.

Ovaska nosti Tampereen paikaksi, jossa on hyvä sekä asua että yrittää.

– Meillä arki rullaa. Teatteripääkaupunki, jääkiekkopääkaupunki ja saunapääkaupunki, Ovaska nosti.

Kehumatta ei jäänyt myöskään ympäristö.

– Yksi Suomen kauneimmista kaupungeista, tiivis, napakka keskusta ja vettä molemmin puolin ympärillä. Kaupunki jossa on helppo elää, jossa arki rullaa, jossa voi harrastaa ja kasvattaa lapsia turvallisesti, Tanus sanoi.

Ehdokkailta kysyttiin myös siitä, mikä puolue olisi mieluisin hallituskumppani, jos hallitustunnustelijaksi päätyisi. Vastaukseksi ei kelvannut, että annetaan vaalien ratkaista, mutta näitäkin vastauksia kuultiin. Tynkkynen ja Aaltonen nostivat mieluisimmaksi kumppaniksi SDP:n ja Puisto kristillisdemokraatit. Lyly lähti vastauksessaan siitä, että "tehdään Sanna Marinin kakkoshallitusta".

– Ei olisi huono, jos olisi tamperelaista päätöksentekokykyä ja yhteistyökykyä maan hallituksessa tulevaisuudessakin, Lyly totesi ja mainitsi puheenvuorossaa niin vihreät, kokoomuksen kuin keskustankin.

Kun selkeitä vastauksia ei kaikilta saatu, sellainen löytyi Aaltoselta.

– Tässä historiallisessa ympäristössä mieluisimmaksi kumppaniksi nimeän sosiaalidemokraatit. Uskon, että sieltä löytyy samantyyppisiä linjauksia liittyen perusturvaan, toimeentuloon, työllisyyteen ja koulutukseen. Mutta tietysti viitaten Laurin puheenvuoroon, voi olla, että he löytävät parempia kavereita kuin vasemmistoliiton, Aaltonen veisteli saaden panelistit nauramaan.

Voit katsoa vaalipaneelin tallenteen alta.