Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysyntä kasvaa, mutta Tampereella on tarjolla vääriä asuntoja – "Olisi tärkeää, että ne, joilla on liikaa neliöitä, rohkaistuisivat laittamaan kotinsa myyntiin"

Tampereen asuntomarkkinoilla tilanne muuttui helmikuun aikana selvästi viime vuoden loppua ja vuodenvaihdetta paremmaksi.

Sp-Koti Tampere Hallituskadun yrittäjä Raili Liljan mukaan yleisillä asuntonäytöillä käy nyt väkeä ja uutta kotia etsivien yhteydenotot ja ostotoimeksiannot ovat lisääntyneet. Suurin kysyntä kohdistuu isoihin ja hyväkuntoisiin perheasuntoihin, joista on tällä hetkellä huutava pula.

– Tunnelin päässä näkyy nyt selvästi valoa. Uutta kotia etsivät ovat aktivoituneet asunnonvaihdon suhteen, ja tilanne on lähtenyt normalisoitumaan viikko viikolta helmikuun aikana. Olen kevään markkinakehityksen suhteen positiivisella mielellä ja hyvin toiveikas, sanoo Sp-Koti Tampere Hallituskadun yrittäjä Raili Lilja tiedotteessa.

– Tampereen alueella kysytään edelleen kaikkein eniten isoja ja hyväkuntoisia perheasuntoja. Ja vaikka myytävien asuntojen määrä on noussut alueellamme selvästi vuodentakaisesta, isoja perheasuntoja on myynnissä aivan liian vähän kysyntään nähden. Niistä on huutava pula kaikissa hintaluokissa.

Liljan mukaan helmikuun viimeisellä viikolla kaikista myynnissä olevista asunnoista 61 prosenttia oli yksiöitä ja kaksioita. Niiden asuntojen, joita ihmiset tällä hetkellä eniten kysyvät eli neljän huoneen ja keittiön tai sitä isompien asuntojen, osuus myyntikohteista oli vain 14 prosenttia.

– Pienten asuntojen lisäksi myös uudiskohteiden kauppa on yhä jäissä Tampereella. Jos viime vuonna välittäjien tekemiä uudisasuntokauppoja tehtiin täällä 1.1.–23.2. välisenä aikana 221 kappaletta, niin tänä vuonna niitä on tehty vain 36.

Hurjan kysynnän takia nyt olisi hyvä hetki laittaa liian isoksi käynyt asunto myyntiin, neuvoo , sanoo Aito Säästöpankissa asuntolainoista vastaava luottopäällikkö Mikko Haverinen.

– Monet, jotka suunnittelivat viime vuonna asuntonsa myyntiä ja vaihtamista, laittoivat suunnitelmansa jäihin energian hintojen, korkojen ja yleisten asumiskustannusten lähdettyä rajuun nousuun. Monien kohdalla tarve vaihtaa asuntoa ei kuitenkaan ole hävinnyt minnekään.

– Asuntomarkkinoiden toimivuuden kannalta olisi tärkeää, että ne, joilla on liikaa neliöitä omiin tämän hetken asumisen tarpeisiinsa ja jotka ovat miettineet asunnon myyntiä ja vaihtoa, rohkaistuisivat laittamaan kotinsa myyntiin. Isojen perheasuntojen ja omakotitalojen kysyntä on hurjaa ja ne käyvät hyvin ja nopeasti kaupaksi.