Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten rekkamies nukkuu nupissa, miten Pontiacista tehdään veistos? – Mobiliassa on kaksi uutta näyttelyä

Auton ja tien museo Mobiliassa Kangasalla aukeaa lauantaina 11. maaliskuuta kaksi uutta näyttelyä.

Kangasalan Sahalahdella asuvan taiteilija Anssi Kasitonnin Musta viiva -näyttelyyn on poimittu taiteilijan innostavasta ja ilahduttavasta, mutta myös kaihoa herättävästä tuotannosta erityisesti ajoneuvoaiheisia töitä.

Tuhansia töitä, valvottuja öitä -näyttely tutustuttaa museovieraan ammattikuljettajien työhön ja sen muuttumiseen vuosikymmenten kuluessa. Kyseessä on Rahtarit ry:n 50-vuotisjuhlanäyttely.

Anssi Kasitonnin töissä on kiitetty erityisesti hänen kykyään yhdistää taidetta ja huumoria. Käsillä olevista materiaaleista tehdyt teokset toistavat hänen tuotannossaan populaarikulttuuria kaikilta kanteiltaan, mutta autoilukulttuurilla on koko ajan ollut hyvin keskeinen rooli hänen tuotannossaan. Musta viiva -näyttelyn nimi ja teema viittaavat moottoriajoneuvojen urheilu-, hupi- ja sosiaalisiin käyttötarkoituksiin liittyviin jälkiin asfalttipinnassa.

Näyttely avaa näkökulmia vauhdin hurmaan, vapauteen ja tasa-arvoon ja nostaa esille kysymyksen, saako ajoneuvoista tykätä ilmastokriisin aikana.

Rahtiliikenne ulkomaille lisääntyi 1960-luvulla, ja kuljettajien määrä laivojen matkustajina kasvoi. Kuljettajien olot laivalla eivät olleet häävit. Kuljettajien hytit oli sijoitettu alimmalle mahdolliselle kannelle potkuriakselin lähelle. Heidät saatettiin myös majoittaa ulkokannelle kiinnitettyihin lasikuituisiin konttiparakkeihin.

Maaliskuussa 1973 m/s Finnhansalla 16 autonkuljettajaa kokoontui perustamaan ammattikuljettajien olosuhteiden kohentamista ajavaa yhdistystä, joka sai nimekseen Rahtarit. Ensi töikseen Rahtarit ry ryhtyi käymään keskusteluja varustamoiden kanssa, jotta kuljettajille saataisiin paremmat majoitusolosuhteet.

Tulosta syntyi, ja kuljettajat pääsivät nukkumaan ylemmille kerroksille. Työ laajeni pian yhdistyksen perustamisen jälkeen kaikkien raskaan liikenteen parissa olevien työskentelyolosuhteiden kohentamiseen.

Tuhansia töitä, valvottuja öitä -näyttely käsittelee Rahtarit ry:n toimintaa ammattikuljettajien hyväksi ja sitä, miten kuljettajien työ on muuttunut vuosikymmen kuluessa. Näyttelyä varten tehtiin ammattikuljettajakysely, johon saatiin yli 200 vastausta. Kuljettajan työn todettiin muuttuneen etenkin digipiirtureiden myötä tarkemmin aikataulutetummaksi. Kaluston tekniikan ja ergonomian parannus on tehnyt työstä vähemmän kuluttavaa.

Liikenneturvallisuuteen museovieras pääsee tutustumaan käytännönläheisesti kiipeämällä rekannuppiin testaamaan, missä ovat katvealueet.

Anssi Kasitonnin Musta Viiva ja Tuhansia töitä, valvottuja öitä – Rahtarit ry kuljettajien tukena 50 vuotta Mobiliassa Kangasalla 11.3.–17.12.2023.