Pirkanmaan ehdokkaista selvä enemmistö rakentaisi lisää ydinvoimaa. Erityisesti pienydinvoimaloista on suuret odotukset.
Tamperelaisen vaalikone
www.tamperelainen.fi/vaalikone
Ydinvoiman lisärakentamiselle olisi juuri nyt otollinen poliittinen ilmapiiri.
Esimerkiksi Tamperelaisen vaalikoneeseen vastanneista eduskuntavaaliehdokkaista 76 prosenttia on sitä mieltä, että Suomeen on rakennettava lisää ydinvoimaa. Vastaajista 16 prosenttia ei lisää ydinvoimaa halua ja 8 prosenttia pohtii vielä kantaansa.
Vahvinta ydinvoiman kannatus on kokoomuksessa, jonka Pirkanmaan ehdokkaista jokainen on sitä mieltä, että Suomeen on rakennettava lisää ydinvoimaloita.
Perusteluiksi nostettiin useimmiten hiilidioksidipäästöjen pienentäminen, Suomen energiaomavaraisuus ja sähköntuotannon kokonaisedullisuus.
– Ydinvoima on kaikkein ilmastoystävällisintä ja vihreintä energiaa, jota tarvitaan väistämättä lisää. Tuuli- ja aurinkovoima tarvitsevat ydinvoimaa säätövoimaksi, koska Suomessa ei aina tuule tai paista, perustelee Jocka Träskbäck (kok).
Kansanedustajaehdokkaiden vastausten perusteluissa toivottiin panostusta ennen kaikkea pienydinvoimaloiden kehitystyöhön.
– Lainsäädäntöä on uudistettava siten, että se mahdollistaa myös pienydinvoimaloiden rakentamisen, muistuttaa Sami Savio (ps).
Myös perussuomalaisten, keskustan, liike nytin ja kristillisdemokraattien ehdokkaat kannattivat lähes poikkeuksetta ydinvoiman lisärakentamista.
– Tarvitsemme monipuolisen energiapaletin, joka nojaa ennen kaikkea kotimaisuuteen, linjaa väitteen kanssa jokseenkin samaa mieltä ollut Jouni Ovaska (kesk).
Pirkanmaan demariehdokkaiden joukossa lisäydinvoima sai hieman keskiarvoa vähemmän kannatusta. Silti lisäydinvoiman rakentamisen puolesta veti vaalikoneeseen rastin kaksi kolmesta vaalikoneen täyttäneestä SDP:n ehdokkaasta.
– Meillä on erittäin korkea osaaminen ja hyvät kokemukset ydinvoimasta. Se on ollut merkittävä osa Suomen energiahuoltoa. Ydinvoimalaitoksessa 12 vuotta työskennelleenä tunnen hyvin henkilökunnan, yritysten ja STUK:n korkean osaamisen ydinvoima-alalla, kirjoittaa Lauri Lyly (sd).
Moni hyväksyi perusteluissa lisäydinvoiman vain väliaikaiseksi ratkaisuksi, kunnes uusiutuvien energianlähteiden teho paranee.
Ydinvoiman lisärakentamisen puolella oli suurempi joukko myös vihreissä.
– Ydinvoiman haasteena on sen rakentamisen hitaus ja ydinjätteen sijoittaminen. Siksi me emme voi tuudittautua pelkästään ydinvoiman lisäämiseen vaan tarvitsemme muun muassa tuuli- ja aurinkovoimaa kasvavassa määrin, pohtii Perttu Jussila (vihr.).
Ainoa eduskuntapuolue, jossa lisäydinvoimalla ei ole enemmistöä takanaan, on vasemmistoliitto. Kriitikoiden mukaan nykyiset voimalat halutaan pitää käytössä, mutta kehityspanos on laitettava uusiutuviin energialähteisiin, joiden osuus sähköntuotannosta kasvaa nopeasti.
– Luottamusta ei kyllä herätä Olkiluoto 3:n 13 vuoden viivästyminenkään…kun nyt sekin saataisiin ensin käyntiin! heittää Anne Nyman (vas).
Vaalikoneeseen on vastannut 147 Pirkanmaan vaalipiirin kansanedustajaehdokasta.